Politika

Ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope: Zahtev Prištine za članstvo nije bio tema sastanka Komiteta ministara

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2022

-

17:41

Ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope: Zahtev Prištine za članstvo nije bio tema sastanka Komiteta ministara
Ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope: Zahtev Prištine za članstvo nije bio tema sastanka Komiteta ministara - Copyright oe-strasbourg.mfa.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Ðurović kaže da zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope nije bila tema sastanka Komiteta ministara.

Ðurović je rekla i da Priština nije odustala od članstva i da je sada na zemljama članicama Saveta Evrope da li će da podrže jedan taklav jednostrani akt, koji, kako je rekla, može da nanese samo štetu dijalogu Beograda i Prištine.

"Imali smo najave da će ta tema biti na dnevnom redu sastanka kojim predsedava Irska, međutim, očigledno da su razne okolnosti uticale na to da Irska odustane od te namere da se bavi temom članstva, odnosno otpočinjanjem procedure za članstvo Prištine u SE", rekla je Ðurović za Tanjug.

Ona je navela da je Mađarska imala jedan uravnotežen pristup i bila je stava da to pitanje uopšte ne treba da se stavlja na dnevni red već da se prioritet da dijalogu Beograda i Prištine.

"Litvanija je zemlja koja sledeća ulazi u sastav Biroa. To će se desiti već od naredne nedelje kada će biti održan prvi sastanak u novom sastavu. Videćemo kakav će biti njihov pristup, ali svakako to je jedna kolektivna odluka koju čine šest zemalja i svakako će odlučujuću ulogu imati Island kao predsedavajuća zemlja", navela je Ðurović.

Navela je da Beogradu ne ide u prilog broj zemalja koje podržavaju Prištinu, ali kaže da Srbiji idu u prilog principi koje zastupa i međunarodno.

"Mi ćemo čvrsto da se držimo naših principa odbrane međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i borićemo se sa svim našim argumentima kojima smo se borili i do sada i nećemo od toga odustajati", rekla je ona.

"neke zemlje imaju dvostruke aršine"

Ðurović je primetila da neke zemlje imaju dvostruke aršine u pristupu, navodeći da su vrlo glasni ako razmatraju teritorijalni integritet Ukrajine, a kada dođe do Srbije, imaju potpuno drugačiji pristup.

"Paralelno razmatranje ova dva pitanja na jednom istom sastanku nije nešto što ide u prilog bilo kojoj zemlji", ocenila je ambasadorka.

Kaže da ne veruje da će Priština odustati od članstva, dodajući da su oni uradili ono što je bilo do njih, iako su, napominje, dobijali savete od najuticajnijih zemalja EU da nije trenutak da se aplicira za članstvo u SE.

"Oni su to uradili ignorišući sve savete koje su dobijali sa svih strana tako da nije ništa do njih. Sada je odluka na zemljama članicama Saveta Evrope, da li će da podrže jedan taklav jednostrani akt koji može da nanese samo štetu dijalogu Beograda i Prištine i regionalnoj stabilnosti", navela je Ðurović.

Kada je reč o proceduri prijema u članstvo SE, Ðurović je kazala da tu postoje tri faze, prva se tiče inicijalne rasprave i mogućnosti da se na sastanku Komiteta ministara pokrene procedura prijema, čime se, dodaje, šalje zahtev parlamentarnoj skupštini za mišljenje.

"Nakon što se usvoji na Komitetu ministara onda ide na mišljenje u parlamentarnu skupštinu. To je najduža procedura koja može da traje godinu i više i tu se takođe odlučuje dvotrećinskom većinom. Na kraju se iz parlamentarne skupštine zahtev vraća u treću, poslednju fazu, a to je glasanje na Komitetu ministara o samom prijemu", objasnila je Ðurović.

Ðuroviće je ocenila da od početka procedure do finalne odluke ne može da prođe manje od godinu dana, a bilo je primera da je to trajalo nekoliko godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija