Politika

Vučić: Zahvalnost Kini na podršci teritorijalnom integritetu Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2022

-

13:54

Vučić: Zahvalnost Kini na podršci teritorijalnom integritetu Srbije
Vučić: Zahvalnost Kini na podršci teritorijalnom integritetu Srbije - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa zamenikom ministra međunarodnog odelјenja Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Ćijenom Hongšanom o brojnim aspektima strateškog partnerstva i ponovio zahvalnost kineskom predsedniku, NR Kini i KP Kine na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, njene nezavisnosti i samostalnosti.

Vučić je posebno naglasio da i Srbija nepokoleblјivo i dosledno podržava politiku "jedne Kine“ u svim međunarodnim forumima, saopštila je pres služba predsednika. Vucić je ocenio da odnosi Beograda i Pekinga ulaze u novu fazu razvoja, posebno kroz planove za svestranu ekonomsku saradnju, unapređenje trgovinske razmene i priliv novih kineskih investicija. Izrazio je podršku Srbije Inicijativi za globalni razvoj, kao formatu koji se zalaže za kreiranje povolјnog ambijenta u cilјu ubrzanja globalnog razvoja uz podsticanje ravnopravnog i izbalansiranog razvojnog partnerstva.

Predsednik je istakao da inicijative predsednika Si Đinpinga imaju posebnu težinu, budući da su okrenute opštoj dobrobiti čovečanstva uz fokus na povezivanje i saradnju, bez obzira na veličinu i realnu snagu država u međunarodnoj areni. On je čestitao rezultate 20. Kongresa KP Kine i ponovni izbor Si Đinpinga i izrazio nadu u skoru posetu predsednika Sija navodeći da bi time ne samo ukazao posebnu čast, već i pružio priliku da ga u Srbiji srdačno ugostimo i iskažemo zahvalnost i za njegovo lično angažovanje na izgradnji čeličnog prijatelјstva dve zemlјe.

Zamenik ministra Ći Hongšan je istakao da dobri odnosi dvojice predsednika i njihovi brojni susreti ulivaju jaku pokretačku snagu za dalјi razvoj saradnje Srbije i Kine i dodao da je njegova zemlјa spremna za dalјe jačanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva sa Srbijom. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo.

Komentari (0)

Srbija