Evropa

Fon der Lajen uoči posete Beogradu: EU će pokazati solidarnost sa Zapadnim Balkanom

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2022

-

13:48

Fon der Lajen uoči posete Beogradu: EU će pokazati solidarnost sa Zapadnim Balkanom
Fon der Lajen uoči posete Beogradu: EU će pokazati solidarnost sa Zapadnim Balkanom - Copyright Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Za vreme predstojeće posete Zapadnom Balkanu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen preneće svojim sagovornicima poruku o značaju ovog regiona za Evropsku uniju kao i poruku solidarnosti Unije za region u situaciji rata u Ukrajini i energetske krize.

Fon der Lajen turneju po Zapadnom Balkanu počinje u Skoplju 26. oktobra, dan kasnije biće u Prištini i Tirani, a 28. oktobra na agendi su Srbija i Bosna i Hercegovina. Posetu završava 29. oktobra u Podgorici.

U toku prethodne poseta Zapadnom Balkanu, pre godinu dana, predsednica je svaki put prenosila poruku da je perspektiva Zapadnog Balkana u EU i volju Komisije da se produži sa pregovorima za članstvo.

Njen portparol Erik Mamer rekao danas da će ona i ovoga puta preneti takvu poruku.

"Razume se“, kaže on odgovarajući na pitanje Tanjuga, i dodaje da se "poseta ovog puta odvija u posebnom kontekstu mandata Fon der Lejen koji je protkan krizama, kao kovid-19 i sada rata u Ukrajini.“

"Predsednica je najavila nameru Unije da uključi Zapadni Balkan u zajedničko kupovanje gasa i njena poruka za region će biti poruka solidarnosti Unije za region, poruka angažmana Unije u regionu i naročito o favoriziranju investicija na Zapadnom Balkanu. Poruka će preneti našu želju da produžimo da sarađujemo sa svim zemljama regiona oko svih strateških tema s kojima se suočavamo, a naročito u kontekstu rata u Ukrajini“, kaže Mamer.

Očekuje da se će predsednica Komisije govoriti o paketu pomoći za Zapadni Balkan koji je komesar za proširenje Oliver Varheji najavio u svom govoru u Strazburu 19 oktobra.

Paket se sastoji od "budžetske pomoći za energetsku krizu i njen uticaj na domaćinstva i biznise, a ove mere treba da budu od pomoći već ove zime“, izjavio je Varheji.

Portparol nije želeo da kaže da li će Fon der Lejen otvoriti pitanje sankcija protiv Rusije ili pitanje harmonizacije vizne politike Srbije za evropskom, ali je rekao da su teme za razgovore sa rakovodstvom zemalja Zapadnog Balkana brojne.

Poseta fon der Lejen dolazi dve sedmice nakon objavljivanja godišnjih izveštaja Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana na evropskom putu i nakon usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta o proširenju.

Komentari (0)

Evropa