Region

Ursula fon der Lajen u Skoplju: Pripremili smo paket podrške za ceo Zapadni Balkan za suočavanje s energetskom krizom

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

26/10/2022

-

21:28

Ursula fon der Lajen u Skoplju: Pripremili smo paket podrške za ceo Zapadni Balkan za suočavanje s energetskom krizom
Ursula fon der Lajeni Dimitar Kovačevski - Copyright EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija pripremila je paket podrške za ceo Zapadni Balkan kako bi mu pomogla u suočavanju sa energetskom krizom, izjavila je danas u Skoplju predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Fon der Lajen, koja je posetu Zapadnom Balkanu započela u Severnoj Makedoniji, rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim da je EU obezbedila grantove u vrednosti od 80 miliona evra za tu zemlju kao vid hitne podrške budžet.

 

 

"To će pomoći u suočavanju sa visokim troškovima energije za vaše građane i kompanije", rekla je fon der Lajen i najavila da će u Severnu Makedoniju stići još sredstava, prenosi makedonska Telma.

Ona je na Tviteru ocenila da pregovarački proces sa Severnom Makedonijom dobija na zamahu i da je makedonski narod posvećen evropskim vrednostima.

"Sve ujedinjene političke snage mogu da ostvare cilj, za dobrobit građana. Sada je taj trenutak", poručila je Fon der Lajen.

 

 

Takođe je potpisan i novi sporazum Skoplja s Frontekstom, nakon što je iz Brisela najavljena jača podrška Fronteksta na granicama Zapadnog Balkana.

Nakon posete Skoplju, Fon der Lajen će, kako je ranije najavljeno, sutra boraviti u Prištini i Tirani, a 28. oktobra na agendi su Srbija i Bosna i Hercegovina.

Posetu završava 29. oktobra u Podgorici.

Komentari (0)

Evropa