Evropa

Havisto: Održani bitni sastanci sa turskim i ukrajinskim ministrima

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2022

-

09:12

Havisto: Održani bitni sastanci sa turskim i ukrajinskim ministrima
Tanjug/AP/Olivier Matthys - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto preneo je danas, uoči drugog dana konferencije šefova diplomatija NATO u Bukureštu, da je održan trilateralni sastanak Finske, Švedske i Turske.

Havisto, čija zemlja želi da pristupi NATO, ukazao je u izjavi novinarima da je bilo važno što je sinoć održan taj sastanak u ministarskom formatu.

Turska i dalje koči pristupni proces Finske i Švedske Alijansi, argumentujući da nedovoljno čine u borbi protiv terorizma, pre svega protiv ekstremnih turskih i kurdskih organizacija u tim zemljama.

Ankara traži da se osobe koje oni smatraju teroristima zbog sukoba sa turskim državnim vrhom izruče njoj, kao i da se pojača dodatno borba protiv terorizma, pre svega Kurdske radničke partije (PKK) i njenih ogranaka.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je pre nekoliko nedelja da Finska i Švedska još nisu ispunile sve uslove koje je Ankara postavila za članstvo u NATO.

"Vidimo neke pozitivne korake, posebno ukidanje embarga na oružje i promene u zakonodavstvu. Ali ovo nije ispunjenje svih uslova", rekao je Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Havisto je preneo da je sinoć održan i sastanak ministara NATO sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom.

"Bilo je važno da čujemo njegov apel na zemlje NATO za pomoći u obnovi i podršci Ukrajini u odbrani od Rusije“, naglasio je on.

Turska pozdravlja napredak Švedske i Finske

Turska pozdravlja napredak Švedske i Finske na putu ka članstvu u NATO, ali Ankara očekuje da vidi konkretnije korake ovih nordijskih država, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

"Dve zemlje jesu preduzele neke korake, mi to priznajemo. Ali ne i korake u skladu sa našim zahtevima za ekstradiciju i zamrzavanje sredstava terorista“, rekao je Čavušoglu novinarima u Bukureštu, prenosi Rojters.

Turska i dalje koči pristupni proces Finske i Švedske NATO, argumentujući da ove dve zemlje nedovoljno čine u borbi protiv terorizma, pre svega protiv ekstremnih turskih i kurdskih organizacija u toj zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa