Društvo

Pitanje obaveznog vojnog roka ponovo aktuelno u javnosti: Koje je najbolje rešenje za Srbiju?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/05/2022

-

21:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Obavezni vojni rok ponovo je tema kojom se bavi javnost u Srbiji, a aktuelizovao ju je predsednik Srbije u svom obraćanju 6. maja kada je rekao da se zalaže za uvođenje obaveznog vojnog roka od 90 dana. Nekoliko dana kasnije je objasnio da je on za tu opciju, ali to ne znači da će vojni rok biti vraćen.

Predsednik Srbije je naveo da je tek otvorena debata o vraćanju vojnog roka i istakao je da ne bi trebalo žuriti sa zaključcima. Ipak, poručio je da se on zalaže "za", ali je napomenuo i da postoji mnogo argumenata "za" i "protiv".

"Ovo je demokratska država, i u njoj mora da se razgovara o svemu. Kada prođe četiri meseca videćemo", rekao je on.

O temi obaveznog vojnog roka razgovara se već neko vreme sa stručnjacima unutar Ministarstva odbrane i vojske, kako i sa onima koji su zainteresovani da se uključe u taj proces, istakao je ministar odbrane Nebojša Stefanović za Euronews Srbija. 

On je rekao da će u naredne dve nedelje Ministarstvo odbrane predložiti predsedniku Srbije modele po kojima bi moglo da se obavlja obavezno služenje vojnog roka, a onda će uslediti duža javna rasprava nakon koje će biti doneta odluka da li će biti obaveznog služenja vojske.

Euronews

"To nije laka tema iz mnogih razloga i želimo da, kad budemo donosili predlog predsedniku Vučiću, i kada budemo predlagali model koji smatramo za najcelishodniji, to bude nešto što će odgovarati i Srbiji i njenoj odbrani, ali i mladim ljudima koji će doći do eventualnog služenja vojnog roka", kaže Stefanović.

Priprema terena za uvođenje obaveznog vojnog roka?

Građani koje je anketirao Euronews Srbija imaju razlličita mišljenja o vraćanju vojnog roka. Jedni smatraju da bi ga trebalo vratiti, a drugi ističu da već postoji dobrovoljni vojni rok za one koji žele da ga služe. Ta tema je više puta pokretana u javnosti, a stručnjaci veruju da ovaj put vlast ozbiljno razmatra tu mogućnost.

"Ranije se činilo da je to neka vrsta diverzije, skretanja pažnje javnosti sa nekih drugih problema, afera i tako dalje, s obzirom da je to tema koja pogađa čitavu javnost. Ali sada mi se čini da se ozbiljno priča o tome i da se kontinuirano govori o toj temi i čini mi se da se sam sistem odbrane priprema na to, otprilike od dolaska ministra Stefanovića odnosno od početka njegovog mandata. I čini mi se da se malo priprema i teren i javno mnejnje za uvođenje, zapravo implementaciju ove odluke. Ali ostaje da se vidi da li će to biti realistično", navodi Marija Ignjatijević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Vojska i dalje ima mogućnost popune jedinica kroz dobrovoljno služenje ili preko aktivne rezerve ili kroz školovanje kadrova u školi rezervnih oficira, ali, to nije donelo rezultate. 

"Mislim da bi bilo mnogo racionalnije i isplativije poboljšati uslove za dobrovoljno služenje vojnog roka, koje postoji i sada i uopšte uslove rada za profesionalce koji su već u sistemu jer jedan od najvećih probelma sa kojim se uopšte Vojska Srbije i ceo sistem odbrane suočava je odliv kadra u poslednjih nekoliko godina", kaže Marija Ignjatijević.

Tanjug Video

 

Vojni analitičar Aleksandar Radić dodaje da profesionalci odlaze iz aktivne službe očigledno nezadovoljni situacijom i da to stvara razliku u onoj popuni koja je predviđena po fromaciji i stvarnoj popuni.

"Krije se koliko je velika ta razlika, ali očigledno je jako velika jer zbog toga se i priča o uvođenju obaveznog vojnog roka, jer drugog izlaza nema. Mislim da još uvek od struke nismo čuli ništa svrsishodno, pametno, o tome kako će to da se radi", naveo je Radić.

On procenjuje da bi u najidealnijim uslovima bilo potrebno oko pet godina za pravilno vraćanje obaveznog vojnog roka. Smatra i da vojsku vode ljudi koji nisu dorasli situaciji i koji nisu kreativni, energični i sposobni da reše sa unutrašnjim resursima popunu vojske sa onim mehanizmima koji već postoje.

"I jedini izlaz je autoritet države, obavezno služenje vojnog roka", navodi Radić.

U Srbiji je obavezni vojni rok ukinut 1. januara 2011. godine, a od tada u vojsku idu oni koji žele na dobrovoljno služenje. 

Komentari (0)

Srbija