Politika

Zečević: Da li će Kurti promeniti stav u poslednjem trenutku, to ćemo da vidimo

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2022

-

13:42

Zečević: Da li će Kurti promeniti stav u poslednjem trenutku, to ćemo da vidimo
Slobodan Zečević - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti se oglušio o apele Evropske unije da odloži preregistraciju, i pitanje da li će je promeniti u poslednjem trenutku, kaže Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

"Da li Kurti može da promeni stav u poslednjem trenutku, to ćemo da vidimo. U poslednjem trenutku je pronađeno i rešenje u vezi sa ličnim kartama, a da li postoji neko slično rešenje za tablice ostaje da se vidi. Albanci su prilično tvrdi, i izazvali su ogromno nezadovoljstvo srpskog naroda na severu Kosova", rekao je Zečević za Tanjug.

On ističe da je situacija i dalje vrlo složena i da ostaje da se vidi da li EU ima mehanizme da "privoli" Kurtija na neki dogovor.

"Govori se da Kurti ima podršku Nemačke već duže vreme, ali ima podršku - u čemu? To je sad suština, da li on zaista ima podršku u tome da minira dogovore koji su postignuti još pre 10 godina u Briselu?", kazao je Zečević.

Odluku Srba da napuste institucije, Zečević vidi kao protest, a ne kao rešenje, i napomunje da Srbi moraju da imaju svoje institucije na severu Kosmeta, koje bi funkcionisale i štitile naš narod.

"Svaki narod ima potrebu za svojim institucijama, policiju, sve službe - od komunalnih, vatrogasaca, zdravstva do prelaska granice i bezbednosti. Tako da ovo nije rešenje koje donosi normalan život Srbima, i to je problem", navodi Zečević.

Kako kaže, i ranije je govorio, a to i dalje stoji - trebalo je da Srbi formiraju Zajednicu srpskih opština.

"Trebalo je da Srbi formiraju Zajednicu srpskih opština, kada su videli da Albanci to neće. Da imaju svoje institucije u skladu sa Briselskim sporazumom, čime ga ne bi prekršili, već bi ga, naprotiv, primenili u praksi", naveo je Zečević.

Kada je reč o sastanku ministara spoljnih poslova u Briselu, Zečević kaže da će šef evropske diplomatije Žozep Borelj samo izvestiti ministre o tome da su Beograd i Priština dosta udaljeni.

"Ne vidim neki veliki prostor za rešenja, osim ako unutar Saveta ministara ne postoji neka nova inicijativa za rešenje tih problema, a to ćemo videti tek posle sastanka", rekao je Zečević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija