Politika

Sirene u više gradova na severu KiM: Članovi izborne komisije u pratnji policije nasilno ulaze u opštine (VIDEO)

Komentari

Autor: Kosovo onlajn, Euronews Srbija

06/12/2022

-

14:05

Sirene u više gradova na severu KiM: Članovi izborne komisije u pratnji policije nasilno ulaze u opštine (VIDEO)
Kosovo i Metohija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sirene za uzbunu oglasile su se danas u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, gde su članovi izborne komisije nasilno ušli u opštine. U Zubinom Potoku bačene su šok bombe, a u Mitrovici dimne bombe. Sirene se čuju i u Leposaviću, a primetno je pojačano prisustvo pripadnika Euleksa. Građani prijavljuju da je u nekoliko navrata opštinu nadletao i helikopter Kfora.

Članovi opštinske izborne komisije u pratnji kosovske policije nasilno su danas posle 12 sati ušli u zgradu Opštine Zubin Potok na severu Kosova i Metohije, zbog čega su se pobunili građani Srbi koji su se tu zatekli, a trenutno se u tom gradu čuju sirene.

Kosovo onlajn je objavio da su se u Zubinom Potoku čule dve eksplozije, a da su članovi opštinske izborne komisije i pripadnici kosovske policije izašli iz zgrade opštine.

Kako se navodi, pripadnici policije u pratnji članova opštinske komisije nasilno su upali u prostorije opštine, obili vrata i zamenili brave, pre nego što su napustili zgradu.

Sirene su se oglasile danas posle podne i u Severnoj Mitrovici. Članovi opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici u pratnji specijalne kosovske policije upali su u prostorije koje je OIK koristila tokom prethodnih izbora, a gradom odjekuju detonacije od topovskih udara, i čuju se sirene.

Euronews Srbija

Na prostorijama opštinske izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici razbijeni su prozori.

Euronews/Anđelka Ćup

Prostorije izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici

Nastavlja se Kurtijev teror nad Srbima, njegovi specijalci upali su malopre i u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da inastaliraju svoje biračke komisije, naveo je na Tviteru direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je istakao da je "narod ogorčen, ali odlučan da ne naseda na Kurtijeve provokacije".

 

 

Kancelarija za KiM: Kurti nasilno priprema teren za održavanje nelegalnih izbora

Ovim povodom oglasila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju vlade Srbije i navela da je Kurti na sever Kosova i Metohije poslao policiju sa dugim cevima u prostorije opštine Zubin Potok kako bi nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje nelegalnih izbora.

"Reč je o najbrutalnijoj demonstraciji sile i izazivanju novih tenzija i provokacija od strane Prištine koja nasiljem i jednostranim merama pokušava da sprovede svoje nelegalne, protivpravne i jednostrane mere i izazove novu destabilizaciju prilika na terenu", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je takva akcija izvedena dok se u Tirani održava samit EU- Zapadni Balkan, i ocenjuje da je situacija slikča kao što je tokom samita u Berlinu pozvao na rušenje Briselskog sporazuma i hapšenje Nenada Đurića.

"Ovako izgleda takozvana demokratija i vladavina prava Aljbina Kurtija – dok zabranjuje Srbima da učestvuju na izborima i referendumu, istovremeno dugim cevima, puškama i nasiljem pokušava da spovede svoje izbore na severu pokrajine", ocenjuje se u saopštenju Kancelarije.

Dodaje se da je očigledna Kurtijeva namera da nasiljem i oružjem preotme četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije i u njima na nelegalnim i nelegitimnim izborima instalira albanske predstavnike.

"Pozivamo Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije čiji je jedini cilj izazivanje sukoba i krize na severu Kosova i Metohije, jer sve što naš narod želi jeste poštovanje prava i sporazuma, prava na ostanak i opstanak na svojim vekovnim ognjištima", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, lokalni izbori na severu Kosova i Metohije zakazani su za 18. decembar, kada bi građani trebalo da izaberu četiri gradonačelnika zbog toga što su prethodni podneli ostavke. To je bio potez Srba zbog odluke Prištine da ne odustne od ukidanja srpskih tablica i izdavanja kazni onima koji nisu preregistrovali vozila. Srpska lista pozvala je građane da bojkotuju te izbore.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija