Politika

Dačić sa Oliverom Varheljijem: Prioritet je članstvo u EU

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2022

-

19:13

Dačić sa Oliverom Varheljijem: Prioritet je članstvo u EU
Dačić sa Oliverom Varheljijem: Prioritet je članstvo u EU - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spolјnih posla Ivica Dačić sastao se danas sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varhejijem.

Dačić je podvukao da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji jedan od glavnih prioriteta naše spolјne politike i naše strateško opredelјenje. 

U tom smislu, Dačić je istakao da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera našeg društva, te pozdravio tri sporazuma koja su potpisana danas - okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu između Srbije i Evropske komisije o pravilima sprovođenja finansijske pomoći EU Srbiji u okviru programa IPA 3, zatim sporazum o podršci migracijama i pristupu zdravstvenoj nezi i sporazum o podršci EU Srbiji u upravlјanju migracijama, jačanju sistema upravlјanja migracijama i kontrole granica.

Osim toga, ministar spolјnih poslova Srbije izrazio je zahvalnost na finansijskoj podršci koju, kao region, dobijamo od EU što je od neprocenjivog značaja za sprovođenje reformi na evropskom putu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varheji rekao je da je velika pažnja posvećena odnosima EU i Srbije i politici proširenja jer je članstvo u EU jedino pravo, dugoročno rešenje za mir i prosperitet.

Dačić je naveo da Srbija nastavlјa da radi na unapređenju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.

Sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji istakao je da bez angažmana obe strane dijalog Beograda i Prištine ne može biti uspešan. Sagovornici su razmenili mišlјenje o progresivnom usklađivanju vizne i spolјne politike Srbije sa EU. Dačić je podvukao da je naša strana spremna da sa evropskim partnerima radi po pitanju ilegalnih migracija i postepeno usklađuje sa svoju viznu i spolјnu politiku sa politikom EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija