Politika

Brnabić predvodi delegaciju Srbije u Berlinu: Sutra Samit Berlinskog procesa, učestvovaće Šolc i Fon der Lajen

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2022

-

12:32

Brnabić predvodi delegaciju Srbije u Berlinu: Sutra Samit Berlinskog procesa, učestvovaće Šolc i Fon der Lajen
Brnabić predvodi delegaciju Srbije u Berlinu: Sutra Samit Berlinskog procesa, učestvovaće Šolc i Fon der Lajen - Copyright FoNet/Zoran Mrđa

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodiće delegaciju Republike Srbije na Samitu Berlinskog procesa, koji se održava 3. novembra u Berlinu. Ovogodišnji Samit Berlinskog procesa otvoriće nemački kancelar Olaf Šolc, a učestvovaće i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Premijerka Brnabić svoje izlaganje imaće na tri radne sesije na temu "Regionalna saradnja i regionalno zajedničko tržište“, na temu "Sigurnost snabdevanja energijom i transformacija“, kao i na temu "Budućnosti Berlinskog procesa“, saopšteno je iz Vlade.

Takođe, planirano je potpisivanje tri regionalna sporazuma o mobilnosti.

Na marginama samita premijerka Brnabić, sastaće se sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Džejmsom Kleverlijem.

Planiran je i susret premijerke sa predstavnicima Foruma mladih i Foruma civilnog društva, kao i sastanak predsednice Vlade Republike Srbije, sa nemačkim privrednicima u organizaciji Odbora za istok nemačke privrede i Skupštine nemačkih privrednih komora.

Berlinski proces je inicijativa koja podržava regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu i dopunjuje politiku proširenja Evropske Unije. Pokrenula ga je Nemačka Samitom u Berlinu 2014. godine.

Proces je inicirala bivša nemačka kancelarka Angela Merkel u nameri da unapredi saradnju u regionu Zapadnog Balkana, kako bi se brže pripremio za moguće članstvo u EU. Međutim, proces je stagnirao, a ovo je pokušaj da se ponovo oživi.

Komentari (0)

Srbija