Politika

"Kuvanje" rešenja u usijanom diplomatskom loncu: Vreme ističe, a pozicije dve strane još udaljene, nova šansa u Briselu

Komentari

Autor: Euronews srbija

18/11/2022

-

21:04

"Kuvanje" rešenja u usijanom diplomatskom loncu: Vreme ističe, a pozicije dve strane još udaljene, nova šansa u Briselu
"Kuvanje" rešenja u usijanom diplomatskom loncu: Vreme ističe, a pozicije dve strane još udaljene, nova šansa u Briselu - Copyright Unsplash, profimedia, Tanjug AP/Aris Oikonomou, Tanjug AP/Lisa Leutner, Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon sastanka Miroslava Lajčka i Besnika Bisljimija u Briselu pre nekoliko dana u javnost je puštena zajednička fotografija i kratka objava da je rešenje za problem registarkih tablica hitno potrebno. Situacija je do danas ostala na tome uprkos upozorenju visokog predstavnika EU da ne smemo da stignemo do 21. novembra bez dogovora, a sve bi moglo da se rasplete na sastanku Aleksandra Vučić i Aljbina Kurtija u Briselu, ukoliko obe strane prihvate poziv EU za susret na visokom nivou.

U Beogradu, Prištini i Briselu nema mnogo informacija o eventualnim rešenjima koja su na stolu, a analitičari smatraju da će međunarodna zajednica da pojača pritiske, iako su prognoze o mogućnosti dogovora različite. 

"Nema rešenja" za pitanje registarskih tablica i aktuelnu krizu na severu Kosova -  u prethodna dva dana čulo se i iz Beograda i iz Prištine, s tim što su o mogućnosti dogovora do 21. novembra, kada bi trebalo da počne primena odluke kosovskih vlasti o kaznama, postojali različiti tonovi.

U Briselu su prethodno tvrdili da ne postoji nikakav novi predlog za rešenje krize na severu Kosova, nakon što su predstavnici Srba odlučili da napuste prištinske institucije. Iako je na taj način portparol EU demantovao pisanje određenih medija, zapravo se ne zna tačno ni šta je stari ili postojeći predlog o kojem su razgovori u toku i za koji je naveo da je i dalje aktuelan.

Izvesno je samo da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj ranije pozvao Srbe da se hitno vrate u prištinske institucije, a Prištinu da "uskladi svoje postupke" u vezi sa registarskim tablicama sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga i pokrene pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština bez daljeg odlaganja.

U međuvremenu su predstavnici Srba verifikovali mandate u kosovskom parlamentu, što su određeni analitičari protumačili kao mogući “gest dobre volje” i način da se dodatno poveća pritisak na prištinsku stranu da se odloži odluka o preregistraciji. A nedugo nakon što su kosovski premijer Aljbin Kurti i premijerka Srbije Ana Brnabić još jednom ponovili da dogovor nije postignut, stigla je informacija iz EU, da su Vučić i Kurti pozvani na sastanak na najvišem nivou u Brisel, a njihov odgovor se čeka.

Euronews TV

"Ono što je novo, obojicu smo pozvali u Brisel da bi se našlo evropsko rešenje, evropski izlaz iz trenutne situacije koja je jedna od najozbiljnijih od 2013. I to je cilj. Kao što sam rekao, pozvali smo ih u Brisel da bismo razgovarali o načinu da se pronađe izlaz. Nadamo se da će moći da dođu veoma brzo, da bismo mogli da rešimo to pitanje, pre 21. novembra, a ne posle, kao što je i rekao visoki predstavnik EU (Žozep Borelj)", rekao je portparol EU Stano na konferenciji za novinare.

On je potom za Euronews Srbija precizirao da je Brisel u kontaktu sa obe strane i da se radi na svim detaljima kako bi mogao da bude objavljen datum i vreme sastanka. Na osnovu najnovijeg razvoja događaja, utisak je da je Evropska unija "ubacila u petu brzinu" s ciljem pronalaženja rešenja u trci s vremenom, i to dok traje neizvesnost o tome kakva bi mogla da bude situacija na severu Kosova nakon što Priština počne primenu mera.

Koliki je prostor za dogovor? 

Do nezadovoljstva Srba na Severu Kosova i njihovog izlaska iz institucija doveli su konkretni potezi, kao što su mera o preregistraciji vozila i odbijanje Prištine da formira Zajednicu srpskih opština, rekao je politikolog Ognjen Gogić i dodao da do rešenja mora da se dođe malim koracima.

"Prema informacijama koje imamo, pregovori su u toku i razgovara se veoma intenzivno. Ali koliki je prostor za dogovor, to nije izvesno”, rekao je Gogić za Euronews Srbija i dodao da je srpska strana verifikovanjem mandata u prištinskom parlamentu pokazala dozu konstruktivnosti verovatno očekujući da to bude uzvraćeno. 

Milica Andrić Rakić iz nevladine organizacije “Nova društena inicijativa” smatra da je taj potez Srpske liste ili njihova loša procena ili gest dobre volje prema međunarodnoj zajednici.  

Euronews

"Oni od Kosova, s jedne strane, traže odlaganje primene odluka o tablicama, a od Srba traže povratak u institucije. Moguće da je ovo način da se dodatno vrati pritisak na kosovsku stranu da se odluka odloži", rekla je ona. 

Andrić Rakić je rekla za Euronews Srbija da za sada nema naznaka kakvo bi rešenje na kraju moglo da se postigne, uz napomenu da kosovska strana ističe da nije jasno šta međunarodna zajednica predlaže da će se desiti nakon što se odloži rok za deset meseci ili godinu dana. 

"Dakle, njima nije jasno rečeno da će to morati da dogovore sa Srbijom. Tih 10 meseci odlaganja su suštinski odlaganje radi pregovora. Ili se možda to s njima komunicira, ali oni to ne prenose svojoj javnosti. Dakle, zaista je malo indicija da se veruje da će kosovska strana promeniti mišljenje. Međutim, očekujem da će međunarodna zajednica dodatno pojačati pritiske", ukazala je. 

I među analičarima na Kosovu vladaju različita očekivanja o ishodu pregovora koji se vode, a Gazmir Raci ističe da, prema nekim diplomatskim izvorima u Briselu, postoje dve opcije o kojima se razgovara. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Čini se da će se desiti odlaganje, ali problem je bio u definisanju odlaganja roka, šta posle novog odlaganja? Odložili smo već ovaj sporazum, sada je prošlo 10 godina kako je primena ovog sporazuma odložena", rekao je Raci za Kljan Kosova. 

Međutim, politički analitičar Iljir Ibrahimi smatra da je zahtev Sjedinjenih Američkih Država po pitanju registraskih tablica upućen Kosovu bio vrlo jasan i ocenjuje da premijer Aljbin Kurti nije voljan da ide napred sa sporazumom. 

Razmena optužbi dok pregovori traju 

Dok se čeka odgovor Beograda i Prištine na poziv upućen iz Brisela, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti imaju diplomatske aktivnosti u inostranstvu. Vučić danas boravi u Atini gde se sastao s premijerom Kirjakosom Micotakisom, a Kurti se u Estoniji sastao sa premijerokom Kajom Kalas. 

On je na konferenciji za novinare istakao da rešenje još nije postignuto i da je potpredsednik njegove vlade u redovnoj i intenzivnoj komunikaciji sa Briselom. Rekao je da je optimista, ali da je pristup Beograda "opstruktivan i destruktivan".  

"Videćemo koliko ćemo biti uspešni u ovim novim pregovorima. Potreban nam je konačni sporazum sa Srbijom za normalizaciju odnosa uz obostrano priznanje", rekao je Kurti.  

S druge strane, premijerka Srbije Ana Brnabić je poručila da je Beograd zabrinut, jer kod Prištine ne vidi nikakve plodove razgovora sa EU i SAD. 

FoNet/Twitter

 

 

"Aljbin Kurti priča da Briselski sporazum ne postoji. To su loši signali. Taj sporazum postoji i potpisano treba poštovati", rekla je Brnabić za Tanjug. 

Istakla je i da Beograd očekuje da razgovori koje EU i SAD imaju sa Prištinom, urode plodom. 

Za to vreme pojavila se vest u određenim medijima da je dogovor postignut, što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju brzo demantovala, a politikolog Ognjen Gogić smatra da je moguće da je cilj toga bio da se oslabi pozicija srpske strane i da možda neki žele da pregovori propadnu. Kako ističe, na to bi trebalo gledati u kontekstu odmeravanja snaga. 

Šta ako se ne postigne dogovor do 21. novembra? 

Ono od čega Srbi na Kosovu, ali i zvanični Beograd strahuju je šta će se dogoditi ukoliko dogovor ne bude postignut do 21. novembra i ukoliko kosovska policija počne da naplaćuje kazne Srbima koji nisu preregistrovali vozila. Gogić navodi da ta mera ne mora nužno da isprovocira reakciju, ali napominje da bi Srbi mogli da uzvrate.  

“Veliko je pitanje da li će Kosovska policija da izdaje kazne. I opomene se sporadično primenjuju. Kurti je davao neke podatke o tome koliko je opomena izdato, a ne deluje da je to realan broj. Očekujem da tako bude i sa kaznama, da zvanično postoji naređenje da se one izdaju, ali da se u praksi uzdrže. Ipak je pitanje kapaciteta Kosovske policije, da li oni mogu da sprovedu tu meru, jer je 600 pripadnika napustilo KP, a albanski policajci uglavnom izbegavaju da se kreću po Severu. A da se šalje ROSU da izdaje te kazne, to je isto malo verovatno i značilo bi dolivanje ulja na vatru", kaže Gogić.

Dodaje da veruje da će Priština biti uzdražana da ne bi isprovocirala reakciju na Severu, uz napomenu da je i srpska zajednica u stanju da opstruira sprovođenje mera.

Milica Andrić Rakić, međutim, kaže da je vrlo teško prognozirati šta će biti posle 21. novenbra. Kako je rekla, srpskoj zajednici ne odgovara dodatna eskalacija, a posebno ne narušavanje bezbednosne situacije. 

"Ali to sada ne može da se isključi. Ne može da se isključi ni sa povodima koji nisu u vezi sa tablicama. Mi svakodnevno imamo neprimerene kontakte između specijalne polciije i građana", rekla je ona.

Na pitanje kakva je bezbednosna situacija na Severu, kaže da je ona kritična i da je Euleks počeo da patrolira. 

"Ali zvaničnici Euleksa su vrlo jasni u tome da oni ne mogu da se umešaju. Tj. mogu da se umešaju u slučaju građanskih nemira i samo na poziv kosovske policije. Sudeći po tome, oni ako bi svedočili nekom incidentu, najverovatnije neće reagovati", navela je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija