Politika

Kurti ne odustaje od preregistracije: Najavljuje faznu primenu mera - prvo opomene, pa novčane kazne

Komentari

Autor: A. Ćup/Euronews Srbija

28/10/2022

-

17:41

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Odluka kosovske vlade o registarskim tablicama i prergistraciji vozila ostaje na snazi, ali su napravljene određene izmene, rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti nakon sednice Vlade Kosova. Srpska lista je, komentarišući Kurtijevu odluku, navela da će žestoko odgovoriti nakon prvih kazni, dok iz Vašingtona stižu poruke o razočarenju i zabrinutosti.

Kurti je precizirao  da će do 21. novembra korisnici srpskih tablica kosovskih gradova će dobijati dobiti opomenu, a zatim od 21. novembra do 21. januara sledeće godine biće novčano kažnjavani.

Nakon toga, u periodu od 21. januara do 21. aprila biće korišćenje probne tablice koje će u aprilu biti ukinute, rekao je Kurti.

Uoči današnje sednice Vlade Kosova povodom isteka roka za preregistraciju vozila na RKS tablice, ambasadori Kvinte sastali su se sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem zahtevajući produžetak roka za 10 meseci.

Za Euornews Srbija je Aljbin Kurti rekao da je pozvao četiri gradonačelnika sa severa kosova kako bi razgovarali i o energtici i situaciji oko tablica.

Srpska lista: Žestoko ćemo odgovoriti nakon prvih kazni

"Svi koji misle da će naš narod nemo posmatrati obespravljivanje, ukidanje KM tablica tj. slobode kretanja i ugrožavanje našeg opstanka grdno se varaju", poručila je večeras Srpska lista posle odluke vlade u Prištini da ne povuče odluku o zameni tablica i da uvede kaznene mere do 21. aprila iduće godine.

"Imajući u vidu plan Aljbina Kurtija da Srbima koji poseduju legalne i legitimne registarske oznake koje izdaju organi Republike Srbije izriče nekakve ukore i druge kazne, u ime srpskog naroda sa ovih prostora želimo da mu jasno i nedvosmisleno poručimo da će izricanje prve mere novčane kazne biti povod za žestok odgovor i otpor srpskog naroda jer smo svesni pravih namera vlastodržaca iz Prištine", navela je Srpska lista u saopštenju.

Najava Aljbina Kurtija nije ništa drugo nego želja da se nastavi sa planom progona Srba sa svojih vekovnih ognjišta, ocenjuje Srpska lista.

Stejt department razočaran odlukom Prištine

Stejt department saopštio je danas da su Sjedinjene Američke Države razočarane i zabrinute zato što je Priština odbila zahtev međunarodne zajednice da produži rok za zamenu registarskih tablica.

U saopštenju se navodi da je Vašington, zajedno sa međunarodnim partnerima, pozvao vladu u Prištini da produži rok za primenu novih registarskih tablica.

Stejt department navodi da "Priština, prema Briselskom sporazumu, ima pravo da primeni režim RKS tablica", ali ističe da je odlaganje roka u interesu napretka dijaloga Beograda i Prištine uz pokroviteljstvo Evropske unije.

I američki državni Sekretar Entoni Blinken izrazio je razočarenje i zabrinutost zbog odluke Prištine.

Blinken je za portal "Pavlović tudej" istakao da SAD, zajedno sa Evropskom unijom pozivaju vladu u Prištini da produži rok za prelazak na nove tablice.

On je naveo da Priština „prema Briselskom sporazumu, ima pravo da primeni novi režim registarskih tablica", ali da je produženje roka, koje je Kurti odbio, potrebno u interesu dijaloga Beograda i Prištine.

Primena mere Prištine o tablicama neprihvatljiva je za Beograd koji insistira na statusno neutralnim KS tablicama.

S druge strane, kosovska vlada je naložila da se za vozila sa registarskim tablicama Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – "PR", "KM", "PZ", "GL", "UR", "PE", "DA" ili "ĐA" obavi preregistracija na "RKS", a kao rok da se to učini je određen 31. oktobar.

Prethodno je rok za preregistraciju vozila bio 1. septembar, a odluka onda, u zadnji čas, krajem avgusta promenjena na insistiranje EU i SAD. Novi rok za zamenu ističe 31. oktobra. 

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja rekao je danas da je samo 20 automobila Srba sa severa KiM preregistrovalo vozila na RKS tablice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija