Politika

Osmani objavila datume za potencijalno odražavanje izbora u četiri opštine na severu Kosova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/11/2022

-

16:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Potencijalni datumi za održavanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova su 11. ili 18. decembar, izjavila je kosovska predsednica Vjosa Osmani posle sastanka sa delom političkih partija.

Sastanku kosovske predsednice Vjose Osmani sa predstavnicima političkih subjekata na kome će se razgovarati o određivanju datuma za vanredne izbore za gradonačelnike opština na severu Kosova, prisustvovali su i predsednik Partije kosovskih Srba (PSK) Aleksandar Jablanović i predsednik Demokratske partije za napredak Nenad Rašić.

Jablanović je izjavio da će razmisliti da li će njegova partija učestvovati na izborima, dok je Rašić odbio učešće na izborima, ali ne i u kosovskom parlamentu. Jablanović i Rašić su jedini predstavnici srpskih političkih partija koji su prisustvovali sastanku.

Četiri gradonačelnika opština na severu Kosova podneli su ostavke na svoje funkcije, kao nastavak delovanja Srpske liste koja se protivi odluci Vlade Kosova o registarskim tablicama.

Prema Zakonu, izbori se raspisuju najkasnije deset dana nakon raspuštanja skupština opština, dok se moraju održati 30 do 45 dana od raspuštanja.

Očekuje se da će, nakon konsultacija sa političkim partijama, Osmani u zakonskim rokovima objaviti datum održavanja vanrednih izbora za gradonaćelnike u opštinama sa srpskom većinom.

Podsetimo, kosovska Centralna izborna komisija (CIK) izlistala je imena novih poslanika, koji bi u kosovskoj skupštini trebalo da zamene poslanike Srpske liste koji su nedavno ovoj instituciji vratili svoje mandate, odnosno podneli ostavke.

Centralna izborna komisija zasedala je u vezi sa razmatranjem i usvajanjem preporuke kosovske predsednice za zamenu poslanika Srpske liste.

Nakon završenog sastanka, a kako je prenela Koha, odlučeno je da deset poslanika Srpske liste koji su ovog ponedeljka zvanično skupštini u Prištini vratili mandate, zameni drugih devet poslanika iz ove stranke i jedan iz Građanske incijative Slobodna pravda opstanak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija