Politika

Stano: Vučić i Kurti pozvani u Brisel na sastanak na najvišem nivou

Komentari

Autor: Teodora Vasiljević

18/11/2022

-

12:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti pozvani su u Brisel na dijalog na najvišem nivou, rekao je portparol EU Peter Stano, javlja dopisnica Euronews Srbija iz Brisela.

Ukoliko se predstavnici Beograda u Prištine saglase da dođu, sastanak bi mogao da bude održan uskoro.

"Ono što je novo, obojicu smo pozvali u Brisel da bi se našlo evropsko rešenje, evropski izlaz iz trenutne situacije koja je jedna od najozbiljnijih od 2013. I to je cilj. Kao što sam rekao, pozvali smo ih u Brisel da bismo razgovarali o načinu da se pronađe izlaz. Nadamo se da će moći da dođu veoma brzo, da bismo mogli da rešimo to pitanje, pre 21. novembra, a ne posle, kao što je i rekao visoki predstavnik EU (Žozep Borelj)", rekao je Stano na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje novinara o spekulacijama u prištinskim medijima da postoji dogovor između Beograda i Prištine oko registarskih tablica, što je Beograd demantovao, Stano je kazao da su "spekulacije kontraproduktivne".

"EU ne komentariše "napise u medijima kao ni interne procese koji se vode na radnom nivou, to su diplomatski procesi koji se odvijaju iza zatvorenih vrata", rekao je Stano.

Portparol EU je rekao za Euronews Srbija se očekuje konačan odgovor obe strane o sastanku. "U kontaktu smo sa obe strane da bismo radili na svim detaljima da bismo mogli da objavimo tačan datum i vreme".

Euronews Srbija iz diplomatskih izvora saznaje da je predsednik Vučić upućen u poziv za dijalog na najvišem nivou.

Vučić danas sa Micotakisom

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas boravi u Atini, gde će na radnoj veečri razgovarati sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom, rečeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas popodne u Atinu, što je objavio na svom Instagram profilu.

"Upravo stigao u Atinu na važan sastanak sa iskrenim prijateljem Srbije, Micotakisom. Očekujem da učvrstimo i snažno unapredimo naše političke i ekonomske odnose", naveo je Vučić na instagramu "Budućnostsrbije", uz fotografiju iz glavnog grada Grčke.

"Da budem pomalo ličan, poseta Atini mi je svakako draža, od one koja dolazi posle nje...", napisao je Vučić, aludirajući na sastanak u Briselu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, na koji je pozvala EU.

 

 

Danas se, inače, od predstavnika Beograda i Prištine moglo čuti da dogovora o pitanju tablica i razrešenju krize još nema.

Premijerka Srbije Ana brnabić je rekla da Srbi sa Kosova i Metohije traže da se ono što je potpisano implementira i poštuje. Dodala je da je Beograd zabrinut, jer ne vidi kod Prištine plodove razgovora sa EU i SAD.

"Aljbin Kurti priča da Briselski sporazum ne postoji. To su loši signali. Taj sporazum postoji i potpisano treba poštovati", rekla je Brnabić za Tanjug. Istakla je i da Beograd očekuje da razgovori koje EU i SAD imaju sa Prištinom, urode plodom.

Podsetila je da je vladavina prava evropski princip, te da se on očituje i u implementaciji potpisanog, a da je Beograd svoje obaveze davno izvršio.

Navela je i da su po dogovoru o tablicama iz 2021. godine uvedeni stikeri, te da je dogovoreno da se to neće menjati bez dogovora obe strane, što je Priština jednostrano prekršila.

Prethodno je kosovski premijer Aljbin Kurti na konferenciji za novinare sa premijerkom Estonije rekao da još nema nekog drugog dogovora oko preregistracije vozila sa srpskih na kosovske tablice.

"Moj prvi potpredsednik Vlade je u redovnoj i intenzivnoj komunikaciji sa Briselom da se ovo pitanje reši. Ima 9.000 automobila sa nelegalnim tablicama, tako da je to ekstremna manjina Srba koji odbijaju ove tablice. Dajemo sve od sebe da održimo zakonitost i ustavnost, s jedne strane i mir i sigurnost s druge strane. Optimista sam, ali pristup Beograda je bio prilično opstruktivan i destruktivan. Videćemo koliko ćemo biti uspešni u ovim novim pregovorima. Potreban nam je konačni sporazum sa Srbijom za normalizaciju odnosa uz obostrano priznanje", naveo je Aljbin Kurti.

Komentari (0)

Srbija