Politika

Milivojević: EU nema kredibilitet da utiče na Prištinu da promeni stav

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2022

-

17:23

Milivojević: EU nema kredibilitet da utiče na Prištinu da promeni stav
Zoran Milivojević - Copyright Tanjug/Tanja Valič

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da se u Parizu nije čulo ništa novo kada je reč o kosovskom pitanju ističući da se još jednom pokazalo da EU nema kredibilitet, niti mehanizme, da utiče na Prištinu da promeni stav.

Milivojević za Tanjug kaže da nadu da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti promeniti stav pruža stepen zalaganja Amerikanaca koji je ovog puta na najvišem nivou kada je reč o verbalnom nastupu.

"Mislim da su ozbiljniji i da možemo gajiti nadu da će prelomiti jer su uložili i svoj kredibilitet i svoj politički kapital i to na najvišim nivoima. Upotrebili su onaj mehanizam i ona sredstva administracije koja su za ovakav nastup adekvatna sa verbalnim nastupom koji govori da Amerikanci ozbiljno misle i da im je ovog puta stalo da ih Priština posluša", ocenio je Milivojević.

Dodaje da se čini da će u narednom periodu odlučujući biti američki stav i navodi da ima više poverenja u američke mogućnosti, nego u mogućnosti EU.

"Evropska unija je davno izgubila kredibilitet kada je reč o dijalogu i to po dva osnova, jedno je što je sama stala iza Briselskog sporazuma, a nije bila u stanju da sprovede ono iza čega je stala i drugo što se pokazalo da protokom vremena, dakle 10 godina, nema mehanizme i sredstva da odlučujuće deluje i da postoje različite struje u EU", kaže on.

Milivojević navodi da je postojanje različitih struja potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izneo, kako kaže, istinu koju smo čuli i pre mesec i po dana za vreme boravka nemačkog kancelara Olafa Šolca u regionu.

"Šolc je bio izričit u Prištini, a u Beogradu je bio izričit utoliko što nije dovodio u pitanje stav iz Prištine. Potvrdilo se šta je nemački stav i on je materijalizovan u nemačko - francuskom predlogu u devet tačaka i vidi se da se Nemci zalažu za rešenje koje podrazumeva puno priznanje kosovske državnosti i nezavisnosti", dodaje.

Milivojević to tumači kao nemačku specifičnu politiku kada je reč o regionu i potvrdu podrške Nemačke Aljbinu Kurtiju.

Kaže da je u takvim okolnostima teško očekivati da EU drugačije deluje i ocenjuje da se čini da Amerikanci bolje razumeju situaciju jer su, kako kaže, oni po prirodi pragmatični.

"Amerikanci shvataju da nema rešenja bez Srba, bez srpske strane na najvišem mogućem nivou i da se sa time ne treba kockati jer od toga zavisi stabilnost i bezbednost u ovom regionu", naglašava.

Milivojević dodaje da se u SAD shvata i da srpska strana neće odustati od svojih državnih i nacionalnih interesa tako da se mora uvažiti ono što može da omogući nastavak dijaloga, a to je, kako navodi, da Briselski sporazum ostane na snazi i bude platforma za buduće pregovore.

"Srpska strana samo pod tim uslovima će prihvatiti nastavak pregovora, garantovati da će ostati na pozicijama mira i stabilnosti, ali pod uslovom da se implementira Briselski sporazum, da se razgovara o normalizaciji koja ne podrazumeva statusna pitanja", kaže Milivojević.

Ističe da je to stav Srbije koji omogućava izlazak iz dileme da li ćemo imati zaoštravanje posle 21. novembra, kada počinje novčano kažnjavanje za nepoštovanje preregistracije tablica na KiM, ili ćemo imati vraćanje na pozicije dijaloga.

Komentari (0)

Srbija