Društvo

Vučević najavljuje raspravu o uvođenju obaveznog vojnog roka: Novi ministar za to da u vojsku idu i stariji od 30 godina

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2022

-

12:16

Vučević najavljuje raspravu o uvođenju obaveznog vojnog roka: Novi ministar za to da u vojsku idu i stariji od 30 godina
Vučević najavljuje raspravu o uvođenju obaveznog vojnog roka: Novi ministar za to da u vojsku idu i stariji od 30 godina - Copyright Tanjug/ Ministarstvo odbrane i Vojske Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Miloš Vučević najavio je da će biti stručne rasprave o vraćanju obaveznog vojnog roka ističući da je on za to da se vrati, a da će se videti da li će biti tri nedelje ili tri meseca.


Vučević je za današnji Blic kazao da vraćanje vojnog roka ima za cilj da se naredne generacije obuče za postupanje u kriznim situacijama kako bi građani Srbije bili bezbedni.

"Nemir nam je kada imamo poplavu ili požar, a ne znamo kako da odreagujemo. Kada govorimo o vraćanju vojnog roka, ne pričamo o ratovanju, već da vojska bude na usluzi građanima kada je to u najtežim momentima najpotrebnije", kazao je Vučević.

Smatra da bi vojnu obuku trebalo da prođu i stariji od 30 godina koji nisu služili vojsku i dodaje da je za njih kraći period služenja, od tri nedelje.

U Srbiji je obavezni vojni rok ukinut 1. januara 2011. godine, a od tada u vojsku idu oni koji žele na dobrovoljno služenje. 

Prethodnih godina sporadično se u javnosti pominjala mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka.  najavljivana je široka javna rasprava o tom pitanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija