Politika

Petković: KBS nema šta da traži na severu Kosova, Tači je o tome potpisao dokument

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2022

-

16:52

Petković: KBS nema šta da traži na severu Kosova, Tači je o tome potpisao dokument
Petar Petković - Copyright FoNet/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković odgovorio je danas na tvrdnje predsednika kosovske skupštine Gljauka Konjufce da pripadnici KBS mogu da deluju na celom Kosovu i Metohiji uključujući i sever rekavši da oni nemaju tamo šta da traže.

"Poslednje najave Kurtijevih funkcionera da takozvane Bezbednosne snage takozvanog Kosova mogu da deluju na teritoriji čitave pokrajine, uklјučujući i sever, još jedna je alarmantna pretnja i zlokobna najava iz Prištine s cilјem proterivanja Srba sa njihovih vekovnih ognjišta. Svim međunarodnim faktorima jasno je da takozvane KBS nemaju šta da traže na severu pokrajine, ali Kurti i njegovi posilni očigledno žele da krše posebno one sporazume koji čuvaju mir i garantuju bezbednost Srba na KiM, jer tako hoće da se obračunaju sa našim narodom u pokrajini, posebno Srbima na severu", naveo je Petković

 On podseća da se u sporazumu koji je sa vlastima u Prištini 2013. godine potpisao i garantovao tadašnji generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen nedvosmisleno kaže da bilo koje vojne formacije iz Prištine ne mogu delovati u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, bez prethodnog duplog odobrenja komandanta Kfora i četiri  gradonačelnika sa severa Kosova i Metohije.

Ta  garancija potpisana je i doneta istog dana kada i Briselski sporazum, što dodatno ukazuje da je taj dokument bio i uslov za Briselski sporazum, navodi Petković.

 

"Neka se u Prištini ne igraju vatrom i prestanu da zapalјivim izjavama, najavama i potezima dodatno destabilizuju bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji koju su već narušili svojim jednostranim i protivpravnim i nasilnim potezima u vezi sa tablicama. Beograd nikome neće dozvoliti da od Srba na KiM pravi glinene golubove i uvek će biti uz svoj narod, a međunarodne misije moraju da se jasno odrede prema ovakvoj neodgovornoj i opasnoj najavi Kurtijevih saradnika koji samo žele sukobe, tenzije i nove krize", naveo je direktor Kancelarije za KiM.

U dokumentu koji je tadašnji premijer Hašim Tači uputio Rasmusenu, a čiji sadržaj su danas objavili pojedini mediji, navodi se da KBS neće preduzimati akcije na severu Kosova bez prethodne saglasnosti Kfora.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija