Politika

SAD osudile nasilje na severu KiM: "Ne postoje uslovi za održavanje izbora kasnije ovog meseca"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

07/12/2022

-

12:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je danas da Sjedinjene Američke Države osuđuju one koji su primenili nasilje tokom incidenata u utorak na severu KiM i izražavaju zabrinutost zbog toga što u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora kasnije ovog meseca.

"Sjedinjene Države osuđuju one koji su primenili nasilje tokom jučerašnjih incidenata na severu Kosova. Pribegavanje nasilju i zastrašivanju, uključujući upotrebu eksplozivne naprave i ugrožavanje života nikada nije prikladan metod protesta, ni pod kojim okolnostima", napisao je Hovenijer na Tviteru.

On je naveo i da su SAD "zabrinute zato što u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje predstojećih izbora na severu KiM".

"Sigurnost i bezbednost svih građana Kosova treba da budu najviši prioritet. Tražimo od svih uključenih da budu uzdržani", napisao je Hovenijer.

Incidente na severu Kosova osudio je i nemački ambasador u Prištini Jorn Rode, koji je rekao da je nasilje "nedopustivo".

"Zaista veoma zabrinjavajuće. Jučerašnje nasilje protiv opštinskih izbornih kancelarija je neprihvatljivo. Dobro je što je prisutna kosovska policija u koordinaciji sa Euleksom i Kforom.

Puna podrška mirnim demonstracijama, ali nulta tolerancija za nasilje", napisao je Rode na Tviteru.

Povodom jučerašnjih dešavanja na severu KiM, oglasio se i francuski ambasador u Prištini Olivije Gero koji je rekao da su "dela zastrašivanja" veoma zabrinjavajuća i da je dijalog put da se ide napred.

"Dela zastrašivanja su veoma zabrinjavajuća. Dijalog je put napred", napisao je Gero na Tviteru.

Podsetimo, u severnom delu Kosovske Mitrovice juče u toku dana čulo se više eksplozija, kada su albanski članovi OIK uz asistenciju naoružanih specijalaca nasilno upali u prostorije koje koristi izborna komisija, a sirene za uzbunu oglasile su se i u Zubinom Potoku, i Leposaviću.

U Zubinom Potoku su se čule dve eksplozije, a članovi opštinske izborne komisije i pripadnici kosovske policije izašli su iz zgrade opštine.

Kosovska policija saopštila je sinoć da je njena deminerska ekipa neutralisala neeksplodiranu ručnu granatu u prostorijama Opštinske izborne komisije (OIK) u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Komentari (0)

Srbija