Politika

Blinkenov savetnik razgovarao s Kurtijem: Važno odlaganje odluke o tablicama bez zaplene i kazni

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2022

-

23:18

Blinkenov savetnik razgovarao s Kurtijem:  Važno odlaganje odluke o tablicama bez zaplene i kazni
Derek Šole - Copyright AP Photo/Yousef Murad

veličina teksta

Aa Aa

Visoki savetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Derek Šole zatražio je večeras od premijera privremnih prištinskih institucija Aljbina Kurtija odlaganje primene novih pravila o registarskim tablicama bez zaplene i novčanih kazni.

"Razgovarao sam sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o važnosti izbegavanja tenzija i odlaganja primene novih pravila o registarskim tablicama, bez zaplene ili novčanih kazni", napisao je Šole na Tviteru.

Dodao je da je u razgovoru bilo reči i o partnerstvu Vašingtona i Prištine i "zajedničkim ciljevima unapređenja evropskih i evroatlantskih integracija Kosova".

Za odlaganje se založio i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer kojije ocenio je da je važno izbeći tenzije i odložiti primenu novih pravila o registarskim tablicama na Kosovu i Metohiji.

"Važno je izbeći tenzije i odložiti primenu novih pravila o registarskim tablicama. Takođe osuđujemo akcije zastrašivanja ili odmazde nad onima koji su promenili tablice", napisao je Hovenijer na Tviteru.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je danas da odluka o zameni registarskih tablica ostaje na snazi, ali uz izmene koje podrazumevaju da puna primena RKS tablica počne posle 21. aprila iduće godine.

Kurti je posle sednice vlade rekao da je doneta odluka da od 1. do 21. novembra Srbima koji nisu preregistrovali vozila na "RKS" tablice budu izrečene opomene.

Dodao je da će od 21. novembra do 21. januara iduće godine biti primenjene novčane kazne, a od 21. januara do 21. aprila Srbi bi trebalo da koriste probne tablice.

Posle toga, kako je naveo, na KiM neće biti dozvoljene druge registarske oznake osim "RKS".

Reagovao je Stejt department saopštenjem da su Sjedinjene Američke Države razočarane i zabrinute zato što je Priština odbila zahtev međunarodne zajednice da produži rok za zamenu registarskih tablica.

U saopštenju se navodi da je Vašington, zajedno sa međunarodnim partnerima, pozvao vladu u Prištini da produži rok za primenu novih registarskih tablica.

Stejt department navodi da "Priština, prema Briselskom sporazumu, ima pravo da primeni režim RKS tablica", ali ističe da je odlaganje roka u interesu napretka dijaloga Beograda i Prištine uz pokroviteljstvo Evropske unije.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija