Politika

Borelj uoči ministarskog sastanka EU: Beograd i Priština na ivici nove krize

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2022

-

10:12

Borelj uoči ministarskog sastanka EU: Beograd i Priština na ivici nove krize
Borelj uoči ministarskog sastanka EU: Beograd i Priština na ivici nove krize - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj izjavio je jutros da su Beograd i Priština "na ivici nove krize" i poručio da se mora izaći iz krizne logike i okrenuti se traženju rešenja.

Borelj je, pred početak sastanka ministara za spoljne poslove EU u Briselu, podsetio da se 11. novembra sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Parizu i naveo da je tamo "prezentovan predlog o kojem treba da se razgovara kao dobrom načinu da se izađe iz ove situacije".

Borelj je pozvao obe strane da ispune svoje obaveze i primene dogovore potpisane pre više godina.

On će danas izvestiti šefove evropskih dilplomatija o razgovorima sa predsednikom Srbije i premijerom privremenih prištinskih institucija koje je imao na marginama Pariskog mirovnog foruma.

Borelj i šefovi EU diplomatija će tražiti način da ubede Beograd i Prištinu da poštuju preuzete obaveze u okviru dijaloga.

Podsećamo, predsednik Srbije sastao se u parizu prošle nedelje sa Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Vučić je posle tog sastanka rekao da nas čeka komplikovana situaicja na Kosovu, naročito od 21. novembra kda Albanci planiraju da protivpravno naplaćuju kazne za registarske tablice.

"Kosovo je bila glavna tema. Lajčak je ostao i nešto duže od Borelja, da vidimo postoje li načini da se dođe do rešenja. U ovom trenutku ga ne vidim, pošto Priština odbija da se ponaša racionalno. To naravno brine i to je nešto što je ne može da vas ostavi ravnodušnim i ne možete da se bavite drugim dobrim stvarima", rekao je Vučić.

On je rekao da je skeptičan i povodom ministarskog sastanka EU: N"e veruijem da će bog zna šta da se pojavi tu. Velika Britanija nije deo EU, ali Nemačka jeste. Oni da hoće da uslove Prištinu, uvek mogu vizama, podrškom za energetiku, ali jasno je da neće", rekao je on.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija