Evropa

Finsko ministarstvo odbrane će odobriti kupovinu taktičkih projektila od SAD

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2022

-

15:17

Finsko ministarstvo odbrane će odobriti kupovinu taktičkih projektila od SAD
Finsko ministarstvo odbrane će odobriti kupovinu taktičkih projektila od SAD - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Finsko ministarstvo odbrane odobriće kupovinu taktičkih projektila i drugog oružja od Sjedinjenih Država početkom sledeće godine, izjavio je danas savetnik iz tog ministarstva Iika Martila. Kako je rekao Martila, odobrenja za kupovinu oružja od SAD dolaze u trenutku kada postoji velika međunarodna potražnja i konkurencija za sisteme naoružanja zbog rata.


"Naravno da ističemo sopstvenu poziciju suseda Rusije i nastojimo da utičemo na način da ih kupimo što je pre moguće“, rekao je Martila za Rojters i dodao da će najnovije kupovine odobriti ministarstvo početkom sledeće godine.

Nakon početka sukoba u Ukrajini u februaru, finska vlada odlučila je da odobri dodatnih 1,7 milijardi evra za kupovinu oružja i drugog odbrambenog materijala samo ove godine, podseća britanska agencija. Stejt department saopštio je da će predložena prodaja taktičkih raketnih projektila tipa vazduh-vazduh (AIM 9X Block II), i naprednih bombi tipa (AGM-154) i prateće opreme u ukupnoj vrednosti 323,3 miliona dolara, poboljšati mogućnosti finskog naoružanja tipa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Finska planira da koristi rakete sa svojom novom flotom stelt aviona F-35 koje takođe kupuje od Sjedinjenih Država.

Komentari (0)

Evropa