Politika

Osmani raspisala izbore na severu KiM za 18. decembar

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2022

-

19:45

Osmani raspisala izbore na severu KiM za 18. decembar
Aleksandar Jablanović - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani raspisala je danas vanredne izbore za gradonačelnike opština na severu Kosova i Metohije za 18. decembar. Izbori će biti održani u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Odluka je doneta nakon završetka konsultacija sa predstavnicima političkih partija i Centralne izborne komisije, prenosi Ljajmi.

"Zadužuje se Centralna izborna komisija Republike Kosovo da preduzme sve neophodne radnje za organizovanje i održavanje izbora za gradonačelnika opština: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan, u skladu sa ovom odlukom i zakonom na snazi", navodi se u odluci Osmani.

Osmani je najavila da će se obratiti međunarodnoj zajednici sa zahtevom za praćenje izbora i za što veće međunarodno učešće u izbornom procesu. Navela je i da će bezbednosne institucije preduzeti sve mere "da se građani, bez obzira na nacionalnu pripadnost, osećaju zaštićeno, bezbedno i da mogu da ostvare ustavna prava".

Jablanović: Nije trenutak za izbore na KiM

Predsednik Partije kosovskih Srba (PKS) Aleksandar Jablanović rekao je danas da je na sastanak sa predsednicom privremenih kosovskih institucija Vjosom Osmani, došao kako bi čuo kakav je plan za održavanje izbora u četiri opštine na severu KiM, ocenivši da trenutno nema uslova da se ti izbori održe.

Jablanović je to izjavio nakon sastanka koji je organizovala Osmani povodom određivanja datuma o održavanju izbora u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, a nakon što su tamošnji gradonačelnici i svi zaposleni podneli ostavke, prenosi Radio KiM.

Jablanović kaže da su neka pitanja ostala nerazjašnjena i da trenutno nema uslova da se ti izbori održe.

"Da li ćemo izaći na te izbore zavisi od mnogo okolnosti. Za nas Srbe zavisi od raspoloženja u našoj zajednici, pa i od stavova zvaničnog Beograda. Na kraju krajeva, kada se sve sabere i podvuče, mi moramo da ipak održavamo komunikaciju i pratimo određene signale koje nam Vlada Srbije šalje. Mi se tim signalima svakako nadamo u budućem periodu", rekao je Jablanović.

On ističe da sada nije trenutak za te izbore.

"Videćemo, možda odgovore dobijemo u nekom budućem periodu, ali ja mislim da kako god se okrene, ustavno i zakonski gledano, rok je krajnje brutalno kratak i nema tu nekog velikog prostora. Ono što mogu da vam kažem kao čovek koji dolazi sa severa Kosova je da je raspoloženje većinskih građana na severu, a to su Srbi, da na ove izbore ne treba izaći kako sada stvari stoje. Da li će se to nešto menjati i u kom pravcu, to mnogo zavisi od raspoloženja građana, od poteza vlade u Prištini, ali i od poteza naše vlade u Beogradu", naglašava Jablanović.

Kaže da je koordinacija sa Vladom Srbije neophodna jer, kako ističe, ovo nisu obični izbori.

"Ovo su izbori u jednom specifičnom trenutku koji može da bude jako nepredvidiv", kaže Jablanović i naglašava da u Prištini nisu dati odgovori na brojna pitanja vezana za ogranizaciju izbora.

Dodaje i da izbori nisu samo rokovi, već da se u okviru izbora sprovodi niz radnji kako bi se omogućila elementarna bezbednost.

"Na severu Kosova nismo imali normalne izbore ni kada je radilo blizu 600 policajaca. Kao politička partija vi ste dužni da prijavite skup 48 sati ranije policijskoj stanici. Kojoj policijskoj stanici? U kojim školama će da se održe izbori? U kojim vrtićima? To su neka pitanja bez kojih se ne može dalje ići ni u kakav razgovor oko izbora", rekao je Jablanović.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Jablanović je na pitanje o napadu na direktora NVO Aktiv Miodraga Milićevića koji su izveli pripadnici kosovskih specijalaca u blizini Jarinja rekao da situacija nije ni malo bezazlena.

"Situacija je jako napeta. Za sada je još uvek mirno zato što se građani trude da održe neki minimum reda i poštovanja nekih pravila i normi, ali ukoliko se ovaj bezbednosni vakuum nastavi i bude trajao nedeljama, biće nažalost sve više ružnih vesti sa severa Kosova", zaključio je Jablanović.

Na sastanku je učestvovao i predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić, koji je rekao da je saopštio Osmani da nema uslova za održavanje izbora, odnosno da je tražio odlaganje istih.

Rašić je predložio da se izbori odlože i podsetio da se bliži 21. novembar, odnosno datum kada će početi kažnjavanje vozaca na Severu Kosova koji poseduju KM registarske oznake.

"Ja sam zamolio, a iskoristiću i ovu priliku da zamolim premijera i sve one koji su u lancu odlučivanja, da rok koji je bio predviđen za preregistraciju ili početak izdavanja kazni, ili mera koje su predviđene za sankcionisanje ljudi koji voze KM, GL i ostale tablice, bude odložen kao što se i traži na deset meseci, da bi našli prostora da iole pričamo o izborima na Severu", kazao je Rašić, prenosi RTV KiM.

Euronews

Podsetimo, potencijalni datumi za održavanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova su 11. ili 18. decembar, izjavila je kosovska predsednica Vjosa Osmani posle sastanka sa delom političkih partija.

Komentari (0)

Srbija