UŽIVO

EURONEWS SRBIJA NA SEVERU KOSOVA Tenzije ne prestaju, Petković traži reakciju Evropske unije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

09/12/2022

-

08:29

EURONEWS SRBIJA NA SEVERU KOSOVA Tenzije ne prestaju, Petković traži reakciju Evropske unije
EURONEWS SRBIJA NA SEVERU KOSOVA Tenzije ne prestaju, Petković traži reakciju Evropske unije - Copyright Tanjug/AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Situacija u Kosovskoj Mitrovici je od jutros mirna nakon što je sinoć više od 200 naoružanih specijalaca kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo iz Južne u Severnu Mitrovicu i rasporedilo se po obodu grada. Kako reporterka Euronews Srbija javlja, pojačano prisustvo policije vidljivo je jutros u multietničkim naseljima na severu. Na jučerašnji uzavreli dan na severu KiM reagovao je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je najavio da će Srbija "razmotriti povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN".

Ključni događaji:

  • Osmani sutra s političkim partijama o izborima
  • CIK: Mi ne dajemo preporuke o odlaganju izbora
  • Gabrijel Eskobar i Derek Šole u poseti Beogradu i regionu
  • Više od 200 naoružanih specijalaca kosovske policije ušlo sinoć na sever Kosovske Mitrovice
  • Petković: Srbija će razmotriti povratak 1.000 pripadnika vojske i policije na KiM
  • Situacija od jutros mirna, ali napeta
  • Vučić se sutra u 19 sati obraća
  • Osmani: Mora se odbaciti mogućnost da Srbija vrati bezbednosne snage na Kosovo
  • I dalje pojačano prisustvo kosovske policije u multietničkim naseljima
  • Dvadesetak specijalaca od jutros u blizini kancelarije Opštinske izborne komisije

23.49 SAD osudile nasilje u incidentima 6. i 8. decembra, pozivaju Beograd i Prištinu na uzdržanost

Sjedinjene Američke Države ponovo su danas pozvale Beograd i Prištinu da budu uzdržani i osudile incidente na severu Kosova.

"Sjedinjene Države osuđuju nasilje počinjeno u incidentima 6. i 8. decembra na severu Kosova. Pribegavanje tim metodama, uključujući i upotrebu eksploziva, nikada nije adekvatan način protesta i ugrožava nevine živote", naveo je portparol Stejt departmenta za Glas Amerike.

"Sjedinjene Države nastavljaju da pozivaju Kosovo i Srbiju da budu uzdržani i da izbegavaju akcije ili izjave koji će dovesti do dalje eskalacije tenzija", navedeno je u odgovoru Stejt departmenta na pitanje Glasa Amerike kako zvanični Vašington komentariše obnovljene tenzije na Kosovu, kao i izjave Beograda da se razmišlja o povratku do 1.000 vojnika na Kosovo.

23.29  Svečlja: Uhapšena dva Srbina zbog napada na policajce

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja saopštio je večeras da je Kosovska policija uhapsila tokom jučerašnjeg i današnjeg dana dvoje građana srpske nacionalnosti zbog napada na policijske službenike.

“Kosovska policija uhapsila je juče građanina srpske nacionalnosti zbog napada na policajce, a danas je uhapšen još jedan Srbin za kojim se takođe tragalo zbog napada na policijske službenike. Kao što smo obećavali naša borba protiv kriminala i povećanje bezbednosti građana bez razlike nemaju alternativu. Nastavićemo sa maksimalnom posvećenošću da sve počinioce krivičnih i terorističkih akata privedemo pravdi”, naveo je Svečlja na Fejsbuku.

 

 

23.07 Na Jarinju uhapšen muškarac za kojim se tragalo zbog napada na službena lica

Osumnjičeni muškarac, za kojim je kosovska policija tragala, uhapšen je danas na Jarinju, zbog, kako se navodi u saopštenju, napada na službena lica. Kako prenosi Kontakt Plus radio, u saopštenju se dodaje da je kosovska policija danas  uspela da identifikuje i uhapsi osumnjičenog M. A. srpske nacionalnosti za kojim je tragala zbog, kako su naveli,  učestvovanja u napadu vatrenim oružjem na službena lica. Uhapšeni M. A. se sumnjiči za teško ubistvo u pokušaju.
U policiji ne preciziraju kada i gde se tačno slučaj dogodio, osim da je do incidenta došlo “pre određenog vremena”. Po ovlašćenju nadležnog tužioca, osumnjičenom je određeno zadržavanje.

23.03 Osmani sutra s političkim partijama o izborima

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zakazala je za sutra sastanak konsultacije sa političkim partijama u vezi s izborima.

21.17 CIK: Mi ne dajemo preporuke o odlaganju izbora

Centralna izborna komisija održala je večeras vanrednu sednicu povodom izbora u četiri opštine na severu Kosova na kojoj je zaključeno da ova komisija ne daje preporuke da li izbori treba da se odlože ili ne, prenosi Kljan Kosova. Predsednik CIK-a Krešnik Radonići rekao je da CIK samo organizuje izbore i ne daje preporuke i da su to zadužene druge instance. Očekuje se da će uskoro predsednici Vjosi Osmani biti upućeno pismo u kome će biti saopšten stav CIK. 

Poruka CIK stiže u jeku očekivanja dela javnosti i prognoza da će se izbori u četiri opštine na Severu odložiti usled osetljivosti bezbednosne, ali i političke situacije.

19.41 Bocan-Harčenko: Nastavlja se kampanja zastrašivanja i ugnjetavanja Srba na KiM

Priština metodično i tvrdoglavo jača prisustvo svojih snaga na severu Kosova i situacija je tamo veoma opasna, ocenio je večeras ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, naglašavajuću da se nastavlja kampanja zastrašivanja i ugnjetavanja srpskog stanovništva.

"Cilj je osvajanje, zauzimanje severa pokrajine. Uz popustljivost, čak i podršku Zapada. Zar je moguće smatrati ubedljivim tvrdnje njegovih predstavnika o tome da nisu u stanju da utiču na Prištinu? Naravno da ne. Svesno se radi na zaoštravanju sukoba", naveo je Bocan-Harčenko u saopštenju koje je prenela ruska ambasada u Beogradu.

Kako ističe, nemoguće je ne primetiti da se eskalacija na Kosovu odvija u sklopu sastanaka o Zapadnom Balkanu i razgovora o značaju stabilnosti u regionu. 

"Ali apsolutno ništa se ne radi za normalizaciju alarmantne situacije u pokrajini. Kriza je potrebna Zapadu da izvrši pritisak na Beograd, da drži srpski svet u strahu", smatra Bocan-Harčenko.

18.23 Kosovska policija: Situacija pod kontrolom, zabeleženi incidenti

Situacija na severu Kosova je i dalje stabilna i pod kontrolom policije, ali praćena incidentima različite prirode, saopštila je danas Kosovska policija povodom novih napetosti severno od Ibra, javlja portal KoSSev. Prema sinoćnim policijskim informacijama, na policajca je pucano iz Audija sa KM tablicama u pokretu, a prilikom raspoređivanja policijskih snaga neprijatost je doživela i medijska ekipa Kallxo-a.

Situacija je danas mirna, ali da je praćena incidentima različite prirode, navodi portal KoSSev, ističući da je napad na novinarsku ekipu u policiji zaveden kao „zastrašivanje“, dok je napad na policajca zaveden kao „pokušaj teškog ubistva i izazivanje opšte opasnosti“.

Kosovska policija naglasila je da sprovodi istrage u cilju identifikacije umešanih u te slučajeve, ujedno pozivajući građane na smirenost i saradnju. 

V. Ćup

 

18.14 Gabrijel Eskobar i Derek Šole u poseti Beogradu i regionu

Zamenik pomoćnika državnog sekretara, specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i savetnik Stejt departmenta Derek Šole posetiće Beograd 13. decembra, rečeno je Tanjugu u Ambasadi SAD. Iz ambasada SAD podsećaju da je Stejt department objavio detalje poseta savetnika Šolea regionu uključujuci posetu Zagrebu i Briselu.

"Šole će 12. i 13. decembra boraviti u Prištini gde će se sastati sa vladinim zvaničnicima i drugim političkim liderima, kako bi razgovarali o nastavku saradnje po nizu pitanja, uključujući napore SAD da unaprede integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture, uključujući dijalog uz posredovanje EU za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenog na međusobno priznavanje", navedeno je u tom saopsstenju Stejt departmenta.

Šole će 13. decembra stići u Beograd, dodaje se, gde će razgovarati sa vladinim zvaničnicima o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije – članstvu u EU. 

17.08 Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u pokrajini, sa posebnim osvrtom na poslednje događaje i sinhronizovane pritiske na srpski narod južno i severno od Ibra. Petković je ocenio da Priština jednostranim i nelegalnim potezima promoviše ogolјeno nasilјe nad Srbima i preti da im ukine sva lјudska, građanska i politička prava, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 

Petković je naglasio da Beograd podržava rad i aktivnosti OEBS-a u oblasti zaštite prava Srba i drugih nealbanskih zajednica na KiM i uspostavlјanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane, ali je ukazao da postoji potreba da te aktivnosti na terenu budu mnogo intenzivnije i da se Misija OEBS i javno oglasi povod pomenutih događaja. "U suprotnom, poslednji događaji u pokrajini prete da potpuno sahrane Briselski sporazum i ponište sve do sada dogovoreno, ali i da dovedu do ozbilјnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona što, Beograd nipošto ne želi", naveo je Petković.

16.51 Osmani čeka izveštaj CIK-a pre odluke o izborima na severu KiM

Kosovsko predsedništvo saopštilo je danas, posle informacija pojedinih prištinskih medija da je Vjosa Osmani donela odluku da se odlože izbori na severu KiM, da se još čeka izveštaj Centralne izborne komisije (CIK), rekao je savetnik kosovske predsednice Bekim Kupina za Ljajmi.net.

Vanredni izbori za gradonačelnike opština na severu zakazani su za 18. decembar, a za skupštine opština Zvečana i Leposavića 25. decembra. Izbori su zakazani posle povlačenja srpskih gradonačelnika iz privremenih prištinskih institucija 5. novembra, zajedno sa ostalim Srbima zaposlenim na severu KiM u prištinskim vlastima. 

16.50 Kurti objavio fotografiju sa policajcem, tvrdi da je povređen na severu Kosova i Metohije

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je fotografiju sa pripadnikom kosovske policije, za kojeg tvrdi da je povređen noćas na severu pokrajine Kosovo i Metohija. "Njegova volja je jaka i njegovo zdravlje je dobro", naveo je on i dodao da će kriminalci biti procesuirani i kažnjeni.

16.38 Petković traži reakciju EU

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne samo da neće da formira ZSO, već sad govori da je to detinjast zahtev Beograda. Time se najotvorenije ruga srpskom narodu, ali i Briselskom sporazumu, pokazujući bahato da niko ne može da ga natera da poštuje preuzete obaveze, naveo je Petković.

"Hoće li iko iz EU da reaguje na ovakvo Kurtijevo šegačenje sa Briselskim sporazumom i pravima Srba?!", objavio je Petković na Fejsbuku.

16.00 Rezolucija 1244: Pod kojim uslovima i uz čije odobrenje Srbija može da šalje snage na Kosovo 

Naon najave direktora Kancelarije za KiM Petra Pekovića da će Srbija "razmotriti povratak do hiljadu pripadnika vojske i policije u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN", postavlja se pitanje pod kojim uslovima i uz čije odobrenje Srbija može da pošalje pripadnike policije i vojske da garantuju bezbednost Srba na Kosovu.

Diplomata Vladislav Jovanović u razgovoru za Euronews Srbija kaže da bi prvo trebalo da se podsetimo da je Rezolucija 1244 SB UN donesena pod Glavom 7. Povelje i pod pretnjom prinudnom izvršenja ako neka od njenih odredbi ne bude izvršena. Opširnije u odvojenom tekstu.

Euronews

15.21 Povodom dešavanja na KiM Vučić se obraća sutra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se u subotu u 19 sati povodom poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji. Kako je najavljeno, on će pokazati papire, dokumenta i fotografije, i obavestiti javnost o svemu što se prethodnih dana dešavalo na Kosovu.

15.16 Osmani: Mora se odbaciti mogućnost da Srbija vrati bezbednosne snage na Kosovo

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani istakla je da se mora odbaciti najava Srbije da će vratiti pripadnike bezbednosnih snaga i dodala da na Kosovu nikada neće biti policajaca i vojnika iz Srbije.

Osmani je na Fejsbuku navela da "otvorena pretnja policijskom i vojnom agresijom iz Srbije dokazuje da se hegemonistički mentalitet u toj zemlji nastavlja".

"To se mora odbaciti i jasno suprotstaviti čitavom demokratskom svetu, koji je 1999. zadao najjači udarac ovakvom načinu razmišljanja. Na teritoriji Republike Kosovo nikada neće biti policajaca i vojnika iz Srbije! Hegemonistički san Srbije nikada se neće ostvariti", poručila je ona između ostalog.

14.40 Anđelković: Na KiM se ponovo odigrava pogrom, ali na drugi način

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je danas, komentarišući najnoviji upad kosovskih specijalnih jedinica na sever KiM, da se u južnoj pokrajini odvija neka vrsta martovskog pogroma na drugi način. U izjavi za Tanjug, Anđelković je rekao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koristeći mehanizme kojima raspolažu te istitucije, pokušava da unese potpunu nesigurnost među Srbe.

"Na Srbe koji žive južno od Ibra vrše se udari pod izgovorom da ne plaćaju porez, a sve se to radi na krajnje brutalan način, kako bi ljudi živeli sa strahom i počeli da se sele. Kada se radi o severu, tu upadaju albanske horde i ponašaju se kao okupacione strukture. Očigledno da je Kurtiju bitno ili da izazove otvoreni sukob ili da zastraši Srbe da mu se pokore na severu", ocenjuje Anđelković.

14.12 Petković: ZSO nije samo želja već potreba svih Srba na prostoru KiM

Formiranje Zajednice srpskih opština nije stvar želje Aljbina Kurtija, već obaveza Prištine proistekla iz Briselskog sporazuma, a Evropska unija je garantovala sprovođenje potpisanog. To što se Kurti hvali da je najveći protivnik ZSO, pitanje je za međunarodnu zajednicu, ali i stručnjake iz drugih oblasti van politike, navodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u saopštenju za javnost.

Kako kaže, Kurtijeva namera je da obesmisli Briselski sporazum i pobegne od formiranje Zajednice srpskih opština, te nasilno pokušava da okupira srpske sredine. Petković poručuje da mu to "neće proći".

"Čemu slanje stotina do zuba naoružanih specijalaca u srpske sredine na sever pokrajine, kada nijednom Albancu koji živi u mešovitoj sredini na severu KiM ne fali dlaka s glave, dok Srbe na Kosovu i Metohiji i južno i severno od Ibra, danonoćno maltretiraju? Svima je jasno da je čista laž objašnjenje Prištine da su albanski policajci poslati na sever da bi zaštitili Albance", ističe Petković.

Zajednica srpskih opština je ne samo želja, već potreba svih Srba na prostoru Kosova i Metohije koji žele da žive na svojim ognjištima i uživaju garantovana prava i zaštitu koju im obezbeđuje ZSO, dodaje on.

"Kada su želje Aljbina Kurtija u pitanju, svima je dobro poznato da je njegova jedna i jedina opsesija da Srba ne bude na Kosovu i Metohiji, da protera i zatre svaki srpski trag na prostoru KiM, da protera državu Srbiju sa KiM, ali dobio je više puta lekciju da uzalud sanja nove Pogrome i Oluje, jer to predsednik Aleksandar Vučić nikada neće dozvoliti", zaključuje se u saopštenju.

14.10 Božinović: Upadi na sever su pritisak da se prihvati francusko-nemački plan

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović, ocenio je danas da je upad kosovskih specijalnih jedinica na sever KiM sinhronizovana poruka Beogradu da mora da prihvati ono što je za Srbiju neprihvatljivo - francusko-nemački plan. U izjavi za Tanjug, Božinović je rekao da je to vrsta nasilja Zapada, koji radi sinhronizovano sa Prištinom, i poruka za kosovske Srbe da moraju da se dogovore sa Prištinom, a ne sa Beogradom.

On naglašava da je očigledno da pored Nemačke i Francuske, iza tog plana stoji i briselska administracija i SAD, a da u njemu, iako se tvrdi da je nov, ništa se nije promelo u stvarima koje su nama bitne, a to je priznanje Kosova i njegovo članstvo u UN. Božinović ističe da to što je prema tom planu predviđeno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) ne znači mnogo, jer tek treba da se vidi šta je ZSO po tom planu.

14.00 Stano: EU zabrinuta za bezbednost na severu Kosova

EU je zabrinuta za bezbednosnu situaciji posebno na severu KiM, izjavio je danas portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano, na redovnoj konferenciji za novinare u Briselu. "EU i države članice prate situaciju na Kosovo veoma pažljivo i zabrinuti su zbog bezbednosne situacije, posebno na severu. EU osuđuje nasilje i nasilne napade i poziva na deeskalaciju i odgovornost u korist lokalnog stanovništva. EULEKS I KFOR su prisutni na terenu i patroliraju", rekao je Stano.

"Fokus sada treba da bude na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. To je ključno za evropski put obe zemlje, ali takođe za smirivanje situacije. EU i države članice su više puta pozivale na smirivanje i poslednji put na samitu EU-ZB u Tirani", kazao je Stano.

Tanjug AP/Visar Kryeziu

Kosovska policija ispred kancelarija Centralne izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici

13.40 Dodik: Razgovarao sam sa Vučićem, Republika Srpska je uz Srbiju

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio je da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o situaciji na Kosovu i Metohiji.

"Republika Srpska svim svojim kapacitetima stoji uz Srbiju u očuvanju njenog suvereniteta, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Potpuno smo svesni da iza svega što se dešava na Kosovu i Metohiji ne stoji samo (kosovski premijer) Aljbin Kurti, nego i zemlje Kvinte, i to pokazuje njihovu licemernu politiku, napisao je Dodik na Tviteru.

13.20 Kurti izjavio da je zahtev Beograda za osnivanje ZSO detinjast

Kosovksi premijer Aljbin Kurti ocenio je da je zahtev Srbije da Priština osnuje Zjednicu srpskih opština "detinjast", prenosi Gazeta ekspres.

"Ne možete postavljati detinjaste zahteve u dijalogu. Beograd to radi. To znači da želim ovo za sebe. Ne možeš postavljati detinjaste zahteve, ja želim, a ne gledam šta ti želiš. Dakle, morate zamisliti šta će se desiti ako se ista stvar dogodi i vama. To uvek treba tako predstavljati, jer je to još jedan način da se malo duže razradi reciprocitet kao zdrav princip dobrosusedskih odnosa”, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da bi Srbija, ako stvarno želi ZSO, trebalo da prizna nezavisnost Kosova. "Da Srbija zaista želi ZSO, prva stvar koju bi trebalo da uradi je da prizna nezavisnost Kosova.  Nama ovo ne treba, a oni ono ne žele i ne moramo tom pitanju dajemo toliki prioritet“, rekao je Kurti.

12.30 Oštećene glasačke kutije u Severnoj Mitrovici, prisustvo kosovske policije podiglo tenzije

Glasačke kutije u oštećenom izbornom centru u severnom delu podeljenog grada Mitrovice na Kosovu i Metohiji gde žive Srbi. Pojačano je prisustvo kosovske policije što je podiglo tenzije na severu pokrajine.

12.10 Ljepojević: Teško izvodljivo vraćanje srpskih bezbednosnih snaga na KiM, Srbiji su vezane ruke

Spoljnopolitički komentator Siniša Ljepojević ocenio je danas da je teško izvodljivo vraćanje 1000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na KiM iako tu moguchnost predviđa Rezolucija 1244. "Mislim da je teško izvodljivo, jer postoje Briselski sporazumi iz 2013. godine i posle toga potpisano je još nekoliko sporazuma gde je Srbija nažalost prihvatila određene uslove i povukla je sve svoje institucije sa celog Kosova, pa i sa severa Kosova", ocenio je Ljepojević.. Dodao je da to nije nemoguće, ali da bi bilo vrlo komplikovano i da bi mnoge stvari morale da se urade. "Vratiti institucije koje su ukinute je vrlo teško. Meni nije ništa jasno šta se tu dešava. Vlada Albanaca u Prištini ima potrebu da stalno dokazuje svoju državnost i njima ovakve tenzije odgovaraju. Oni misle da time potvrđuju da su kakva-takva država. Nije mi jasno šta bi mogla Srbija tu da uradi u institucionalnom smislu. Srbiji su vezane ruke u velikoj meri", smatra Ljepojević.

11:24 Simić: Situacija na KiM mirna ali napeta

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je sitacija na severu KiM je mirna, ali napeta, posle sinoćnog upada i pokušaja okupacije severa Kosova slanjem oko 300 Albanaca pripadnika specijalnih jedinica. On je za RTS naglasio da je Aljbin Kurti za 16 sati napravio krizu u Velikoj Hoči otimajući imovinu porodice Petrović, zatim je upao u obdanište u Leposaviću dok su srpska deca spavala, a sinoć je pokušao da osvoji Kosovsku Mitrovicu.

"To najbolje odslikava situaciju, ali i kako se građani osećaju na severu KIM. Još jedna neprospavana noć za Srbe, u kojoj su ljudi razmišljali da li sutra mogu da pošalju svoju decu u škole, a oni da odu u prodavnicu i na posao, stvari koje su svuda normalne. Ovde je atmosfera takva da sve ključa. I ne samo za Srbe već i za Albance i Gorance. Svi su bili zatečeni takvim razvojem situacije i pokušajem Prištine", rekao je Simić.

11:16 Brnabić: Zahtevaćemo za KiM sve što je u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija zahtevati, po pitanju KiM, ono što je u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 koja je važeći dokument i izrazila očekivanje da će to prihvatiti svi oni koji pozivaju sve zemlje sveta da se pridržavaju svih rezolucija SB.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je sinoć da će Beograd razmotriti povratak do 1.000 bezbednosnih snaga na prostor KiM u skladu sa Rezolucijom 1244 . Na pitanje novinara Euronews Srbija da li to znači da Srbija planira da pošalje snage na Sever jer po Rezulciji 1244 na KiM smeju da budu prisutni samo demineri i oni koji imaju veze sa civilnim vlastima, Brnabićeva je rekla da će se zahtevati sve što je u skladu sa Rezolucijom 1244.

"Sve što je u skladu sa Rezolucijom 1244 za koju su svi glasali i koja je važeći dokument. Verujem da kada budemo to zahtevali, a koliko godina je od usvajanja Rezolucije 1244, da će, naravno, oberučke prihvatiti svi oni koji pozivaju sve zemlje na svetu da se pridržavaju svih reozlucija Saveta bezbednost, kako bi imali obezbeđene principe međunarodnog prava i kako bi rekli - mir u svetu", rekla je Brnabićeva.

11.00 Građani Kosovske Mitrovice o dešavanjima na Severu

Euronews

10.56 Razbijen izlog na srpskoj prodavnici u Koretištu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je danas da je na prodavnici u Koretištu, kod Gnjilana, čiji je vlasnik Srbin, razbijen izlog. Petković je istakao da je to deo kampanje terora i šireg plana da se Srbi na KiM zastraše i oteraju.

"Ima li kraja Kurtijevom nasilju nad srpskim narodom na KiM? Na prodavnici Srđana Todorovića u Koretištu kod Gnjilana sinoć je razbijen izlog. Ovakvi naizgled izolovani napadi su deo kampanje terora i šireg plana da se Srbi zastraše i oteraju sa svojih ognjišta", napisao je Petković na Tviteru.

10.52 Drecun: Ako bude neophodno biće izvodljiv povratak srpskih bezbednosnih snaga

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da ako bude neopohodno biće i izvodljiv povratak 1.000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga i dodao da o tome koji su načini da se to realizije ne može da govori on, već je to nešto o čemu će odlučiti državno rukovodstvo, ako do toga dođe.

"Ne treba sumnjati da Srbija ima resurse da sprovede tu akciju. Nadamo se da neće morati da dođe do toga i da će međunarodno prisustvo u skladu sa Rezolucijom 1244 realizovati ono što mu je ključni zadatak, a to je stvaranje sigurnog okruženja za sve koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Drecun za Televiziju K1.

10.25 Rode: Slažem se sa stavom SAD, izbore na severu KiM treba odložiti 

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode izjavio je danas da se slaže sa stavom Vašingtona da izbore na severu KiM treba odložiti. Rode je na Tviteru napisao da trenutna situacija na severu KiM ne pogoduje održavanju izbora.  "Slažem se sa svojim američkim kolegom da izbore treba odložiti. Očigledno je da trenutna situacija ne pogoduje da izbori budu održani sada", napisao je Rode.

10.20 Raspoređeni specijalci u blizini kancelarije Opštinske izborne komisije

Nešto pre deset sati jutros najmanje dvadesetak policajaca raspoređeno je na nekoliko lokacija u blizini kancelarije Opštinske izborne komisije dok su nedaleko od njih prisutna i dva vozila Euleksa, javlja reporterka Euronews Srbija.

Euronews Srbija

10.03 Petković: Vučić će danas i sutra imati važne razgovore

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas i sutra imati važne razgovore i da će o zaključcima i svemu onome što Srbija bude dogovorila i bude činila, kad za to dođe vreme, obavestiti javnost.

"Moramo da činimo apsolutno sve da sačuvamo mir i stabilnost, ali smo jasno rekli koje su naše crvene linije kada je reč o KiM", rekao je Petković za Pink i nastavio:

"Predsednik Vučić je imao veći broj razgovora i sinoć i gotovo celu noć, bili smo u kontaktu, pratio je situaciju, razgovarali smo o svemu, pogotovo sa našim ljudima na severu KiM"

09.45 Šole: Izbore na severu Kosova treba odložiti 

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole izjavio je za Glas Amerike da izbore na severu Kosova treba odložiti i da će o tome razgovarati sa liderima Kosova tokom njegove posete Prištini sledeće nedelje. Šole je rekao da Sjedinjene Države misle da "nije pravo vreme za izbore, s obzirom na osetljivost trenutka i nasilja u poslednja 24 sata". 

"Napeto je i želimo da budemo sigurni da postoje uslovi za održavanje slobodnih i poštenih izbora. Kosovo je multietnička demokratija, poput Sjedinjenih Država. Ponosni smo na posao koji su Sjedinjene Države uradile u ovih 20-ak godina za uspostavljanje demokratije na Kosovu i želimo da radimo na tome da je podržimo i sačuvamo. Stoga smatramo da ove izbore treba odložoti dok ne dođe vreme i kada se mogu održati bez podsticanja nestabilnosti i nasilja", kazao je on dodajući da će razgovarati i sa liderima u Prištini.

09.25 Simović: Stanje u srpskim sredinama na Kosovu je nepodnošljivo i na ivici konflikta

Srđan Simović iz NVO Humani centar Mitrovica kaže da je trenutno stanje u Kosovskoj Mitrovici, ali i na samom severu Kosova "najblaže rečeno nepodnošljivo i na ivici sukoba".

"Svedoci smo neprestanog pritiska na srpsku zajednicu počevši od onoga što se sinoć dešavalo u Kosovskoj Mitrovici, ali ne samo tamo, nego i na severu, jer smo imali i blokadu puta kod Crnovca i to bez ikakvog objašnjenja. Takođe, imali smo događaj u Velikoj Hoči, gde se na jedan način brutalan način jednom čoveku oduzelo vino koje proizvodi i prilično sam siguran da je bio u pitanju vlasnik bilo kog drugog etniciteta, da bi postupak bio prilično drugačiji. Jedna od bitnih stavki koja ugrožava sigurnost je hapšenje i optuživanje za ratne zločine onih koji dođu da prijave svoju uzurpiranu imovinu", kaže on u razgovoru za Euronews Srbija.

Euronews

Ističe da Rezolucija 1244 ne predviđa samo policiju već i carinske i ostale službenike.

"Misim da je vreme za povratak 1.000 srpskih službenika i carinika što je propuštano davne 2004. godine, pa posle se propustalo i u kontinuitetu. Po Srbe je ohrabrujuće kada čuju nešto tako. Koliko je izvodiljovo, to je drugo pitanje. Za nešto tako je potrebna je saglasnost komandata KFOR-a. Uslovi se jesu stekli još odavno, ali mislim da je u trenutnoj raspodeli uticaja sada to teško izvodljivo. Naravno da bismo mi, kao srpska zajednica ovde to pozdravili i očekivali, podigao bi se nivo bezbenosti, ali nažalost ja smatram da je to teško", dodaje.

09.11 Velja: Srbija preti policijskom i vojnom agresijom

Šef kabineta predsednice Bljerim Velja ocenio je da se izjava direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da Srbija razmatra mogućnost slanja do 1.000 poripadnika bezbednosnih snaga na Kosovo, može shvatiti kao pretnja, prenosi Gazeta ekspres.

"Srbija prelazi sa prikrivenih nasilnih akcija svojih nelegalnih struktura na Kosovu, na otvorenu pretnju upotrebom policijskih i vojnih snaga za izvršenje agresije na Kosovo. Prema ruskim principima, ovo je flagrantna pretnja da ugrozi mir i stabilnost Kosova i šire u regionu", rekao je Velja.

09.05 Jutro na severu Kosovske Mitrovice

09.01 Petković: Uputili smo poslednji apel međunarodnoj zajednici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je jutros da poslednji brutalni napadi i obračun Kurtijeve policije sa Srbima pokazuju da je reč o sinhornizovanom napadu na Srbe i južno i severno od Ibra. Petković je za Pink rekao da je Beograd o svemu obavestio sve međunarodne predstavnike, uključujući Miroslava Lajčaka, tražeći da reaguju Kfor i Euleks i zaštite srpski narod. Ocenio je da je sve što se dešava sramota medjunarodne zajednice, koja je dozvolila iživljavanje Aljbina Kurtija nad srpskim narodom.

Petković je ukazao da Aljbin Kurti sve vreme izaziva incidente i sve vreme ima podršku moćnika sa Zapada. On je istakao da je poruka međunardonoj zajednici da se, kako je rekao, "ne igra, da se ne iznenadi kad vidi odluke Srbije".

Prema rečima Petkovića, niko više ne može da razume šta radi Kurti, ovo je poslednji poziv međunarodnoj zajednici da ga urazumi jer, kako je istakao, narod više neće da trpi zulum Aljbina Kurtija.

FoNet/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Petković je podsetio na jučerašnje dramatične jscene iz Velike Hoče, gde je upala kosovska policija i istakao da Priština više ne preza ni od čega. Naveo je takođe da je juče kosovska policija sa okopnim vozilima upala u dvorište vrtića u Leposaviću dok su deca spavala.

Istakao je da Priština želi indcidente i da dodatno zaplaši srpski narod, da na svaki način izazove novu krizu.

Petković je ukazao da se ispostavilo da su dva vozila, kojima je pokušana pljačka ekspoziture NBS u Leposaviću, došla sa juga i da su se, pošto pokušaj pljačke nije uspeo, uputila u pravcu južnog dela Kosovske Mitrovice, odakle su i došla. Objasnio je da je ideja bila da se inscenira da Rosu upadne na sever.

08.57 Vučić sa ministrom odbrane i načelnikom Generalštaba VS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagram nalogu da je tokom noći vodio sastanke sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

"Nema predaje", napisao je predsednik.

08.30 Reporterka Euronews Srbija: Situacija mirna, ali napeta

Reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup javlja da je od jutros situacija na severu Kosovske Mitrovice mirna, ali i dalje napeta budući da je vidljivo pojačano prisustvo policije u multietničkim naseljima. Kako nezvanično saznajemo, i tokom dana će ostati pojačano prisustvo policije, ali redovne.

Euronews

08.20 Petković: Zaplenjena vrednost robe 80.000 evra

Srđan Petrović, vlasnik vinarije u Velikoj Hoči u kojoj je juče zaplenjeno preko 40.000 litara vina koje se stvaralo godinama jer nije imalo akcize niti je na njega plaćen porez, kaže da je veleprodajna cena zaplenjenog vina 80.000 evra. On se od jutros nalazi u kosovskoj carini gde bi trebalo da dobije zapisnike u nadi da će nešto od zaplenjene robe moći da povrati, saznaje Euronews Srbija.

Podsetimo, nakon višečasovne drame koja je trajala u selu Velika Hoča gde su Srbi branili kosovskoj policiji da zapleni vino, situacija je postala mirna kada je Petrović zamolio komšije da se sklone rekavši da "ne bi mogao da živi ako bi se nekom nešto desilo".

08.00 Kosovska policija: Narednih dana veće prisustvo na severu

Kosovska policija saopštila je da će narednih dana povećati prisustvo na severu Kosova i navela da je to u cilju održavanja javnog reda, prenela je Gazeta ekspres. Kosovska policija je sinoć u saopštenju navela da su među njenim glavnim ciljevima održavanje javnog reda, garantovanje bezbednosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike.

"Prioritet kosovske policije je obezbeđivanje bezbednosti za sve građane, stoga, ocenjujući trenutno stanje i trendove u severnim opštinama, policija će narednih dana pojačati prisustvo policije na severu kako bi ostvarila ciljeve policije", navodi se u saopštenju.

Euronews

Oni dodaju i da kontinuirano prate i analiziru dešavanja i prave stručne procene na osnovu kojih preduzimaju , kako se navodi, "neophodne, razumne i zakonite mere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova“.

07.50 Petković: Srbija će razmotriti povratak bezbednosnih snaga na KiM

Direktor Kancelarije za KiM najavio je juče, na vanrednoj konferenciji za medije da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić narednih dana imati važne sastanke i obavestiti javnost o svemu.

"Sada imajući u vidu da Kurti želi da izazove nasilje i protera Srbe sa KiM, Beograd će razmotriti povratak do 1.000 naših bezbednosnih snaga na KiM po Rezoluciji 1244 SB UN, član 4 i član 6 aneks dva. Nećemo dozvoliti novu Oluju i proterivanje našeg naroda i stradanje našeg naroda na KiM", rekao je Petković.

Euronews Srbija

 

Komentari (1)

Aleksandar

09.12.2022 19:46

Петковић треба да се мање јуначи и да погледа која је његова улога у садашњој, озбиљној ситуацији на северу КиМ. Ко је одлучивао о скоро славодобитном разоружавању српских полицајаца, ко је наредио да се повуку српски посланици, па брже-боље враћају. Курти зна шта ради, свим и свачим пожурује да “косова” буде примљена у међународне организације. А наша, српска, страна му због свог неделовања или погрешних акција, припомаже у том циљу.

Srbija