Politika

Ključnih 48 sati curi, sve oči uprte ka jednoj adresi: Glas Vašingtona onaj koji Priština najbolje čuje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2022

-

22:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon burnog dana u Briselu i višesatnih rundi dijaloga nije bilo dogovra Beograda i Prištine o pitanju registarskih tablica i prevazilaženju aktuelne krize na severu Kosova. Visoki predstavnik EU sa spoljnu politiku i bezbednost prvi put je prstom uperio prema kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju kao strani koja nije prihvatila predloženi sporazum uz napomenu da će o tome obavestiti međunarodne partnere. Situacija je bila veoma neizvesna uoči početka naplate kazni za vozače sa srpskim tablicama, ali iza ponoći Kurti je prihvatio zahtev SAD da se ta mera odloži za 48 sati. Zahtevi međunarodne zajednice prema Prištini su jasni, ali je neizvesno da li će dva dana biti dovoljno da se na Kurija izvrši dodatan pritisak, za koji analitičari smatraju da mora da bude konkretniji kako bi se i zaista izbegla esklacija.

Sinoć se dogodio svojevrsni deža vi – kao i u kasne sate 31. jula, kada je američki ambasador u Prištini zatražio od Aljbina Kurtija da odloži odluku o primeni recioprociteta u trenuku kada su na severu Kosova bile postavljene barikade, opet je sa iste adrese upućen zahtev kosovskom premijeru za odlaganje mere o registarskim tablicama, ali ovoga puta samo za 48 sati.

To je opet urodilo plodom, iako prethodni izričiti zahtevi Evropske unije nisu, i iako je Kurti uporno ponavljao da će nastaviti sa sprovođem odluke, uprkos otvorenim kritikama od strane Žozepa Borelja.

"Prihvatam njegov zahtev za 48-časovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne KM (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana", naveo je Kurti na Tviteru.

FoNet/Evropski savet

 

Međutim, vremena je malo, a onoga što bi trebalo da stane u tih 48 sati je zaista mnogo. Gotovo istovremeno dok je Kurti bio na vezi sa američkim ambasadorom, predsednik Aleksandar Vučić je u Beogradu razgovarao sa predstavnicima Srba sa Kosova. On ih je zamolio da čuvaju mir i stabilnsot, i da pristojno odgovore na "tuđu bahatost i aroganciju".

Prethodno je na konferenciji za novinare istakao da predstoji težak period i "mnogo besanih noći". "Moramo da budemo zabrinuti, ali nema razloga za paniku", rekao je on i dodao da je dobio nove obaveštajne podatke koji govore da je situacija teška i na ivici sukoba.

Intenzivne diplomatske aktivnosti su počele već od jutros, jer se Vučić odmah sastao sa američkim abasadorom u Srbiji Kristoferom Hilom. On je za jučerašnje razgovore u Briselu rekao da ne bi govorio o neuspehu, već da je to što se desilo pokazalo da postoji potreba za daljim razgovorima.

Isti dan u Beograd i Prištinu dolazi i italijanski ministar spoljnih poslovaa Antonio Tajani. On je prethodno rekao da ga veoma brine situacija koja eskalira i da veruje da je italijansko prisustvo korisno da bi se "unelo malo razuma".

Ipak, kada je reč o izlazu iz krize, sve oči su sada uperene ka Vašingtonu koji bi trebalo da prokrči put, smatraju analitičari ističući da Amerika ima veći uticaj na kosovske zvaničnike zbog toga što je njihova diplomatija direktnija, ali napominju da je potrebno da EU, SAD i zemlje Kvinte pokažu jedinstvo kada je reč o zahtevima prema Aljbinu Kurtiju i kosovskoj predsednici Vjosi Osmani. 

Glas Vašingtona onaj koji Priština bolje čuje 

Dodatnih 48 sati su vremenski period koji predstavlja prostor da se pronađu neka rešenja za veoma kompleksnu situaciju između Beograda i Prištine, navodi koordinator nacionalnog konventa za poglavlje 35 Dragiša MIjačić. On za Euronews Srbija podseća da je Žozep Borelj jasno ukazao ko je krivac za propast pregovora i da je sada američka diplomatija stala iza tih njegovih stavova.

"Kao mogućnost kontrole štete, Kurti je pristao da se taj rok pomeri za 48 sati, što znači da se nastavlja krizna situacija i drama. Nadam se da u okviru ovog vremenskog roka neće biti nikakvih incidenata, ali rokovi su sve kraći, a situacija sve komplikovanija", rekao je Mijaćić.

Na pitanje zašto je Kurti popustio baš pred američkim ambasadorom, civilni aktivista sa severa Kosova Miodrag Marinković ističe da je reč o kontroli rizika. 

Euronews

"Sve strane su bile svesne šta primena te odluke donosi, a to je nestabilnost na terenu. Mislim da je ovaj put jako bitno sa čije strane dolazi zahtev. Ovaj put je došao od strane američkog ambasadora, a SAD su poznate po tome što u diplomatiji primenjuju nekonvencionalnije metode nego EU. Evropska unija je meka, birokratksa, spora. Do sa strane SAD, ako se postavlja pritisak, onda je on konretan. Mislim da se to dogodilo, da je američki amabsador sa konkretnim stvarima pritisnuo Kurtijua, tako da je stvar za sada odložena za dva dana, ali očekujem da se time postavi jedan obrazac koji će dovesti do konačnog rešenja bez primene ove odluke", naveo je Marinković za Euronews Srbija.

I bivši diplomata Zoran MIlivojević potvrđuje da Vašington ima ključni uticaj na Prištinu uz ocenu da će se Amerikanci pitati o tome šta će biti posle novog roka od 48 sati.

"Srpska strana je već rekla da je pristala na predloženo u Briselu, a da vidimo na šta će Kosovo da pristane. Cilj je da se nađe formula da se ostane u nekoj vrsti dijaloga", naveo je on za Kosovo online i napomenuo da SAD žele da izbegnu direktnu konfrontaciju jer uvođaju da intervencija policijskih snaga na severu Kosova može da dovede do otpora Srba i do eskalacije situacije.

Priština želi da pokaže da postoji nejedinstvo između Brisela i Vašingtona

Nakon što je šef diplomatije EU Žozep Borelj juče istakao odgovornost Prištine za to što nije postignut sporazum, kosovski zvaničnici su oštro reagovali. Kurti je naveo da je EU odustala od predloga za normalizaciju odnosa, a kosovska predsednica Vjosa Osmani je optužila Borelja za pristrasnost u dijalogu.

Kako kaže Mijačić, očigledno je da je kosovska strana želela da predstavi da postoji nejedinstvo između Brisela i Vašingtona.

"Amertička administracija je jasno stala iza evropskih pregovarača više puta, pa i juče. Videćemo kakva će biti njihova reakcija. Ali ja sam mišljenja da je zajedniki glas EU i ključnih zemalja, Velike Britanije kao članice Kvinte, ali i SAD, veoma važan. Ukoliko ima disonantnih tonova i različitih razmišljanja o ovom problemu, svi su svesni da to može imati nesagledive posledice na Severu. Možda sam optimista da će svi međunarodni akteri jedinstveno delovati i izvršiti pritisak na Kurtija i Osamni, da se odluka stornira i da se krene u pregovore o različitim pitanjima", napomennuo je Mijačić. 

Tanjug/Dragan Kujundžić, Strahinja Aćimović, Euronews/Vladislav Ćup

 

Američi ambasador u Beogradu Kristofer Hil je danas posle susreta sa Vučićem jasno pružio podršku Evropskoj uniji ističući da su SAD veoma zadovoljne naporima koje preduzima Brisel. 

Takođe, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani su prethodnih dana bili na meti kritika opozicije koja je pozivala da se očuvaju dobri odnosi sa saveznicima. Sve to čini još jedan zaplet u krizi koja se sve više komplikuje.

"Tu su unutarpolitička previranja, međunarodni odnosi, pitanja rešavanja krize. Sve se to nagomilalo i strpalo u 48 sati. Iskreno se nadam da neće doći do konflikta, ali sve je teža situaicja i sve su kompleksniji odnosi između različitih igrača", rekao je Dragiša MIjaćić.

Euronews

Govoreći o tome da li je ovo sada poraz Brisela, Zoran Milivojević je rekao da se juče videlo da je Evropska unija izgubila ulogu nekoga ko može da utiče na dijalog i na Prištinu.

"To kako se ponašao Aljbin Kurti u Briselu pokazuje da je EU izgubila moć uticaja i kredibiltet i to znači da je sudbina daljeg dijaloga otvorena. Veoma je indikativno to što se u saopštenju Službe za spoljne poslove EU posle razgovora nijednom rečju ne pominje Briselski sporazum", smatra Milivojević. 

Kako bi moglo da se odmota klupko krize?

Čini se da se, kako vrerme prolazi, dodaje sve više čvorova u zapletu krize između Beograda i Prištine, zbog čega se postavlja pitanje kako bi situacija mogla da se razmirsi? Situacija je izuzetno tenzična, napomenuo je MIjačić podsetivši na izveštaje o kretanju specijalnih snaga kosovske policije prema Severu.

"Mislim da je dobro što je Vučić imao sastanak sa predstavnicima lokalnih Srba, gde je jasno iskazao da se nasilje neće tolerisati, da oni pokušaju da ne provociraju drugu stranu i prosto je u ovoj igri jako bitno ko će prvi početi. Najbitnije je da ne dođe ni do čega, da se sve to završi mirno, ali svakim danom je sve komplikovanije i jako je bitno da Srbi zadrže smirenost što je moguće duže u ovim okolnostima. Verujem da to neće biti lako, ali zaista nije jednostavno u ovom trenutku sačuvati mir na severu Kosova", rekao je on.

Docent na Fakultetu političkih nauka Despot Kovačević ocenio je za Euronews Srbija da Priština može mnogo da izgubi ako su pritisci stvarni. Ipak, prema njegovim rečima čuli smo diplomatske poruke, a za njih, kako ističe, u trenutku kada može doći do eskalacije i velikog nasilja, nije vreme.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Treba biti jasan i otvoren prema tome ko koje poteze treba povući. Borelj je istakao određene momente, da će on i dalje tražiti da oni povuku svoju odluku, ali mi ne vidimo nikakav drugi pritisak sem verbanog na Prištinu i nikakve konsekvence njihovog nečinjenja. I to je problem u novim odnosima između Beograda i Prištine", rekao je Kovačević.

MIlivojević ističe da će Amerikanci sada reći da EU treba da nastavi da vodi dijalog, dok će zadržati pravo konačne arbitraže. Smatra da je jedna od opcija da se moratorijum nastavi pod nekim uslovima i posle 48 sati.

"Kurti svakako neće menjati svoj stav o merama jer od toga zavisi njegova unutrašnja politička pozicija, ali će da prihvati uslovno samo ono što Vašington bude rekao", istakao je on.

Mijačić ipak kaže da uvek ima prostora za dogovor, ali da je uslov da postoji dobra volja za to.

"Činjenica stoji da se Kurti sve vreme ponaša kao arapski trgovac. Na jasno iskazane stavove, on uvek izvlači neki novi predlog, a ne određuje se prema onome što SAD, Kvinta i EU direktno traže od njega. Zahtevi su jasni, prvi zahtev jeste odlaganje primene svih odluka u vezi sa tablicama za 10 meseci. Druga odluka jeste početak formiranja Zajednice srpskih opština. Na sve te predloge Kurti se oglušuje u ovom trenutku i međunarodni posrednici su došli u situaciju da ne znaju kao da izvrše pritisak na njega, da se situacija pomeri sa mrtve tačke", zaključuje MIjačić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija