Politika

Rusko-srpski centar "trn u oku" zapadnih zemalja: Netransparentne aktivnosti i optužbe da je reč o paravanu za špijunažu

Komentari

Autor: Marko Subotić/Euronews Srbija

12/11/2022

-

08:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu obeležio je 10 godina postojanja uz najavu zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandra Gruška da Moskva namerava da još više uloži u taj objekat. Centar koji ne obaveštava javnost o svojim aktivnostima još od otvaranja budi sumnje na zapadu o njegovoj svrsi. Bivši ministar odbrane predlaže da ga Srbija rasformira i otvori humanitarni centar Otvoreni Balkan.

Pre deset godina u Nišu je otvoren centar koji je označio novi vid saradnje Srbije i Rusije. Otvorio ga je sadašnji ruski ministar odbrane s ciljem da se pomogne Srbiji u borbi protiv prirodnih nepogoda. Moskvi je on oduvek bio značajan i ne nameravaju da odustanu od njega.

"Ponosimo se time što on postaje sve popularniji i nameravamo da ga na svaki način razvijamo. Razgovarali smo i o tome da na Zapadu postoji mnogo spekulacija o nameni tog centra. Vlastitim očima ubedio sam da on ima isključivo mirnu i veoma traženu namenu", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško koji je prošlog meseca boravio u Beogradu.

Ali aktivnosti rusko-srpskog humanitarnog centra nisu previše transparentne. Na njihovom sajtu ne navodi se konkretno u kojim humanitarnim aktivnostima su učestvovali. Ali ni Ministarstvo unutrašnjih poslova nije otvorenije.

Euronews Srbija nije dobio odgovor na pitanje o saradnji Sektora za vanredne situacije i ruskog centra. Takođe ostalo je nepoznato i da li su pripadnici tog centra učestvovali u gašenju ovogodišnjih požara.

Kakva je namena centra?

Umesto odgovora, javnosti je ostavljeno da nagađa kakva je namena rusko-srpskog humanitarnog centra.

"Ako odete na njihov sajt, vi ćete tamo naći da oni obilaze neke seosne svetkovine, da se mešaju sa narodom pod formom nekih saveta. Ali, kada se prevrne cisterna na par kilometara od tog centra, vi nemate nikakvu reakciju", kaže Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

On dodaje da, kada treba da se gase požari po Srbiji, onda se angažuje ruska tehnika za koju Srbija plaća u direktnom kontaktu.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

Predstavnici ovog centra pre nekoliko godina objavili su da u Nišu postoji najsavremeniji trenažer za obuku jedinica protivpožarne zaštite, te da su zbog interesovanja iz regiona razmatrali nabavku još jednog, ali bivši ministar odbrane tvrdi da centar ne ispunjava svoju obavezu i da nije reč o humanitarnom centru.

"Postoje informacije da su neki u centar dolazili, a neki odlazili. Ja nemam informacije o tome. One informacije koje postoje su jako ozbiljne i vezuju se čak za momenat kada je bio pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, kada je navodno grupa ruskih obaveštajnih oficira iz NIša praktično napustila našu zemlju. Ali nemam potvrdu", rekao je Dragan Šutanovac.

Evropski parlament pozvao da se centar zatvori

Ovaj centar trn je u oki pojedinim zemljama Evropske unije, dok je ove godine u rezoluciji Evropski parlament pozvao na zatvaranje tog objekta. Pojedinci predlažu i da se izvrši njegova prenamena.

Šutanovac smatra da je najbolje da se napravi međunarodni humanitarni centar koji vi se čak nazvao “humanitarni centar Otvoreni Balkan”.

"Ukoliko ruska strana želi da participira u njemu onda je dobrodošla, ali i sve strane koje podržavaju Otvoreni Balkan, uključujući i zemlje EU, Ameriku, Japan. Mislim da bi na taj nacin taj centar konačno imao svoju svrhu. Ne bi se podvodio pod ppitanje, da li se vodi kao centar za špijuniranje bilo koje strane na Balkanu, već bi svima bilo jasno da zaista služi onoj svrsi kojoj je namenjen", navodi Šutanovac.

Od osnivanja centra, zvanična Moskva tražila je da Srbija doseli diplomatski status radnicima Ruskog centra. U javnosti su se spominjali pritisci kako iz Rusije tako i sa zapada, ali to pitanje još uvek nije stiglo na dnevni red Vlade Srbije. 

Komentari (2)

Mila

12.11.2022 08:05

Taj ruski centar je odavno morao biti zatvoren. Ne treba nam zaista bilo koja strana institucija za koju ne znamo šta radi u Srbiji. Pogotovu sad posle ruske agresije i rata u Ukrajini.

Niš

12.11.2022 08:47

Ima ovde još dosta Rusofila i Putinofila koji još dobijaju Ruske Rublje da bi komentarisali po svim našim forumima! Biće kratko još nihovo vreme,dok još ima ruskih rublja. Kada će se trošiti onda naši bolesni Rusofili neka idu u Rusiji kod propalog Putina da tražu gde su im obećane Rublje. Jadna Srbija sa rusofilima i zagrljaj sovjetima.

Srbija