Politika

Srbi strahuju ko će ih zameniti nakon što su napustili kosovske institucije: "Ne sme da bude nametanja ničije volje"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/11/2022

-

18:03

Srbi strahuju ko će ih zameniti nakon što su napustili kosovske institucije: "Ne sme da bude nametanja ničije volje"
Srbi strahuju ko će ih zameniti nakon što su napustili kosovske institucije: "Ne sme da bude nametanja ničije volje" - Copyright Tanjug AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Već šest dana Srbi napuštaju kosovske institucije, počevši od policije, preko predsednika opština na severu Kosova, pa sve do poslanika Srpske liste u prištinskoj skupštini. Za pravni vakuum koji je nastao nakon ovakve odluke rešenja zasad nema, tačnije pitanje ko će ih zameniti još je bez odgovora. Sa jedne strane, Centralna izborna komisija odobrila je zamenu deset poslanika Srpske liste koji su podneli ostavke, ali sa druge strane, nakon ostavke četiri gradonačelnika sa severa, po zakonu o lokalnim izborima, trebalo bi da budu raspisani izbori.

Deset poslanika vodeće partije kosovskih Srba, zajedno sa ostalim radnicima kosovskih institucija na severu, podnelo je ostavke u znak nezadovoljstva zbog odluke kosovske vlade da realizuje preregistraciju vozila sa tablicama koje izdaje Republika Srbija. CIK je predložila da njihove mandate dobiju devetorica kandidata Srpske liste i jedan iz građanske inicijative SPO.

I dok zakonska procedura za njihovu zamenu kaže jedno - a to je da poslanici u ostavci moraju da budu zamenjeni osobama sa liste kojom se kandidovala Srpska lista na poslednjim parlamentarnim izborima na Kosovu, gotovo je izvesno i da oni te mandate neće prihvatiti. Kako će onda situacija da se odvija?

Parlament bez 10 poslanika

Kosovska skupština ima 120 poslanika od čega je deset mandata rezervisano za srpsku zajednicu. Na februarskim izborima 2021. godine Srpska lista, koja ima podršku zvaničnog Beograda, osvojila je svih deset mandata. Nakon što je smenjen direktor policije za region sever Nenad Đurić, Srbi su doneli odluku o napuštanju institucija, pa je deset poslaničkih mesta sada upražnjeno.

Kako je za Euronews Srbija rekao Mazljum Baraljiu, profesor ustavnog prava, prema kosovskom ustavu i poslovniku skupštine, iz liste kandidata koji su konkurisali na poslednjim izborima od strane Srpske liste traži se zamena.

"Treba da se izvrši zamena ovih koji su do sada bili poslanici i dali ostavku. Ako oni prihvate taj mandat onda će oni biti poslanici te liste, ako ne prihvate onda se može ići kod neke druge političke partije ili koalicije ili neke druge formacije koja je konkurisala na prethodnim izborima, a koja predstavlja srpsku zajednicu. Može iz tih drugih partija, kandidati koji bi bili po redu i koji bi pristali da budu poslanici", rekao je on.

Euronews

Ipak, teško je da će se naći neko od predstavnika Srba koji će pristati da bude u parlamentu, kaže Srđan Simonović iz nevladine organizacije Humani centar Mitrovica.

"Ja sam prilično siguran da se oni nisu nadali da će srpski predstavnici napustiti institucije. Procedura za zamenu, pa vidite ako nemamo aktere na političkoj sceni, a ovde smo imali Srpsku listu koja je dominantna, slagali se mi sa njom ili ne, ja moram da kažem da oni imaju apsolutno poverenje naroda i da tu govora o zameni nekim imaginarnim kandidatima ne bi smelo da bude. Što se tiče same zamene, fizičke zamene, lično sumnjam da će naći bilo kog Srbina, pričam samo o severu, koji će pristati da bude u parlamentu, a da se na terenu ništa nije promenilo", rekao je on.

A potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić za Euronews Srbija kaže da je nemoguće da njih menja neko ko nije sa liste političke partije koja je dobila najveću podršku srpskog naroda.

"To bi onda bilo nedemorkatski. Sa druge strane strane, ako gledate i ove dve druge partije koje su jedine srpske partije koje su se prijavile na poslednjim parlamentanim izborima, ni one nemaju dovoljan broj poslanika na njihovim listama da popune broj od deset. Čak i ako to budu simulirali, u šta ne sumnjam da će Kurti pokušati sve da nekako ubaci ove druge, samim tim imate skupštinu koja je neustavna", rekao je on.

Situacija je komplikovana i kada je reč o predsednicima četiri opštine na severu Kosova, a stručnjaci kažu da bez novih izbora ne bi trebalo ni tražiti rešenje.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević je 6. novembra i zvanično podneo ostavku na vanrednoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica. Ostavke su, podsetimo, podneli i gradonačelnici opština Zvečan Dragiša Milović, Leposavić Zoran Todić i Zubin Potok Srđan Vulović, kao i odbornici u lokalnim skupštinama iz redova Srpske liste.

Euronews

"To je velika nepoznanica, ali bez demokratske volje građana ne bi smelo da bude nametanja nečije volje, a u svakom slučaju ja sam više nego siguran da Srbi neće izaći ni na kakve izbore koje raspiše Priština dokle god je situacija ovakva kakva je. Mi smo videli da Kurti nema namere da ugrozi svoj stav, on je čak ponosan na preko 1.000 tih ukora koje je policija pisala vozičima na severu, tako da ja ovde zaista ne mogu da vidim neko pravo rešenje", rekao je Simonović.

Šta je sa policijom?

Pitanje koje se nametnulo tokom prošlog vikenda kada je donesena i odluka o napuštanju institucija jeste i ko će voditi računa o bezbednosni u srpskim sredinama, a analitičari su upozoravali da bi potencijalna odluka Prištine da u srpske sredine pošalje Albance bio uvod u novu nestabilnost. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedelju da se nada da će Amerikanci i "neki drugi" da vode računa o bezbednosti na Severu KiM. 

"Ako SAD budu dovoljno pametne i odgovorne, reći će Kforu, Unmiku i Euleksu da obavljaju policijske poslove na Severu, to će doprineti miru. Ali, ako to budu Albanci, na šta nemaju pravo, plašim se da će to voditi u katastrofu", rekao je Vučić.

U međuvremenu, Euleks je saopštio da je na KiM privremeno raspoređena Rezervna specijalizovana policijska jedinica (RSPJ) u kojoj su 23 pripadnika italijanskih karabinijera i pripadnici Evropskih žandarmerijskih snaga, kako bi ojačala kapacitete već postojeće Specijalizovane policijske jedinice (SPJ).

Euronews/Vladislav Ćup

 

Kako navodi Simonović, trajno rešenje u ovom slučaju je samo jedno - a to je na neki način uspostavljanje ponovo policijskih organa, bilo njihovom ponovom reintegracijom, što je manje verovatno, ili nekim drugim aranžmanima.

"U svakom slučaju imamo ovde Euleks čiji mandat nije da vrši policijske poslove, to je misija vladavine prava koja ima neke druge ingerencije i koja nema dovoljno ljudi čak i za te ingerencije. Euleks misija iako su ograničeni, oni su u stvari drugi bezbednosni odgovor posle kosovske policije. U tom slučaju, ukoliko nema kosovske policije po starom mandaru, Euleks je taj koji je drugi. Međutim, to je jedan klasičan konflikt izjava zato što Euleks nema mandat da to radi. Sa ruge strane to nije posao ni Kfora, nemaju mandat da rade tako nešto, niti je u mogućnosti da vrši policijski posao", ističe on.

Podsetimo, predsednik Srpske liste Goran Rakić naveo je da je odluka o suspenziji i napuštanju institucija ostaje na snazi sve do trenutka dok Priština ne počne da poštuje međunarodno javno pravo i sporazume dogovorene u Briselu.

"To konkretno znači – dok ne povuče jednostrane i protivrpravne odluke o preregistraciji tablica, dok ne formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa prvim sporazumom i svim drugim sporazumima koji su u vezi sa ovim pitanjem zaključeni u okviru dijaloga, a na osnovama rada Upravljačkog tima za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština. I da budem jasan mi Srbi sa KiM ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama Evropska unija", rekao je on.

U međuvremenu, od predstavnika međunarodne zajednice stigli su pozivi Srbima da se u kosovske institucije vrate, ali i apeli Prištine da otpočne formiranje Zajednice srpskih opština.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija