Politika

Kosovska policija: Pucnjava i eksplozije u Zubinom Potoku i na severu Kosovske Mitrovice

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2022

-

17:49

Kosovska policija: Pucnjava i eksplozije u Zubinom Potoku i na severu Kosovske Mitrovice
Kosovska policija: Pucnjava i eksplozije u Zubinom Potoku i na severu Kosovske Mitrovice - Copyright Tanjug/Ivan Radulović

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija saopštila je danas da se sumnja da je u popodnevnim časovima došlo do pucnjave i eksplozija u Zubinom Potoku i na severu Kosovske Mitrovice, ali da nije bilo povređenih.

Iz policije navode ''da su demonstranti demolirali prostorije opštinske izborne komisije'', prenosi Koha ditore.

"U ranim popodnevnim satima u pojedinim delovima Zubinog Potoka i Severne Mitrovice zabeleženo je više incidenata (sumnja se na pucnjavu i eksplozije), ali do sada nije bilo povređenih", navodi se u saopštenju policije.

Policija tvrdi da kontinuirano prati i procenjuje bezbednosnu situaciju, kao i da preduzima neophodne mere za sprovođenje zakona i odluka nadležnih organa. Sirene za uzbunu oglasile su se danas u Zubinom Potoku, na severu Kosovske Mitrovice i u Leposaviću.

Kosovo onlajn je objavio da su se u Zubinom Potoku čule dve eksplozije, a da su članovi opštinske izborne komisije i pripadnici kosovske policije izašli iz zgrade opštine. Kako je naveo taj portal, pripadnici policije u pratnji članova opštinske komisije nasilno su upali u prostorije opštine, obili vrata i zamenili brave, pre nego što su napustili zgradu.

Prema navodima Kosovo onlajn, članovi OIK u severnom delu Kosovske Mitrovice, u pratnji specijalne kosovske policije, upali su u prostorije koje je OIK koristila tokom prethodnih izbora, a gradom su odjekivale detonacije od topovskih udara, i čule se sirene. Sirene su se čule i u Leposaviću, a bilo je i primetno pojačano prisustvo pripadnika Euleksa.

Portparol Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini Valjmir Eljezi izjavio je danas da je njihovim službenicima onemogućen ulazak u kancelarije u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zubinom Potoku.

"Čekamo saopštenja opštinskih izbornih zvaničnika koji su u toku današnjeg dana u pratnji kosovske policije otišli ​​u svoje kancelarije u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, radi obavljanja službenih dužnosti, ali to nije bilo moguće. Ovi izveštaji će razjasniti stvorenu situaciju", rekao je Eljezi.

Iz Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica saopšteno je da u današnjem incidentu u tom gradu nije bilo povređenih. Dežurna služba KBC Kosovska Mitrovica potvrdila je za Kosovo onlajn da u incidentu u Severnoj Mitrovici koji su izazvali članovi opštinske izborne komisije i specijalci kosovske policije nije bilo povređenih.

Trajković: Čuli smo tri snažne eksplozije, zaposleni doživeli stres od detonacija

Direktor Uprave za sport u severnom delu Kosovske Mitrovice Petar Trajković, čije se prostorije nalaze pored prostorija opštinske izborne komisije (OIK), u koje su danas uz pratnju kosovske policije upali  albanski članovi OIK, izjavio je da je situacija u jednom momentu bila vrlo napeta.

"Pred kraj radnog vremena, čuli smo lomljavu, lupanje vratima, a zatim i tri snažne eksplozije. Pogledao sam kroz prozor i video naoružane policajce koji su u rukama držali automate, ali i naoružane policajce u civilu. Zaposleni su doživeli stres od detonacija, pogotovo žene, jednu smo koleginicu morali da vodimo i u Hitnu", rekao je Trajković za Kosovo onlajn.

Euronews Srbija

Dodao je da je ovakav način upada u nečije prostorije za svaku osudu i da je sve ovo moglo da se organizuje na miran način.

"Sve ovo je moglo drugačije da se sprovede, na miran i demokratski način, a ne upotrebom bombi i oružja", kazao je Trajković.

U odgovoru na pitanje da li je bilo ikakvih najava da će do ovoga doći, Trajković je rekao da nije.

"Mi ništa nismo znali, radili smo svoj posao i bili na svojim radnim mestima, sve dok se posle radnog vremena nije sve ovo izdešavalo", rekao je on.

Trajković je izrazio nadu da se narednih dana neće ponavljati ovakve situacije s obzirom na to da su prostorije OIK demolirane, ali da napetost među građanima severnog dela Kosovske Mitrovice svakako postoji.

“Kancelarije koje su bile namenjene za obavljane funkcija OIK nisu u funkciji jer su totalno demolirane, videćemo šta će se dešavati", zaključio je Trajković.

Situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice trenutno je mirna, a građani i zaposleni su se razišli i otišli svojim kućama, navodi Kosovo onlajn.

Članovi OIK u severnom delu Kosovske Mitrovice u pratnji specijalne kosovske policije upali su ranije danas u prostorije koje je OIK koristila tokom prethodnih izbora, a gradom su odjekivale detonacije od topovskih udara, i čule se sirene.

 

Komentari (0)

Srbija