Politika

Đilas: Odluka Srba o izlasku iz institucija je posledica opasne politike Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2022

-

20:38

Đilas: Odluka Srba o izlasku iz institucija je posledica opasne politike Prištine
Dragan Đilas - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Ðilas izjavio je danas da je odluka Srba da napuste privremene prištinske institucije posledica neprihvatljive i izuzetno opasne politike prištinskih vlasti, ističući da je najvažnije u ovom trenutku da se izbegnu sukobi i sačuvaju životi ljudi na Kosovu i Metohiji .

"Apelujemo na međunarodnu zajednicu da učini sve da se građanima srpske nacionalnosti omogući bezbedan život i da se spreče svi eventualni pokušaji prištinskih vlasti da se izazovu sukobi koji bi vodili daljem iseljavanju Srba sa KiM", poručio je Ðilas u saopštenju.

On je istakao da je od dolaska Aljbina Kurtija na čelo vlade u Prištini, umesto smirivanja tenzija, sprovođenja Briselskog sporazuma i zajedničkog rada na poboljšanju kvaliteta života i Srba i Albanaca, prisutna konstantna politika raspirivanja mržnje i nametanja rešenja silom.

Ðilas dodaje da je posebno neverovatno da u vreme ozbiljnih inicijativa za rešavanje kosovskog problema koje dolaze iz sveta, Kurti kreće u besmislenu akciju nasilne promene tablica Srba koji žive na severu Kosova i odbija zahteve međunarodne zajednice da takvu odluku prolongira na deset meseci.

"U takvoj situaciji je ostanak Srba u kosovskim institucijama nemoguć i njihova odluka je više nego opravdana. Zahtevi koji su postavljeni su minimalni i apsolutno opravdani. Njihovim prihvatanjem bi došlo do smirivanja situacije i do obnavljanja dijaloga kao jedinog načina na koji se može doći do rešenja prihvatljivog za obe strane", rekao je Ðilas, dodaje se u saopštenju SSP.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Auu Bree

06.11.2022 18:49

A Dragane šta kad prođe i tih 10 meseci,opet isto tenzije, bolje ovako,da se i to završi

Srbija