Politika

Vučić zahvalio Portugalu na podršci evrointegracijama Srbije: Ekonomska saradnja zaostaje za političkim vezama

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2022

-

11:21

Vučić zahvalio Portugalu na podršci evrointegracijama Srbije: Ekonomska saradnja zaostaje za političkim vezama
Vučić zahvalio Portugalu na podršci evrointegracijama Srbije: Ekonomska saradnja zaostaje za političkim vezama - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle razgovora sa ministrom spolјnih poslova Portugala Žoaom Gomešom Kravinjom, zahvalio je na kontinuiranoj podršci koju ta zemlja pruža procesu evrointegracija Srbije, istakavši da je članstvo u EU jedan od spolјnopolitičkih prioriteta naše zemlјe.

Ministar Kravinjo je zahvalio na toploj dobrodošlici i poručio da Srbija treba da pripada Evropskoj uniji, kao i da u Portugalu ima prijatelјa na evropskom putu. 

Predsednik Srbije je ovu posetu ocenio kao izuzetno važnu, pogotovo imajući u vidu da ove godine dve zemlјe obeležavaju 140 godina od uspostavlјanja diplomatskih odnosa.

Vučić je izrazio uverenje da će se intenzitet političkog dijaloga i dinamika bilateralnih poseta povećati, čime bi se dodatno potvrdili prijatelјski odnosi naše dve zemlјe, a saradnja konkretizovala u svim oblastima od zajedničkog interesa, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republike.

Kravinjo je dodao da je došao kako bi čuo i bolјe razumeo stavove i poziciju Srbije po brojnim važnim pitanjima.

Sagovornici su se saglasili da ekonomska saradnja Srbije i Portugala nije dovolјno razvijena i da značajno zaostaje za tradicionalno dobrim političkim vezama dve zemlјe, ali i da obe države mogu imati koristi od stvaranja novih poslovnih prilika i produblјivanja ekonomske saradnje, budući da za to svakako ima potencijala.

 

 

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, predsednik je naglasio da je Beograd posvećen očuvanju mira i stabilnosti, te da ostaje privržen pronalaženju rešenja putem dijaloga. 

U tom smislu, predsednik Vučić je posebno istakao da Srbija posvećuje punu pažnju i sveobuhvatnom unapređenju regionalne saradnje, koja neposredno doprinosi zajedničkom razvoju Zapadnog Balkana i njegovom napretku na putu evropskih integracija. 

Predsednik je iskoristio priliku da ponovi otvoren poziv za posetu predsednika Marsela Rebela de Soze, naglasivši da bi njegov dolazak u Srbiju dao dodatni impuls dalјem razvoju bilateralnih i ekonomskih odnosa Srbije i Portugala, navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija