Politika

Kurti: Borelj tražio garanciju za formiranje ZSO

Komentari

Autor: Kosovo online

23/11/2022

-

12:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti istakao je da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj postavio preduslov da se obustavi odluka kosovske vlade o preregistraciji i garanciju za formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Reporteri.

Kurti je na današnjoj sednici Vlade istakao da su Kosovo i Srbija u Brisel pozvani da razgovaraju "hitno o predlogu EU koji podržavaju Nemačka i Francuska za normalizaciju odnosa”.

Kurti je rekao da je u poslednjim trenucima od evropskog posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka dobio konačan predlog za tekst koji bi uključivao predlog EU, koji prema njegovim rečima, Vučić nije prihvatio.

"Nisam ni policajac, ni komandir stanice, ni carinik da se bavim bilo kakvim tehničkim pitanjima koja proizilaze iz razgovora. Zalažem se za konačni međunarodni i pravno obavezujući sporazum za punu normalizaciju odnosa sa centralnim priznanjem. To bi trebalo da bude cilj. Autori predloga EU odustali su od svog predloga, pa je sastanak završen. Kao i na sastanku 18. avgusta, i na ovom sastanku sam poslednji napustio zgradu EU jer uvek postoji mogućnost poslednjeg pokušaja. I moram da vam kažem da je to bio i poslednji pokušaj. Izaslanik Lajčak je došao kod nas i pokušao poslednji put da napiše tekst koji bi uključivao i predlog EU, ali nas je tada obavestio da ga Vučić ne prihvata, a Borelj je već bio na konferenciji za novinare", rekao je Kurti.

Kurti je naglasio da je Borelj, suprotno principu koji je sam predložio, insistirao na dogovoru samo za suspenziju izricanja kazni, što prema njegovim rečima, odgovara Srbiji.

"Poziv visokog predstavnika Borelja bio je popraćen tekstom od četiri paragrafa koji je trebao biti objavljen kao izjava. U prvom pasusu je bio poziv da se hitno fokusira na predlog EU koji podržavaju Nemačka i Francuska za normalizaciju odnosa", reko je Kurti.

Prema njegovim rečima, po pitanju registarskih tablica dogovoreno je da Kosovo suspenduje drugu fazu odluke, a da Srbija prestane sa izdavanjem tablica sa oznakama srpskih gradova na Kosou.

"U drugom paragrafu je bilo izdavanje registarskih tablica zajedno sa garancijama za ZSO. Tokom osam sati održali smo šest sastanaka, tri bilateralna i tri trilateralna. Preduslov za registarske tablice odnosio se samo na obustavu delovanja Vlade Kosova, a ne na zabranu izdavanja registarskih tablica od strane Srbije u prvobitnoj verziji. Dogovorili smo se da, da bismo dali prostor za razgovore o predlogu EU, damo prostor i za suspenziju druge faze odluke o registarskim tablicama, ali naravno kada Srbija prestane da registruje automobile sa nelegalnim tablicama. Ovaj predlog je prihvaćen i smatram da je to važan uspeh sastanka", dodao je Kurti.

Kosovski premijer je naglasio da je srpska zajednica na Kosovu zaštićena Ustavom Kosova.

"Srpska zajednica na Kosovu je najzaštićenija i najprivilegovanija zajednica u Ustavu Kosova i to je rezultat sveobuhvatnog Ahtisarijevog sporazuma. Prava manjina u Ustavu Kosova nema ni u Srbiji, ni u mnogim drugim zemljama sveta. Posle sastanka u Briselu, koji je trajao ukupno osam sati, Borelj je, nažalost, promenio premisu rasprave", rekao je on.

Istakao je da je prihvatio predlog visokog predstavnika EU da se započnu pregovori o evropskom predlogu pre marta 2023.godine i dodao da je Kosovo već istaklo da je francusko-nemački predlog, odnosno evropski, dobra osnova za diskusiju

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija