Politika

Vojska Srbije oborila dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški, letelica neutralisana elektronskim uređajima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2022

-

17:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Jedinice Vojske Srbije su danas u popodnevnim časovima, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralisale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Navodi se da je dron oboren primenom mera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška.

"U skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije preduzima pojačane mere za otkrivanje, praćenje i neutralisanje bespilotnih letelica u blizini vojnih objekata", navelo je MInistarstvo odbrane

Dodaje se da će Vojska Srbije i dalje, u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta i predsednika Republike, obarati sve bespilotne letelice koje se nađu u zoni zabrane leta i u blizini vojnih objekata.

Dron oboren elektronskim uređajima, nije bilo upotrebe mitraljeza i topova

Oglasiuo se i ministar odbrane Miloš Vučević. On je pojasnio da se oboreni dron kretao iz pravca Jarinja ka opštini Raška i da je uočen iznad vojnih objekata.

"Vojska Sribje je zaštitila nebo i postupila u skladu sa odlukama. Pokazala je ispravnost pravovremenog reagovanja državnog vrha", rekao je on.

Čestitao je pripadnicima VS na akciji, na preciznosti i na odlučnosti da štite nebo koje je pod ingerencijom Vojske Srbije. 

Na pitanje zna li se o čijem dronu je reč, Vučević je rekao da misli da je pravac kretanja jasan, odnosno sa kog područja dolazi dron. Naveo je da sledi istraga koja će utvrditi vrstu drona. "I sve što ćemo iz toga zaključiti dovešće nas do tragova i do toga ko bi mogao da bude upravljač, vlasnik i proizvođač", rekao je Vučević za PInk.

On je napomenuo da je dron oboren korišćenjem elektronskih uređaja i da nije došlo do upotrebe mitraljeza, topova i drugih sredstava. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Korišćenjem najmodernijih elektronskih sredstava oboren je dron koji je ušao u područje pod kontrolom Vojske Srbije", rekao je ministar odbrane i dodao: "To pokazuje da se ne šalimo. Nikome ne pretimo, ne zveckamo oružjem i odlučni smo da štitimo Srbiju".

On je naveo i da je informacija da će Srbija štiti svoje nebo došla do mnogih kod kojih je izazvala zabrinutost i ljutnju.

"Izvinite, mi nismo naše dronove slali ni na čije teritorije. Nismo uzurpirali nebo ili teritorije koje su privremeno ili trajno pod jurisdikcijom nekih drugih”, naveo je ministar uz poruku da Vojska Srbije neće dozvoliti ugrožavanje građana. Dodao je i da dronovi koji su uočeni nisu išli u izviđanje ili snimanje lepih krajolika, već se uvek vrzmaju i kreću iznad vojnih objekata.  

Podsećamo, povodom jučerašnjih informacija o dronovima koji su snimali teritoriju Srbije, Vučević je ranije izjavio da je više bespilotnih letelica nadletalo linijiu administrativnog prelaza Srbije i Kosova i Metohije, ali da je bilo i povremenih ulaza na teritoriju centralne Srbije, kao i da su letelice dolazile sa teritorije pokrajine Kosova i Metohije.

Vučević je jutros za RTS rekao da će, po naredbi predsednika Aleksandra Vučića, ukoliko se opet uoče letelice, one biti eliminisane ili stavljene pod kontrolu Vojske Srbije.

"Ne samo juče, prethodna tri dana naša vojska uočava bespilotne letelice koje se kreću na liniji administrativnog razdvajanja centralne Srbije i Kosova i Metohije, ali i sa povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije sa pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica Vojske Srbije i određenih kasarni", kazao je Vučević precizirajući da su uočene letelice u pravcu kretanja iznad Topličkog i Nišavskog okruga.

"Mi ćemo štiti nebo iznad Srbije"

Ministar nije mogao da kaže koliko je letelica uočeno, već samo da ih je bilo više, kao i da sve to nije bilo tokom jednog naleta.

"Mi ćemo štiti nebo iznad Srbije", naglasio je on i dodao da će biti bezbedno i sigurno za sve građane, uz napomenu da da Vojska Srbije ima kapacitet i sposobnost da odgovori na svaki zadatak.

I premijerka Ana Brnabić rekla je sinoć da su bespilotne letelice snimale jedan položaj u Kopnenoj zoni bezbednosti i još dve kasarne. I ona je istakla da će sve bespilotne letelice koje budu registrovane u blizini vojnih objekata biti srušene.

"Mene je obavestio predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije, on je dao nalog da se pojača policijska zaštita u vazduhu, tako da taj nalog sada stalan, trajan i on je na snazi i ostaće na snazi", rekla je Brnabić.

Na pitanje zna li se čije su to letelice, ni premijerka nije otkrila više informacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija