Politika

Dačić: Vučić će sam odlučiti da li će učestvovati na samitu u Tirani ili ne

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2022

-

21:42

Dačić: Vučić će sam odlučiti da li će učestvovati na samitu u Tirani ili ne
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sam odlučiti da li će učestvovati na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani ili ne . 

"Koju god odluku da donese ona će biti u interesu Srbije", rekao je Daćić novinarima u Novom Sadu, gde je održana izborna konferencija pokrajinske organizacije SPS u Vojvodini. 

On je na pitanje da li smatra da rukovodstvo Srbije treba da se pojavi na samitu u Tirani rekao da odgovor treba tražiti u onome o čemu predsednik Srbije razgovara sa predstavnicima međunarodne zajednice, a to je šta raditi u ovom trenutku. 

"Potpuno je obesmišljeno svako dalje učešće u nekim razgovorima na tu temu, a da (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin) Kurti ne želi da sprovodi Briselski sporazum ili stalno povlači jednostrane poteze kao što je bilo sa registarskim tablicama", naveo je Dačić.

On je podsetio da Kurti, između ostalog, nije dozvolio glasanje Srba na referendumu o izmenama Ustava Srbije i na izborima, da je slao policijske snage na sever KiM bez dogovora sa predstavnicima vlasti na severu, da je usledila kriza sa registarskim tablicama i raspisivanje izbora u opštinama na severu KiM, "a da je sve to eskaliralo izborom njegovih Srba u Vladu Kosova.

"To je suprotno Briselskom sporazumu. On je u stvari  potpuno ponizio i unizio EU, a ne nas", smatra Dačić.

Na pitanje da li bi preferirao rešenje kakvo je predviđeno francusko-nemačkim predlogom ako bi bilo u interesu Srbije i ne bi podrazumevalo međusobno priznanje, Dačić je rekao da "svaki dogovor koji ne podrazumeva Kosovo kao nezavisnu državu i njeno priznanje, odnosno članstvo u Ujedinjenim nacijama je dobra tema i osnova za dalji razgovor".

"Prema tome, daleko smo od nekog definitivnog predloga, ali Srbija je jasno rekla šta su naše crvene linije. Mi smo spremni da razgovaramo, važno je učestvovati u dijalogu", poručio je Dačić.

On je rekao da je Srbija konstruktivna i da to vide predstavnici međunarodne zajednice.

"Da li to žele da kažu ili ne žele da kažu, ili žele da kažu na potpuno pogrešan način, ne želeći da se Priština ljuti, to pokazuje samo da i dalje postoji jedna neobjašnjiva iracionalna povezanost između nekih zapadnih zemalja i njihovog čeda, predstavnika nezavisnog Kosova, da tako kažem", naveo je Dačić. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija