Politika

Predsednik CIK-a Kosova: Pod ovim uslovima ne možemo da nastavimo sa organizovanjem izbora

Komentari

Autor: Koha

06/12/2022

-

21:57

Predsednik CIK-a Kosova: Pod ovim uslovima ne možemo da nastavimo sa organizovanjem izbora
Predsednik CIK-a Kosova: Pod ovim uslovima ne možemo da nastavimo sa organizovanjem izbora - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajući Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Krešnik Radonići izjavio je da, s obzirom na današnja dešavanja na severu Kosova, nije moguće krenuti po planu sa organizacijom izbora u četiri opštine na Severu, prenosi Koha.

On je rekao da je nepravedno ugožavati živote funkcionera CIK-a.

„Koliko vidim, pod ovim uslovima ne možemo da počnemo sa našim planom kako smo predvideli. Nepravedno je slati naše zvaničnike tamo gde postoji opasnost. S druge strane, ne slažem se da policija nije reagovala. Sve akcije su koordinisane sa policijom. Evidentno je i u izveštaju medija da je pristup našim kancelarijama problematičan, a važni su i magacini, biračka mesta, a mi  nemamo pristup. Ako na biračka mesta idemo sa policijom naoružanom do zuba, onda vidite kakve izbore pokušavamo da pripremimo i organizujemo“, kaže Radonjići.

Dodaje i da čeka bezbednosni izveštaj kosovske policije, te da će potom obavestiti i kosovsku predsednicu Vjosu Osmani.

„Ne mogu nikoga da ugrozim. Svaka pretrpljena šteta je naša odgovornost. Ostalo je da narednih dana komuniciramo sa policijom, da dobijemo izveštaj, a onda ćemo ga poslati predsednici. Što se našeg rada tiče, spremni smo da završimo zadatke, ali ako imamo uslove. Sutra je žreb, pa štampanje listića, a dokle možemo da stignemo, ne znam i ne mogu ništa da kažem. Ono što smo danas videli, jasno je da je naš pristup severu ograničen“, rekao je Radonjići.

U Severnoj Mitrovici danas se čulo više eksplozija, kada su albanski članovi OIK uz asisteniju naružanih specijalaca kosovske policije nasilno upali u prostorije koje koristi izborna komisija i zamenili brave.

Tokom nasilnog upada čule su se detonacije, a prostorije su potpuno demolirane. Isto se zbilo i u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, a građani tih opština bili su vidno uznemireni. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija