Politika

Dačić za Euronews Srbija: Neizvesno da li će pitanje Kosova biti na dnevnom redu u Savetu Evrope, situacija nepovoljna

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/11/2022

-

14:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za Euronews Srbija da je još neizvesno da li će se pitanje prijema Kosova u Savetu Evrope naći na dnevnom redu ovonedeljnog sastanka Komiteta ministara SE, ali je napomenuo da postoji mogućnost da Irska pokrene to pitanje, te da Srbija mora da vodi jače diplomatske aktivnosti.

Naredni sastanak trebalo bi da bude održan u četvrtak, 3. novembra, a kako je i ranije istakao Dačić, Irska, koja trenutno predsedava SE, obećala je navodno Prištini da će pokrenuti proces pristupanja.

"Kosovo je podnelo zahtev za članstvo, ali taj zahtev nije aktiviran sve dok ga Komitet ne pošalje na mišljenje parlamentarnoj skupštini SE. U poslednjim nedeljama došlo je do ubrzavanja tog procesa jer je ovo poslednja sednica kojom će predsedavati Irska, a Irska je kažu obećala predstavnicima Prištine da će im pomoći da to bude upućeno parlamentarnoj skuptšini SE", rekao je on.

Kako je dodao, Srbija je naglasila da nije saglasna sa tim, ali i da će Beograd morati da vodi jače diplomatske aktivnosti, jer sutacija nije povoljna.

"Naše neslaganje neće zaustaviti takvu vrstu odluke ako neko želi da donese tu odluku, već moramo voditi mnogo jače diplomatske aktivnosti, pre svega širenjem te spoznaje da iako je nepovoljna situacija po nas kada je reč o tome ko su članice SE jer je većina priznala nezavisnost. Ali bi to bilo prvi put da se odluka o prijemu ne donosi konsenzusom, odnosno da ima preglasavanje", rekao je on.

Ipak, on ističe da bi ceo proces mogao da potraje jer je potrebno vreme da Parlamentarna skupština donese svoje mišljenje, a u nekim slučajevima je to trajalo i više godina.

"Nezavisno od toga mi moramo da vodimo jaku diplomatsku aktivnost. Nepovoljna je situacija. Pošto smo mi poštovali Vašingtonski sporazum odnosno taj moratorijum na akcije na otpovlačenje priznaja, ukoliko se pokrene procedura, onda svakako bismo mi preduzeli neke korake da svima jasno stavimo do znanja kakav je odnos snaga u svetu. Najopštije gledano ja mogu da kažem da od 193 članice Skupštine UN Kosovo može da računa na 83", napomenuo je Dačić.

Podseća da Priština želi da progura članstvo Kosova i u nekim drugim organizacijama i napominje da u organizacijama gde je potreban konsenzus teško da će do toga doči.

"Ali postoje organizacije gde oni mogu to da učine, to je pre svega na evropskom nivou i zato ćemo mi u narednom periodu i dalje izuzetnu pažnju radu sa zemljama koje imaju promenljiv odnos premA Kosovu. Znaćemo mnogo više sutra i prekosutra", rekao je on.

O zahtevu Prištine do sada samo održana rasprava

Članstvo Kosova u Savetu Evrope otvoreno je pitanje otkako je Priština u maju predala zahtev za pristupanje toj instituciji. Iako prvi pokušaj da ova tema bude "progurana" na dnevni red nije uspeo, srpski zvaničnici upozoravaju da bi tokom ove nedelje trebalo da bude održana sednica na kojoj će se zvanično odlučivati o početku procesa koji bi trebalo da kulminira prijemom, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tvrdi da se na Srbiju i članice EU koje nisu priznale Kosovo vrši pritisak da pomenutoj sednici ni ne prisustvuju.

Podsetimo, početkom oktobra u SE održana je samo diskusija o kosovskom zahtevu, a Đurović je istakla da aplikacija za članstvo nije bila deo dnevnog reda jer je Srbija to tražila. Govoreći o navodima da je većina zemalja članica "pokazala razumevanje" za stav Srbije, Đurović je navela da u prilog tome govori činjenica da od 12. maja kada je Priština podnela zahtev, do sada, još nije počela procedura učlanjenja.

"Mi smo imali intenzivnu diplomatsku aktivnost kako bismo zemlje članice upoznali sa našim stavovima i ukazali  na svu štetnost procesuiranja takvog zahteva. Iako je najavljeno da bi to mogla da bude jedna od tačaka dnevnog reda, mi smo se tome oštro suprotstavili i na kraju održana je samo diskusija na tu temu, gde smo mogli da vidmo podeljenost u Komitetu ministara SE na nivou ambasadora po ovom pitanju", objasnila je tada šefica misije Srbije pri Savetu Evrope za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija