Društvo

Američki proizvođač električnih automobila Rivian otvorio tehnološki centar u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/12/2022

-

20:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američki proizvođač električnih automobila Rivian otvorio je tehnološki centar u Beogradu gde će IT stručnjaci razvijati softver za njihova vozila. Prvi i jedini model ovog terenskog vozila na električni pogon u Evropi, nalazi se u Beogradu, na ulazu u novi razvojni centar njegovog proizvođača, američke kompanije Rivian.

Ovaj glavni takmac Tesli na američkom tržištu dostiže snagu od 850 konja i sa jednim punjenjem pređe 500 kilometara, potpuno je digitalizovan automobil koji je svojim dizajnom iznenadio čak i predsednika Srbije.

Otvaranju ovog centra prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka nauke Jelena Begović, potoredsednica kompanije za akviziciju talenata Sindi Nikola i viši potpredsednik za razvoj softvera Vesim Bensaid, kao i ambasador SAD Kristofer Hil.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Ipak ovaj automobil se neće proizvoditi u Srbiji, ali njegova suština hoće.

"Mi naša vozila posmatramo kao kompjutere na točkovima. Postoji dosta inovativne  tehnologije u ovim automobilima koju svakodnevno otkrivamo. Otvorili smo tehnološki centar u Srbiji kako bismo zaposlili talente sa raznih univerziteta i iz tehničke zajednice da rade na proizvodnji i inovaciji našeg softvera", ističe Sindi Nikola, potpredsednica kompanije Rivian.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

U razvojnim centrima u Beogradu i Novom Sadu radiće se na razvoju naprednih tehnoloških sistema, uključujući elektroniku vozila, električni pogon, sisteme pomoći vozačima i na razvoju digitalnog upravljanja.

"Startrek je stigao u Srbiju ovo je veliki uspeh velika pobeda za Srbiju. Rivian je najinovativnija kompanija, najinovativnija u celom svetu kada su u pitanju električna vozila. Najboljeg iz sveta smo doveli u nasu Srbiju", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju razvojnog centra.

Rivian trenutno ima 14 zaposlenih u Srbiji, a plan je da u naredne dve godine taj broj poraste na nekoliko stotina. Kompanija je saopštila da je do danas pristiglo nekoliko stotina prijava za posao u centru u Beogradu, od čega je najviše interesovanja bilo za radna mesta u okviru mapiranja, infotejment, ADAS (napredni sistem za pomoć vozaču) i IT usluga. Rivian će, kako je ranije najavljeno, pre kraja ove godine otvoriti 200 radnih mesta za inženjere.

"Oduševljeni smo da vidimo dolazak ovako velike kompanije. Rivian tako dobro ide uz Srbiju, kao što burek ide uz jogurt. Nešto tako lepo se ovde spojilo", rekao je ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Kompanija Rivian osnovana je 2009, a jedan od suvlasnika je i američki Amazon za čije potrebe proizvode dostavna vozila na električni pogon. Sa sedištem u Kaliforniji, kompanija je poznata po proizvodnji električnih kamioneta i terenaca, a u septembru je zvanično najavila da u Beogradu otvara svoj R&D centar sa namerom da zaposli lokalni tehnički kadar i inženjere iz automobilske industrije.

Kompanija će u Srbiji, kako je ranije objavljeno, poslovati pod imenom Rivian SE Europe d.o.o. Beograd.

Prvi modeli vozila su R1T, "pick-up truck" sa dva reda sedišta za pet putnika, koji je proglašen najboljim vozilom u svojoj kategoriji, kao i R1S, SUV sa tri reda sedišta za sedam putnika.

Kako su mediji objavili, ta vozila su kombinacija odličnih performansi, upotrebne vrednosti i efikasnosti. Vozila R1T i R1S opremljena su naprednim tehnološkim sistemima, uključujući elektroniku vozila, akumulator, električni pogon, šasiju, Driver+ napredni sistem pomoći vozača (ADAS) i digitalno upravljanje.

 

Komentari (0)

Srbija