Politika

Kurti: Priština insistira na novom predlogu i opštem okviru sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2022

-

12:53

Kurti: Priština insistira na novom predlogu i opštem okviru sporazuma
Aljbin Kurti - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Priština će u daljem toku dijaloga sa Beogradom insistirati na razgovoru o opštem okviru sporazuma i "novom predlogu EU", rekao je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

"Smatram da je poslednji predlog dobra osnova za dalje razgovore. Vidim u njemu tekst zasnovan na vrednostima", ukazao je on govoreći o nemačko-francuskom predlogu, koji on naziva predlogom EU podržanom od Vašingtona, Berlina i Pariza.

Kurti je, na Bečkom ekonomskom forumu, izrazio nadu da će se dijalog intenzivirati i da će biti završen pravno obavezujućim sporazumom, u kojem će ključno biti međusobno priznanje.

Govoreći o nemačko-francuskom predlogu, koji on naziva predlogom EU koji podržavaju Vašington, Berlin i Pariz, Kurti je rekao da je dobra osnova za dalje razgovore i da je to koncept zasnovan na vrednostima.

"Ja želim sporazum na osnovu vrednosti, a tu je EU važna. Ne možemo imati sporazum sa Srbijom bez EU i SAD kao posrednika i bez evropske perspektive", rekao je Kurti na Bečkom ekonomskom forumu.

On je izrazio nadu da će se dijalog intenzivirati i da će biti završen pravno obavezujućim sporazumom, u kojem će, kako je rekao, "ključno biti međusobno priznanje".

On je rekao da priznanje neće biti jedina tema sporazuma, ali smatra da mora da ima "ključno mesto", jer bi se dijalog bez priznanja "samo nastavio bez dogovora".

Istovremeno je rekao da od evropskih i transatlantskih partnera očekuje da utiču na Srbiju da "smanji tenzije".

On smatra da je potrebno da se Beograd distancira od Miloševića i od Putina da bi, kako je rekao, "imali mir i razgovore ka konačnom sporazumu".

Na pitanje o Otvorenom Balkanu Kurti je rekao da je neophodan evropski i demokratski Balkan, i da će, kada to postane, biti otvoren.

"Mi smo otvoreni za EU, SAD, Veliku Britaniju, NATO. Ne treba da budemo otvoreniji od toga", smatra Kurti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija