Politika

Turska pozvala Finsku da preduzme konkretne korake protiv Kurda u toj zemlji

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2022

-

18:37

Turska pozvala Finsku da preduzme konkretne korake protiv Kurda u toj zemlji
Turska pozvala Finsku da preduzme konkretne korake protiv Kurda u toj zemlji - Copyright Tanjug/AP/Turkish Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Turska ostaje zabrinuta zbog aktivnosti kurdskih militantnih grupa u Finskoj i očekuje da Helsinki preduzme ''konkretne korake'', pre nego što Ankara odobri članstvo Finske u NATO, izjavio je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar.

''Uznemireni smo zbog aktivnosti terorističkih organizacija PKK i IPG i njihovih pristalica koje se nastavljaju u Finskoj'', rekao je Akar obraćajući se novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim kolegom Antijem Kaikonenom, prenosi AP.

Kaikonen je izjavio da je Finska posvećena sporazumu koji su potpisale Turska, Švedska i Finska, a prema kojem su se dve nordijske zemlje obavezale da pomognu da se razrereše bezbednosna pitanja na kojima insistira Turska. 

''Mi ozbiljno shvatamo tursku zabrinutost za bezbednost'', rekao je Kaikonen.

AP navodi da Turska kao članica NATO odugovlači sa ratifikovanjem švedskih i finskih prijava za članstvo u Alijansi, tvrdeći da te dve zemlje ignorišu pretnje kurdskih militanata i drugih grupa koje Turska smatra teroristima.

Švedska i Finska napustile su dugogodišnju politiku vojne neutralnosti i podnele zahtev za članstvo u NATO nakon što je počeo sukob u Ukrajini.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija