Politika

Begović posle sastanka sa Žiofreom: Sadašnji trenutak odličan za razvoj nauke i inovacija u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

18:50

Begović posle sastanka sa Žiofreom: Sadašnji trenutak odličan za razvoj nauke i inovacija u Srbiji
Jelena Begović - Copyright Tanjug/Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija/Srđan Bosnić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je nakon sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije Emanuelom Žiofreom da je sadašnji trenutak odličan za razvoj nauke i inovacija u Srbiji. 

Žiofre je naglasio da želi da kreira drugačiju sliku Srbije u Evropi, da se ona ne vezuje za krize, već da postane vidljiva tačka kada su u pitanju napori Vlade Srbije da se nauka razvije i krene u korak sa svetom. 

"Želimo da radimo na tom polju sa Srbijom kao što je slučaj i sa ostalim delatnostima", rekao je Žiofre i dodao da su inovacije ključna tema za EU, kao i ekonomski izazovi koji je prate.  

Šef Delegacije EU je rekao da je zadovoljan što je na čelu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija osoba koja sarađuje sa ministrom za visoko obrazovanje kada je u pitanju napredak nauke u Srbiji jer će, prema njegovim rečima, zajedno raditi u interesu ovih oblasti.

Begović i Žiofre su se saglasili da je u tom procesu neophodna dobra komunikacija, ne samo sa ostalim institucijama i ministarstvima, već i sa građanima Srbije. 

Sagovornici su istakli značaj mnogih projekata, među kojima je SAIGE projekat čiji je cilj da poboljša relevantnost i izvrsnost naučnih istraživanja, da unapredi inovativno preduzetništvo, pristup izvorima finansiranja za rast kompanija čime će da doprinese rastu i konkurentnosti srpske ekonomije. 

Begović je podvukla da se zalaže i za bolji položaj istraživača i naučnika u Srbiji s obzirom da i sama dolazi iz ove oblasti i zaključila da nauka ne poznaje granice, kao i da saradnja mora da postoji i podsetila da posle 11 godina ponovo postoji institucija koja kombinuje nauku, tehnološki razvoj i inovacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija