Politika

Raspakivanje diplomatskog kofera Ursule fon der Lajen: Predsednica EK u Beograd donosi tri teške teme

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

28/10/2022

-

08:33

Raspakivanje diplomatskog kofera Ursule fon der Lajen: Predsednica EK u Beograd donosi tri teške teme
Raspakivanje diplomatskog kofera Ursule fon der Lajen: Predsednica EK u Beograd donosi tri teške teme - Copyright Tamjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nastavlja danas svoju turneju na Zapadnom Balkanu zvaničnom posetom Beogradu i to dan nakon što je boravila i u Prištini. U Beograd dolazi samo dva dana pošto je Srbija dobila novu vladu, a iako je sama najavila da će u fokusu biti tema energenata, verovatno je da će se na stolu naći još dva ključna pitanja - sankcije Rusiji i dijalog sa Prištinom.

Svoju posetu Fon der Lajen je najavila tokom samita Evropske političke zajednice u Pragu početkom ovog meseca, kada je poručila da je region Zapadnog Balkana "sastavni deo evropske porodice". U pokušaju da da dozu optimizma u trenucima zastoja u procesu proširenja, evropska zvaničnica će osim u Beograd i Prištinu, svaratiti i u Skoplje, Tiranu, Sarajevo i Podgoricu.

Prema zvaničnom programu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiće predsednicu Evropske komisije u popodnevnim satima. Svečani doček biće organizovan na Aerodromu Konstantin Veliki u Nišu, a da će zaista pitanje energetike biti u centru ove posete govori i najava da će ona obići radove na izgradnji gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, nakon čega će se dvoje zvaničnika i obratiti medijima.

Iako analitičari ističu da Fon der Lajen neće dozvoliti da nijedna druga tema "proguta" pitanje energetike, činjenica da do turneje dolazi dve nedelje nakon što je Evropska komisija objavila izveštaje o napretku svih zemalja regiona naslućuju da će u razgovorima sa balkanskim zvaničnicima biti reči i o sprovođenju neophodnih reformi. Izveštaj o Srbiji ove godine bio je nešto oštriji u odnosu na prošli, pa je sigurno da će predsednica Evropske komisije pomenuti i pitanje usklađivanja Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU. 

Takođe, do posete dolazi i u jeku krize između Beograda i Prištine, a sve uoči isteka roka za preregistraciju vozila. Iako su se iz Vašingtona i Brisela čuli pozivi da Priština odluku o preregistraciji odloži za još deset meseci, zvaničnog odgovora zasad nema, a pitanje koje se postavlja je i može li predsednica EK da donese dodatne pritiske ne dve strane kako bi se postigao barem neki dogovor.

Paket podrške za ceo Zapadni Balkan

Kako je uoči posete najavljeno iz Brisela, EU ima nameru da uključi Zapadni Balkan u zajedničko kupovanje gasa i poruka Fon der Lajen regionu biće poruka solidarnosti. Kako je najavila nakon susreta sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim, Evropska unija je pripremila paket podrške za ceo region kako bi mu pomogla u suočavanju sa energetskom krizom, a samo kada je konkretno reč o Severnoj Makedoniji, EU je obezbedila grantove u vrednosti od 80 miliona evra kao vid hitne podrške budžetu.

Kako je za Euronews Srbija rekao Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike, cilj posete jeste da se pošalje poruka Srbiji da se na nju neće zaboraviti.

"Iako nije članica EU, neophodno je da EU sada razgovora sa predsednikom i premijerkom kako bi dakle pokazala da iako će ova zima biti hladna da mogu da računaju na finansijsku pomoć EU. Cilj je da se Srbija privoli, a privoleće se tako što će zapravo razgovarati o pomoći Srbiji i regionu kroz konkretne projekte kako bi zapravo došlo do te energetske diverzifikacije i energetske stabilnosti", istakao je on.

Tanjug/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

U Srbiji će ona posetiti radove na interkonektoru Srbija-Bugarska, a Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije kaže i da ostaje da se vidi da li će posebno da bude pomenuta i najava predsednika Aleksandra Vučića u vezi sa nafotovom ka Mađarskoj.

"Ono što se operacionalizuje to je interkonektor između Niša i Sofije, to je nešto što treba da poveže srpski energetski sistem sa grčkom lukom Aleksandrupulos i terminalima za tečni naftni gas kojim bi se na neki način diverzifikovalo gasno tržište u Srbiji, da može da primi drugi gas koji nije ruskog porekla, odnosno nije vezan fiksne gasovode koji idu prema Rusiji", rekao je on.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Duško Lopandić rekao je za Euronews Srbija da poseta Fon der Lajen Srbiji treba da dodatno pokaže na ulogu EU po pitanju dodatne bezbednosti na prostoru Zapadnog Balkana.

"U ovakvoj vrsti poseta uglavnom se daju pohvale, setimo se njene posete proše godine, kada je pred predsedničke izbore dala ocene koje sada u izveštaju ne možemo da pronađemo", rekao je on.

O rešenju za tablice Lopandić kaže da se nada da će vlasti u Pritšini biti dovoljno mudre da ne insistiraju previše na rokovima, te da bi Kurti trebalo više pažnje da posveti pravima ljudi, umesto rokovima.

Euronews

Još jedan poziv da se Srbija uskladi po pitanju sankcija

To što Fon der Lajen dolazi u Srbiju u trenutku kada je oformljena vlada nije koincidencija, kaže Subotić. Ona će sada, dodaje, ponovo poslati jasnu poruku da je pravo vreme da Srbija krene sa značajnim usaglašavanjem sa spoljnom politikom EU.

Upravo to pitanje je jedno od gorećih izazova pred novom vladom. Srbija je, uz Belorusiju, jedina zemlja u Evropi koja se nije pridružila restriktivnim merama Evropske unije, što je dovelo do toga da najnoviji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije bude oštriji u odnosu na prethodni, a u njemu je ocenjeno da je usklađenost Beograda sa spoljnom politikom Brisela u padu.

"U tom pogledu ono što bi EU najbolje mogla da uradi jeste da kaže da ukoliko se Srbija usaglasi sa sankcijama da će ona biti tu za nju kako bi nadoknadila potencijalne troškove koji mogu uslediti usled tih sankcija koje bi Srbija mogla da uvede Rusiji u narednom periodu", rekao je Subotić.

Zbog toga se, podsetimo, Srbija u proteklom periodu našla pred brojnim kritikama zbog neusklađivanja sa spoljnom politikom EU, ali i pozivima da to što pre uradi. Ukoliko se to ne bi desilo, mogla bi da trpi posledice, pa je tako u Evropskom parlamentu usvojen i predlog po kom bi pristupni pregovori Srbije trebalo da napreduju samo ukoliko se zemlja uskladi sa sankcijama Rusiji.

AP/Darko Vojinović

 

Na pitanje da li očekuje istu retoriku kakva se mogla čuti i do sada ili će ona možda biti oštrija s obzirom i na nedavni izveštaj EK, Subotić ističe da će se ona verovatno držati onoga što je Komisija rekla i da neće previše izlaziti iz tih okvira. I Igrutinović ističe da bi od Fon der Lajen očekivao mekši pristup.

"Očekujem da to pomene, ali pre bih očekivao da ona da pozitivan ton, da ponovi da je to važna stvar ili da se pozove na izveštaj. Iznenadio bih se donekle ukoliko bude tvrđe o tome govorila ili bude institirala na tom elementu. Ona je na neki način obavezna da ponovi nalaze izveštaja, ali ne verujem da će od toga praviti posebno pitanje", istakao je on. 

Pritisak na Beograd i Prištinu?

Čim su premijerka i novi ministri seli u fotelje, morali su da se uhvate u koštac sa problemom Kosova i najhitnijim pitanjem koje se tiče isteka roka za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama. Iako su od specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara i Evropske unije stigli pozivi da se primena odluke kosovske vlade odloži za još deset meseci, zvanično Priština i dalje ne pristaje na to, pa u Srbima na KiM stizale poruke kosovske policije sa pozivom da preregistruju vozila. 

Fon der Lajen je tokom jučerašnje posete Prištini izrazila uverenje da će pitanje registarskih tablica da bude rešeno bez krize.

"Veoma je važno da su pravila jasna i da se moraju poštovati. Tranzicija ide onako kako treba i uverena sam da će se naći rešenje", istakla je ona.

Ipak, koliko Ursula fon der Lajen može da uradi kada je reč o pritisku da se neke stvari reše ostaje da se vidi, a Subotić ističe da ona do sada nije bila motor tog dijaloga i da je to bilo prepušteno specijalnom izaslaniku za dijalog Miroslavu Lajčaku. 

Kako ističe i Igrutinović, to pitanje neće preokupiati posetu, a o problemu tablica nije mnogo govorila ni tokom posete Prištini.

Euronews Srbija

 

"Negde stav EU provejava da Kosovo ima pravo da zaokružuje svoju nezavisnost. Oni ne žele da se pravi krizni trenutak i često utiču na Prištinu da neke svoje odluke odlaže, ali u suštini ih ne pritiskaju nešto posebno. Biće zanimljivo videti šta će ona da spomene kad bude došla u Beograd, ali ne verujem da će dozvoliti da kosovska tema prosto preokupira posetu", istakao je on.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da je saslušao zahteve predstavnika Srba sa Kosova i sve sa čime se suočavaju, "posebno u predvečerje isteka ultimatuma koji je Srbima dao prištinski režim", kada je reč o preregistraciji vozila.

"Mi smo pre nekoliko dana dobili demarš, jedan akt gde smo dobili stavove zemalja Kvinte i EU usaglašene. U tom aktu u tački dva odeljka prvog koji se tiče registarskih tablica se kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija legitimna i u skladu s sporazumom, ali je problem u vremenu i metodama i to izaziva njihovu brigu", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija