Politika

Dačić: Pritisak Zapada i na zemlje koje nisu priznale Kosovo, pokušaj da prećutno pristanemo na članstvo u Savetu Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2022

-

16:42

Dačić: Pritisak Zapada i na zemlje koje nisu priznale Kosovo, pokušaj da prećutno pristanemo na članstvo u Savetu Evrope
Dačić: Pritisak Zapada i na zemlje koje nisu priznale Kosovo, pokušaj da prećutno pristanemo na članstvo u Savetu Evrope - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se na Srbiju i zemlje EU koje nisu priznale tzv. Kosovo vrši pritisak da ne prisustvuju sednici Saveta Evrope, na kojoj će se odlučivati o početku procesa prijema tzv. Kosova u tu instituciju, kako bi se na taj način tiho složile s tim.

"Za nas je najteža pozicija u Evropi, jer je najveći broj evropskih zemalja priznao Kosovo. Odnos snaga u SE je takav da garantuje da će možda ta odluka da prođe. Osnovna smetnja toj njihovoj želji je da se do sada nikada nije desilo da neka zemlja bude primljena bez konsenzusa i zato se na nas vrši pritisak. Oni hoće da pokažu da su sada, kada su izbacili Rusiju iz SE, jedinstveni i zato vrše pritisak na nas i na zemlje koje nisu priznale Kosovo da ne budu prisutne na sednici, da se mi faktički ćuteći složimo da ta procedura otpočne", rekao je Dačić za Tanjug.

"Pitanje sukoba u Ukrajini povezano s pitanjem integriteta Srbije"

On je istakao da je pitanje sukoba u Ukrajini usko povezano sa pitanjem teritorijalnog integriteta Srbije preko poštovanja principa međunarodnog prava.

Dačić je podsetio da je stav Srbije uvek isti, a to je da poštujemo principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Kada bi odgovor zapadne strane o našem teritorijalnom intergiretu bio isti kao u slučaju Ukrajine, onda mi ne bismo imali takvu dilemu, ali ovde se vidi da na naki način postoje dvostruku aršini i jednih i durgih, odnosno da svako tumači te principe međunarodnog prava kako mu u određenom trenutku odgovara, tako da vi na istoj sedicni Saveta Evrope možete čuti oštru podršku teritorijalnom integritetu Ukranjine i podršku Prištini da Kosovo postane članica SE. Kako to možete da spojite jedno s drugim", naveo je Dačić.

On je rekao da Savetu ministrara SE trenutno predsedava Irska, koja je obećala tzv. Kosovu da će da pokrene proceduru za članstvo srpske pokrajine u tom telu.

"Međutim, sada je kraj njihovom predsedavanju i zato je taj 3. veoma važan da se vidi šta će da se desi, jer postoji irsko-nemački plan sa formulacijama koje nisu baš eksplicitne da će oni da podrže Kosovo, ali da se to ipak pošalje na dalje razmatranje. Mi smo apsolutno protiv pokretanja bilo kakve procedure i borićemo se za to do kraja i to je prva velika bitna stvar sa kojom se ja suočavam na mestu ministra spoljnih poslova", naglasio je Dačić.

"Srbija će biti konstruktivna"

Ocenio je da se premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kutri ovako ponaša zato što nigde na Zapadu nije mogla da se čuje nijedna izjava da će se Priština suočiti sa saakcijama ako ne bude konstruktivna, ali da se s druge strane, kada se govori o Srbiji, "pominje batina".

"Cinično je da neko kaže kako osuđuje, ali neće ništa da preduzima protiv njih. Ja mislim da on njih počinje malo da nervira. Jer, kada vi računate da je neko vaš 100 posto, to podrazumeva da sve što vi kažete on treba da uradi. On sada ponekad uradi nešto što izlazi iz okvira. Oni ne bi hteli da postoje problemi, a Kurti će ih izazvati. Da li direktno tako što će da zaplenjuju automobile ili kažnjavaju, ali to će izazvati reakciju Srba", procenio je Dačić.

On smatra da to što na tzv. Kosovu neće da organizuju izbora za savete nacionalnih manjina je njihova želja da pokažu kako više nikakave veze nemaju sa Srbijom i da ne žele da se bilo šta što je deo srpskog sistema vlasti obavlja na teritoriji koju su Albanci proglasili "Republikom Kosovo".

Dačić je rekao da je predsednik Aleksandar Vučić na sedici Saveta za nacionalnu bezbednost izložio svoj pogled na francusko-nemački plan za KiM i o demaršu u vezi sa automobilskim tablicama koji je Srbiji uputila Kvinta.

"Predsednik je jasno rekao da je nesporno da ćemo biti konstruktivni i da nećemo nijednim potezom doprineti da budemo optuženi za opstrukciju i eventualne incidente, ali da ćemo sve uraditi da zaštitimo nacionalne interese i naš narod na KiM", podsetio je Dačić.

Istakao je da je francusko-nemački predlog postavljen na za Srbiju neprihvatljiv način, jer podrazumeva da se o političkom rešenju za KiM ne razgovora.

"Oni smatraju da nema šta da se govori o političkom rešenju, jer je ono završeno proglašenjem nezavisnosti, a da je glavni problem kakao anestezitrati Srbiju da to proguta, nudeći neke planove u budućnosti", rekao je Dačić.

Dodao je da to nije nikakava finalna verzija dokumenta, jer o tome neće odlučivati Francuska i Nemačka samostalno, već će konačnu reč dati Savet bezbednosti UN.

"Svi separatisti na svetu će koristitit agrumentaciju koju je Kosovo koristilo kada je donosilo jednostranu odluku o proglašenju nezavisnosti i koristiće savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde. To sada koristi i Rusija, ikao ne priznaje Kosovo, da bi priznala otcepljene relublike u Ukrajini. Zapadne zemlje su rekle da Kosovo nije presedan, nego je slučaj sam za sebe i da niko ne sme da se poziva na njega. Zato hoće da ga što pre eleiminišu iz spiska problematičnih tema", naveo je Dačić.

On je istakao da takva očekivanja nisu relana, jer Srbija neće pristati na tako nešto.

"Mi želimo pravedno rešenje koje mora biti zasnovano na saglasnosti Srbije i srpskog naroda koji živi na KiM. Bez naše saglasnosti, a mi ćemo biti saglasni samo ukoliko budu zadovoljeni naši interesi, bilo kakav plan nema šnase da uspe", rekao je Dačić.

Pozvao je Zapad da bude praktičan u odnosu na Srbiju i dodao da to podrazumeva da Srbija ne može da izađe u susret njihovimi zahtevima, sve dok ne vidi da postoji neko ko će joj pomoći da zaštitit svoje interese.

"A ne da joj s jedne strana nude da uvede sankcije Rusiji, a sa druge strane da Kosovo uđe u SE. Šta tu dobija Srbija? Želimo pravedan odnos, želimo odnos koji će se zasnivati na međunarodnom pravu", naglasio je ministar spoljnih polsova.

"Srbija uvek u trci sa pomerenim ciljem"

On je u vezi sa odnosom Srbije i Zapada ocenio da je Srbija uvek imala "trku sa pomerenim ciljem".

"Prvo je bilo uhapsite Karadžića, Mladića i sve ostale. Čim se to završilo, onda pitanje Kosova, pa sad idemo dalje sa uvođnem sakcija Rusiji. Šta će se desiti ako uvedmeo sankcije Rusiji?" upitao je.

Dačić je rekao da je Srbiji potrbna pružena ruka, onako kako je ona pružila ruku drugima.

"Ne znam da li tome možemo da se nadamo, ali traba svi da shvate da ovakvi bespravedni postupci prema Srbiji koji ne uvažavaju naše naconalne i državne interese, gde nam se smeju u lice, govoreći da naš teritorijalni integritet ne smemo da spominjenmo, ali moramo da uvedemo sankcije Rusiji, zbog teritotijalnog integriteta Ukrajine, svaki potez gde se favorizuje Kosovo a ne uvažava naš nacionalni interes, nas ne približava zapadnoj civilizaciji. Jače nas gura u zagrljaj naših starih prijatelja. Oni su za to krivi", istakao je Dačić.

Ocenio je da će u narednom periodu pozicija predsednika Vučića biti veoma izazovna i opterećena mnogim pretnjama.

"Mislim da je njegov stav koji je izneo kristalno jasan: mir, mir i mi ćemo stalno to ponavljati, ali nemojte nas terati da se branimo", naglasio je Dačić.

Komentari (0)

Srbija