Politika

Lajčak se sastao sa Bisljimijem: "Hitno moramo pronaći rešenje, eskalacija nasilja neprihvatljiva"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/11/2022

-

17:25

Lajčak se sastao sa Bisljimijem: "Hitno moramo pronaći rešenje, eskalacija nasilja neprihvatljiva"
Besnik Bislimi i Miroslav Lajčak - Copyright Twitter/@MiroslavLajcak

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je u utorak popodne da je razgovarao sa glavnim pregovaračem prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem o trenutnoj krizi na relaciji Kosova i Srbije, naročito o pitanju registarskih tablica.

"Hitno moramo pronaći rešenje kako bismo obezbedili sigurnost i stabilnost na terenu. Svaka eskalacija nasilja je neprihvatljiva", napisao je on na Tviteru.

Podsetimo, nakon jučerašnjeg sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, visoki predstavnik EU Žozep Borelj je na konferenciji za novinare objavio hitan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kako bi se došlo do rešenja do 21. novembra.

U Brisel je sinoć stigao glavni pregovarač prištinske strane Besnik Bisljimi.

Borelj je juče naglasio da je u toku najveća kriza od 2013. godine.

"Ne smemo da stignemo do ovog datuma bez dogovora, ili ćemo biti na ivici opasne situacije. Znate da je povlačenje Srba iz institucija, napuštanje policije i suda, stvorilo vakuum na severnom Kosovu. U tom vakuumu, najgore može da se dogodi. Obe strane treba da pokažu više fleksibilnosti", rekao je on i nastavio:

"Poruka ovog saveta je jasna: potreban je konkretan napredak. Predstavili smo predlog. Zahvaljujem se Nemačkoj ui Francuskoj što su ga odlučno podržale. Kosovski Srbi treba da se vrate u institucije. Vlasti na Kosovu moraju pokazati fleksibilnost u pogledu registarskih tablica i raditi na primeni dogovora o Zajednici srpskih opština bez odlaganja"

Portparol Evropske komisije zadužen za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano je ponovio reči Borelja i istakao da EU želi da pomogne, ali da ona ne bi trebalo da bude ta koja je najzainteresovanija za pronalak rešenja.

"Neću ulaziti u detalje po pitanju svega onoga što se radi, na svim nivoima, uključujući i najviši nivo. Visoki predstavnik je pričao sa obe strane - premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem prošlog petka. Angažovan je i sprecijalni predstavnik Lajčak, koji se danas sastaje sa glavnim kosovskim pregovaračem. I to je jedan od primera koraka koje preduzimamo. Ali, kao što je to i inače praksa, mi ne komentarišemo i ne objavljujemo sastnake na nivou pregovarača. To je praktični, radni nivo na kome se suočavamo sa problemima i pripremamo rešenja, kako bi se onda njima bavilo na najvišem nivou. Mi ostajemo posvećeni tome da dočekamo premijera Kurtija i predsednika Vučića u Briselu, na sastanku na najvišem nivou, baš kao što je visoki predstavnik rekao juče, čim oni budu spremni da pokažu evropsko ponašanje i spremnost za traženje evropskog rešenja za međusobne probleme", rekao je Stano.

Komentari (0)

Srbija