Politika

Kosovo prvi put na COP, na poziv Nemačke

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2022

-

21:45

Kosovo prvi put na COP, na poziv Nemačke
Kosovo prvi put na COP, na poziv Nemačke - Copyright AP Photo/Thomas Hartwell

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za životnu sredinu privremenih prištinskih institucija Liburn Aljiu saopštio je da će Kosovo prvi put učestvovati na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, na poziv nemačke vlade.

"Prvi put ćemo učestvovati na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama. Na poziv nemačke vlade i ministarke spoljnih poslova Nemačke Ane Berbok, učestvovaćemo na Konferenciji članica (COP27), gde ćemo održati bilateralne sastanke u vezi sa mogućnostima finansiranja prilagođavanja klimatskim promenama i implementacijom Pariskog sporazuma", napisao je Aljiu na Fejsbuku.

Dodao je će da pošto je tzv. Kosovo, kako je naveo, „jedina zemlja" koja nema direktan pristup multilateralnim fondovima UN, 18. novembra u paviljonu Nemačke u Egiptu Priština predstaviti svoju, kako je naveo, "agendu koja se odnosi na potrebe ulaganja u prilagođavanje klimatskim promenama i ciljeve za dekarbonizaciju".

Prema navodima Aljiua, krajnji cilj učešća je da Kosovo postane član Konvencije o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija.

Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP 27 održava se održava se od 6. do 18. novembra u Šarm el Šeiku u Egiptu.

Komentari (0)

Srbija