Politika

Borelj: Beogradu i Prištini prosleđen novi tekst francusko-nemačkog predloga

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2022

-

11:48

Borelj: Beogradu i Prištini prosleđen novi tekst francusko-nemačkog predloga
Borelj: Beogradu i Prištini prosleđen novi tekst francusko-nemačkog predloga - Copyright Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj kazao je danas da je poslednja verzija predloga u dijalogu već prosleđena Beogradu i Prištini.

Borelj, po dolasku na Samit EU-Zapadni Balkan u Tirani, rekao je novinarima, na pitanje o dijalogu, da je trenutno važan trenutak za to. "Spor oko tablica je završen. Sada strane moraju da se angažuju oko dijaloga uz predlog koji je na stolu, a kojem su značajan doprinos dale Nemačka i Francuska“, objasnio je on.

Borelj je rekao da je poseldnja verzija teksta poslata juče Beogradu i danas Prištini, na razmatranje. "Sada imamo trenutak koji je velika prilika“, istakao je on. Borelj je, upitan da li je moguće rešenje do 2024., kazao da ne treba postavljati veštačke rokove. „Treba da se ubrzamo,a ne postavljamo rokove“, dodao je on.

Ocenio je da je danas važan dan za Zapadni Balkan jer se prvi Samit EU održava u regionu. „S naše strane mi smo privrženi da pomognemo regionu u suočavanju sa posledicama rata u Ukrajini“, podvukao je Borelj. Rekao je da će EU pomoći Zapadnom Balkanu novčano u savladavanju skoka cene energenata, a Albaniju podržava u suočavanju sa sajber napadima. Dodao je i da je predviđena pomoć BiH za deminiranje, jer još uvek postoje minirani prostori.

Vučić ranije izričito rekao da je Beograd protiv francusko-nemačkog predloga

Podsetimo, predlog koji su Francuska i Nemačka dali za rešenje situacije na Kosovu i normalizacije odnosa Beograda i Prištine nije zvanično predstavljen javnosti. O njemu se čitalo između redova iz izjava predstavnika Beograda i Prištine.

Predsednik Srbiej Aleksandar Vučić otvoreno je rekao da sporazum Beograd nije prihvatio, dok je predstavnik Prištine kosovski premijer Aljbin Kurti i tokom krize zbog registarkih tablica isticao da bi trebalo razgovarati o francusko-nemačkom predlogu.

Sudeći po današnjoj Boreljovoj izjavi, predlog sporazuma je izmenjen, za sada se ne zna u kom smeru, ali se očekuju reakcije Kurtija i Vučića.

Komentari (0)

Srbija