Politika

"Guranje" Prištine u Savet Evrope: Ključna sednica možda već ove nedelje, pritisak na članice EU koje ne priznaju Kosovo

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N.Z.

31/10/2022

-

08:30

"Guranje" Prištine u Savet Evrope: Ključna sednica možda već ove nedelje, pritisak na članice EU koje ne priznaju Kosovo
"Guranje" Prištine u Savet Evrope: Ključna sednica možda već ove nedelje, pritisak na članice EU koje ne priznaju Kosovo - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Članstvo Kosova u Savetu Evrope otvoreno je pitanje otkako je Priština u maju predala zahtev za pristupanje toj instituciji. Iako prvi pokušaj da ova tema bude "progurana" na dnevni red nije uspeo, srpski zvaničnici upozoravaju da bi tokom ove nedelje trebalo da bude održana sednica na kojoj će se zvanično odlučivati o početku procesa koji bi trebalo da kulminira prijemom, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tvrdi da se na Srbiju i članice EU koje nisu priznale Kosovo vrši pritisak da pomenutoj sednici ni ne prisustvuju.

Kako je rekao Dačić, svojim neprisustvom zemlje bi se "tiho" saglasile sa onim što je na dnevnom redu, a dodao je i da je ključno što trenutno Savetom Evrope predsedava Irska, koja je Kosovu navodno i obećala da će pokrenuti proceduru za članstvo.

Učlanjenje u Savet Evrope deo je paketa prištinskih planova kada je reč o međunarodnim institucijama i organizacijama. I iako je početkom oktobra u SE održana samo diskusija o ovoj temi, bez preciznog datuma kada bi ona ponovo mogla da se nađe na agendi, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je upozorio da bi proces mogao da otpočne 2. ili 3. novembra, te da se čeka da Komitet Saveta Evrope napusti mađarski član i dođe litvanski.

Da li će se zaista ovo naći na dnevnom redu i kako bi sve moglo da se završi, neizvesno je predviđati. Ono što je različito, na primer, od pokušaja  Prištine da se učlani u Interpol, za šta su zahtev naposletku povukli, tiče se upravo specifičnosti ove evropske institucije i zemalja koje je čine. Ambasadorka Srbije pri SE Aleksandra Đurović izjavila je nedavno da "nam brojke ne idu u prilog".

Savet Evrope u fokusu

I Dačić ističe da je za Srbiju najteža pozicija u Evropi jer je i najveći broj evropskih zemalja priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Odnos snaga u SE je takav da garantuje da će možda ta odluka da prođe. Osnovna smetnja toj njihovoj želji je da se do sada nikada nije desilo da neka zemlja bude primljena bez konsenzusa i zato se na nas vrši pritisak. Oni hoće da pokažu da su sada, kada su izbacili Rusiju iz SE, jedinstveni i zato vrše pritisak na nas i na zemlje koje nisu priznale Kosovo da ne budu prisutne na sednici, da se mi faktički ćuteći složimo da ta procedura otpočne", rekao je Dačić.

Dodao je da trenutno predsedava Irska, koja je obećala Kosovu da će da pokrene proceduru za članstvo srpske pokrajine u tom telu.

"Međutim, sada je kraj njihovom predsedavanju i zato je taj 3. veoma važan da se vidi šta će da se desi, jer postoji irsko-nemački plan sa formulacijama koje nisu baš eksplicitne da će oni da podrže Kosovo, ali da se to ipak pošalje na dalje razmatranje. Mi smo apsolutno protiv pokretanja bilo kakve procedure i borićemo se za to do kraja i to je prva velika bitna stvar sa kojom se ja suočavam na mestu ministra spoljnih poslova", naglasio je Dačić.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Podsetimo, početkom oktobra u SE održana je samo diskusija o kosovskom zahtevu, a Đurović je istakla da aplikacija za članstvo nije bila deo dnevnog reda jer je Srbija to tražila. Govoreći o navodima da je većina zemalja članica "pokazala razumevanje" za stav Srbije, Đurović je navela da u prilog tome govori činjenica da od 12. maja kada je Priština podnela zahtev, do sada, još nije počela procedura učlanjenja.

"Mi smo imali intenzivnu diplomatsku aktivnost kako bismo zemlje članice upoznali sa našim stavovima i ukazali  na svu štetnost procesuiranja takvog zahteva. Iako je najavljeno da bi to mogla da bude jedna od tačaka dnevnog reda, mi smo se tome oštro suprotstavili i na kraju održana je samo diskusija na tu temu, gde smo mogli da vidmo podeljenost u Komitetu ministara SE na nivou ambasadora po ovom pitanju", objasnila je tada šefica misije Srbije pri Savetu Evrope za Euronews Srbija.

Komplikovana procedura i "brojke koje ne idu u prilog"

I iako još nije zvanično ni počela, stručnjaci navode da bi proces učlanjenja Kosova u Savet Evrope mogao dugo da traje. Kako je istakao državni sekretar MSP u prethodnoj vladi Nemanja Starović, čak i da Komitet SE dvotrećinskom većinom pokrene pristupnu proceduru, taj proces je izuzetno zahtevan i komplikovan.

"Dakle Komitet ministara to prebacuje dalje u nadležnost Parlamentarne skupštine SE, tamo je takođe, potrebna dvotrećinska većina. Parlamentarna skupština prebacuje trima nadležnim komitetima, koji potom raspravljaju, pa se sve se opet vraća na Parlamentarnu skupštinu, zahteva se dvotrećinska većina i u konačnom koraku opet na Komitet ministara SE", objasnio je Starović.

Tanjug AP/Jean-Francois Badias

 

Prema njegovim rečima, sve to ne može da traje tehnički manje od godinu dana, a vrlo je verovatno da može trajati i mnogo duže.
 
Inače, od 46 članica Saveta Evrope, nezavisnost Kosova priznalo je 34, a potrebna dvotrećinska većina je 31. 

"To znači da nam brojke ne idu u prilog, ali mi se intenzivnom diplomatskom aktivnošću borimo za odbranu naših nacionalnih interesa i u tome se nećemo zaustaviti", rekla je ranije Đurović.

Do kraja godine zahtev za članstvo i u EU?

I dok se čeka 3. novembar i rasplet situacije u Savetu Evrope koja bi dodatno mogla da zategne odnose Beograda i Prištine, stručnjaci su saglasni da se očekuje nova tura pokušaja Prištine da ispuni barem neki od ciljeva, a samim tim i nova runda pritisaka na Srbiju.

Gotovo isovremeno kada je pažnja usmerena na SE, iz Prištine stižu najave i da će Kosovo do kraja godine podesti čak i zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. 

"Mi smo, kao vlada, počeli pripreme za podnošenje aplikacije za članstvo u EU, kao prvi korak, u cilju dobijanja statusa zemlje kandidata. Prijava će biti podneta ove godine, verovatno u decembru", rekao je politički savetnik zamenika premijera Besnika Bisljimija Klisman Kadiju za Radio-televiziju Kosova.

On je naveo da je krajem avgusta formirana Izvršna komisija koja se bavi pripremom te aplikacije i sada vlada preduzima sve neophodne korake u informisanju saveznika i češkog predsedavajućeg EU o cilju prijave.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija