Politika

Vučić s potpredsednikom Evropske komisije: Srbija se pokazala kao pouzdan partner za bezbednost evropskog kontinenta

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2022

-

12:15

Vučić s potpredsednikom Evropske komisije: Srbija se pokazala kao pouzdan partner za bezbednost evropskog kontinenta
Margaritis Skinas i Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Evropske komisije Margaritisom Shinasom sa kojim je razgovarao o situaciji u oblasti migracija i migratorne politike u regionu i načinima za jačanje saradnje i podrške EU kada je reč o integrisanom upravljanju granicama, zaustavljanju nelegalnih prelazaka i pomoći izbeglima koji se nalaze ili prolaze kroz teritoriju Srbije.

Vučić je naglasio da Srbija do kraja godine planira da značajno uskladi svoju viznu politiku sa politikom EU kako bi onemogućila da se njena teritorija koristi za ilegalne migracije ka Zapadu.

U tom kontekstu, sagovornici su se saglasili o neophodnosti zajedničkog rada kao jedinog mogućeg u cilju rešavanja izazova u oblasti migracija i položaja izbeglica, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

Margaritis Shinas je ponovio ocenu Evropske komisije da je Srbija pouzdan partner EU u upravljanju migracionim tokovima, da nastavlja da daje pozitivne rezultate u tom pogledu i najavio novu tranšu finansijske pomoći Evropske komisije Komesarijatu Srbije za izbeglice i migrante u iznosu od 36 miliona evra.

Margaritis Shinas je takođe ponudio da se ubrza raspoređivanje FRONTEKS-a kako bi se podržala zaštita granica u Srbiji.

Dvojica sagovornika su razgovarali i o utiscima sa jučerašnjeg Samita Evropske političke zajednice u Pragu, navedeno je u saopštenju.

Brnabić: EU o početka migratske krize pomogla Srbiji sa 200 miliona evra

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, nakon sastanka sa potpredsednikom Evropske komisije Margaritisom Shinasom, da je Evropska unija od početka migrantske krize 2015. godine do danas, uključujući i najnoviji ugovor o grantu, pomogla Srbiji sa 200 miliona evra za podizanje kapaciteta i upravljanje migracijama.

Brnabić je novinarima u Vladi Srbije rekla da je danas potpisan sporazum za još jedan bespovratni grant u iznosu od više od 36 miliona evra kako bi Srbija bila bezbedna zemlja i kako bi podigla svoje kapacitete.

"Komesar EU je juče zajedno sa našim timom iz Komesarijata za migracije imao priliku da obiđe jedan centar i da se uveri u to kako koristimo evropska sredstva i kako se borimo i protiv legalnih i ilegalnih migacija u Srbiji", rekla je Brnabić.

Ona je navela da je od početka krize kroz Srbiju prošlo više od 1,5 miliona ljudi, te da je, kako je rekla, ostvareno više od 10 miliona noćenja.

"Migranti dolaze uglavnom iz Sirije, Avganistana i Pakistana", rekla je Ana Brnabić i dodala da je Srbija pokazala u tom smislu evropske vrednosti, pokazala lice humanosti i preuzela svoj deo odgovornosti.

Brnabić je kazala da je Srbija u ovom trenutku uključila 197 dece migranata u obrazovni sistem.

"EU nam je u svemu ovome mnogo pomogla, od 2015. je donirala više od 160 miliona evra kako bi podigla kapacitete za migracije, za sprečavanje ilegalnih migracija, od toga 130 miliona evra je za podizanje kapaciteta za upravljanje migracijama, a oko 30 za bezbednost granica", rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je u ovoj godini nivo migracija u odnosu na prošlu godinu povećan za više od 100 odsto.

"Cilj posete komesara je da pogledamo još jednom šta možemo da uradimo da povećamo našu bezbednost i ojačamo naše granice", rekla je Brnabić i ponovila da će Srbija do kraja godine uskladiti viznu politiku sa vzinom politikom Evropske unije.

Komentari (0)

Srbija