Region

Jača podrška Fronteksa na granicama Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2022

-

19:02

Jača podrška Fronteksa na granicama Zapadnog Balkana
Jača podrška Fronteksa na granicama Zapadnog Balkana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija usvojila je danas preporuku o unapređenim sporazumima o statusu Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na granicama Unije sa Srbijom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Albanijom. 

Pored toga, usvojen je novi paket pomoći u vrednosti od 39,2 miliona evra za jačanje upravljanja granicama na Zapadnom Balkanu.

 "Ovaj paket dolazi u pravo vreme, u trenutku kada moramo da blisko sarađujemo sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana na polju migracija. Imajući u vidu da se suočavaju sa snažnim migratornim pritiscima, fokusirani smo na zaštitu granica, kao i borbu protiv krijumčarenja. Naš plan je da između 2021. i 2024. povećamo naše finansiranje za 60 odsto, na najmanje 350 miliona evra za naše partnere sa Zapadnog Balkana", kaže Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. 

Komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson je istakla posvećenost podršci partnerima na Zapadnom Balkanu i jačanju saradnje u upravljanju migracijama na terenu.

"Stoga predlažemo da pregovaramo o sporazumima o statusu u skladu sa novim pravnim okvirom koji bi omogućio raspoređivanje Fronteka u sve četiri partnerske zemlje sa punom snagom svog mandata, kako bi se osiguralo da se njihove granice i dalje poštuju i štite u skladu sa najboljim evropskim standardima", rekla je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Današnjim predlogom, Komisija će uz podršku Fronteksa ojačati kapacitete partnera Zapadnog Balkana u njihovom upravljanju migracijama, borbi protiv krijumčarenja i obezbeđivanju bezbednosti, navodi se u saopštenju Komisije.

Prema trenutno postojećim sporazumima o statusu između Fronteka i Albanije, Srbije i Crne Gore, raspoređivanje stalnog korpusa može se odvijati samo na granicama zemalja sa EU i bez vršenja izvršnih ovlašćenja.

Prema novom zakonskom okviru, sporazum o statusu će omogućiti da stalni korpus Fronteksa bude raspoređen u trećoj zemlji i na granici EU i na granicama sa trećim zemljama i da vrši izvršna ovlašćenja. Stoga će novi statusni sporazumi bolje podržati i ojačati saradnju u upravljanju granicama na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa