Politika

Do sada proglašeno 49 lista za izbore za savete nacionalnih manjina

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2022

-

14:20

Do sada proglašeno 49 lista za izbore za savete nacionalnih manjina
Ilustracija - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Rok za podnošenje izbornih lista za izbore za savete nacionalnih manjina, raspisane za 13. novembar, istekao je u ponoć, a do sada je proglašeno 49 lista.

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je sinoć još četiri izborne liste i donela rešenje kojim se nalaže grupi birača "Za jedinstvo Roma - Ibro Idic” da u roku od 48 sati otkloni nedostatke, kako bi istoimena lista mogla da bude proglašena.

Ta grupa birača dostavila je RIK-u 583 pravno valjana potpisa podrške, a potrebno je da ih bude najmanje 626, s obzirom da je u poseban birački spisak Romske nacionalne manjine upisano 62.574 biraca.

Ukoliko ta lista bude ispravila nedostatke, na izborima za savete nacionalnih manjina učestvovaće 50 lista.

Kako se navodi na sajtu RIK-a, proglašene su liste za savete češke, rumunske, rusinske, bugarske, aškalijske, ruske, bošnjačke, slovenačke, egipatske, albanske, ukrajinske, nemačke, grčke, bunjevačke, slovačke, mađarske, poljske, romske i vlaške nacionalne manjine.

Kancelarija za KiM je danas saopštila da su vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini zabranile da se na prostoru Kosova i Metohije održe izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina koji su zakazani za 13. novembar u čitavoj Srbiji.

Iako su do sada, uz logističku podršku misije OEBS, na prostoru KiM održani svi ciklusi za izbor članova nacionalnih saveta nacionalnih manjina, a poslednji 2018. godine, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sada je zabranio da Bošnjaci, Romi, Egipćani, Aškalije i druge nacionalne manjine na KiM ostvare svoje osnovno demokratsko i građansko pravo, ističe se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija