Politika

Novi srpski poslanici položili zakletvu u Skupštini Kosova, Joksimović: Sprečavamo antisrpski plan Kurtija

Komentari
Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novi srpski poslanici u kosovskoj skupštini - devet iz redova Srpske liste i jedan opozicioni - danas su položili zakletvu. U pitanju je deset kandidata koje je nedavno predložio CIK, prenosi Kossev.

Na konferenciji za medije poslanici su naveli da su "tehnički verifikovali svoje mandate" da bi, kako su istakli, sprečili "opasan i antisrpski plan Aljbina Kurtija da uz pomoć sebi lojalnih kvazi Srba, u skupštini pokrene postupak promene Ustava s ciljem ukidanja zagarantovanih prava našem narodu na KiM", prenosi Kosovo onlajn.

Kao razloge zbog kojih su ovaj potez napravili naveli su opasnost od ukidanja srpskih opština, ukidanje srpskog kao zvaničnog jezika, oduzimanje manastirske i crkvene zemlje, formiranje Vojske Kosova...

Oni su istakli da neće aktivno učestvovati u radu Skupštine i da je njihov postupak čisto tehničke prirode, te da odluka o napuštanju institucija od strane Srba na severu ostaje na snazi. 

"Jedini cij našeg današnjeg poteza jeste da sprečimo da mandati namenjeni Srbima dođu u ruke Kurtija i njegovih kolaboracionista koji srpskom narodu na Kosovu i Metohiji ne žele ništa dobro", objasnio je u izjavi Milan Joksimović iz Srpske liste. 

Bivšeg poslanika Slavka Simića, zamenjuje Milan Kostić iz Srpske liste, Igora Simića – Zoran Maksimović iz SL, Miljanu Nikolić – Olivera Zdravković iz SL, Zorana Mojsilovića – Milan Joksimović iz SL, Vericu Ćeranić – Ksenija Božović iz SL.

Poslanika Branislava Nikolića zamenjuje Radoš Mihajlović, Miloša Perovića – Nenad Radenković, Ljubinka Karadžića – Svetislav Jokić, Jasminu Dedić – Biljana Maksić.

Bivšu poslanicu Draganu Antonijević, zamenjuje Cvetko Veljković iz Građanske inicijative Sloboda, pravda, opstanak.

Nakon što su položili zakletvu srpski poslanici su napustili Skupštinu, a potom se u sali pojavio kosovski premijer Aljbin Kurti, prenosi Kossev. 

Petković: Verifikovanje mandata ne znači povratak u parlament

Odluka predstavnika Srpske liste da danas u prištinskom parlamentu izvrše tehničku varifikaciju mandata nikako ne znači vraćanje te liste u prištinske institucije, već osujećenje Kurtijevog plana da njihova mesta popuni Srbima koji podržavaju Prištinu, a ne Beograd, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je naveo da su razlog verifikacije mandata nova saznanja da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sprema, kako kaže, pakleni plan osvete srpskom narodu na KiM.

"Reč je o listama Rašića, Petkovića i Rade Trajkovicć, političkim partijama koje su apsolutno minorne, koje gotovo ne postoje na Kosovu i Metohiji, za koje je na poslednjim izborima glasalo negde između 0,17 i 0,05 odsto srpskog naroda na KiM, reč je predstavnicima političkih partija koji su na nivou statističke greške", kazao je Petković novinarima u Palati Srbija.

Dodao je da su predstavnici Srpske liste verifikovali mandate i odmah napustili Skupštinu kako bi se zadržala ta mesta u parlamentu i kako Kurti ne bi mogao da započne promenu tzv. ustava Kosova kojim su zagarantovana određena prava srpskom narodu na KiM.

"Ukoliko bi se ostvario scenario da u te poslaničke klupe sednu Rašićevi ljudi, Rada Trajković, ljudi Slaviše Petkovića koji nemaju nikakav legitimitet i za koje gotovo nije niko glasao na KiM dogodilo bi se da Kurti odmah krene u promenu ustava i člana 144 gde bi oduzeli to najjače oružje koje ima Srpska lista i predstavnici srpskog naroda na KiM", objasnio je Petković.

Srpski poslanici 7. novembra su napustili kosovske institucije nezadovoljni zbog primene propisa o preregistraciji vozila i neformiranja Zajednice srpskih opština.

Centralna izborna komisija Kosova odobrila je zamenu poslanika 10 poslanika Srpske liste koji su podneli ostavke, i predložila da njihove mandate dobiju devetorica kandidata Srpske liste i jedan iz građanske inicijative SPO. Na prošlim izborima Srpska lista je imala listu s 20 kandidata stoga je CIK predložila preostalih devet kandidata za poslanike.

Srpskoj zajednici, kao najbrojnijoj među manjinskim zajednicama na Kosovu, Ustavom je zagarantovano deset mesta u Skupštini Kosova, koja ima ukupno 120.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija