Politika

Čvršći stisak Brisela na Zapadnom Balkanu: "Od početka godine sve se promenilo u evrointegracijama regiona"

Komentari

Autor: Teodora Vasiljević/Euronews Srbija

15/12/2022

-

08:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od tri ključna prioriteta Evropske unije je proširenje - to je poruka koju su evropski zvaničnici redom iznosili, što u Briselu, što na turnejama po zemljama Zapadnog Balkana. Na prvi pogled deluje da je većina zemalja, pojedinačno, dobila neku nadu da će taj evropski put imati manje prepreka. Najnovija vest u vezi sa tim je da je Savet opštih poslova Evropske unije odobrio kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu što bi i formalno trebalo da bude potvrđeno na Evropskom savetu u četvrtak, kada se u Briselu sastaju šefovi vlada i država zemalja članica. 

U međuvremenu, viši i niži zvaničnici Unije, kad god bi se na stolu našla tema dela kontinenta koji je "tako blizu, a tako daleko", ponavljali su rečenicu da su "zemlje Zapadnog Balkana potrebne Evropi, kao što su sigurni da je Evropa potrebna Zapadnom Balkanu".

Od početka godine, a posebno od početka ruske agresije na Ukrajinu sve se promenilo u evropskim integracijama regiona Zapadnog Balkana, ističe Nemanja Todorović Štiplija sa portala European Western Balkans.

"Svaka zemlja je učinila neke korake koji su omogućili Evropskoj uniji da pruži neke pozitivne signale. S druge strane, i sam momentum je doveo do toga da EU i države članice na neki način poguraju ceo proces integracija Zapadnog Balkana", naveo je Štiplija za Euronews Srbija.

Status kandidata za BiH - šta se očekuje?

Najsvežije vesti kada je reč o procesu proširenja tiču se Bosne i Hercegeovine. Pred sam kraj godine ta zemlja dobiće ono što se dugo čekalo iz Brisela - status kandidata. Takva odluka ministara zaduženih za evropske poslove, koju bi trebalo formalno da potvrde lideri zemalja članica, dolazi dva meseca nakon što je Evropska komisija predložila njegovo dodeljivanje.

Novinar iz Sarajeva Ranko Mavrak smatra da ovakav ishod nije rezultat napora tamošnjih vlasti, nego izmenjenih geopolitičkih okolnosti u kojima je Evropskoj uniji važno da se izbori za svoj uticaj i status na Zapadnom Balkanu, kako to ne bi iskoristili neki drugi igrači.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Hoće li biti političke volje da se ipak nešto uradi sa stajališta onih koji će preuzeti vlast u ovoj državi za koji mesec u ovome trenutku je teško predvideti. Na njihovu benevolenciju i dobru volju ne treba preterano računati. Oni mogu učiniti korake samo ukoliko budu pod istinskim pritiscima, jer doista se pokazalo da bez intervencije i odlučnijih angažmana međunarodne zajednice u BiH teško šta može biti pomereno", istakao je za Euronews Srbija novinar Ranko Mavrak.

Od Bosne i Hercegovine se očekuje ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz oblasti funkcionisanja institucija, demokratije, vladavine prava i drugih oblasti, kako bi se otvorili pristupni pregovori. Put u Evropu bi stoga, dodaje sagovornik Euronews Srbija, mogao da bude dug.

Severna Makedonija čeka otvaranje poglavlja

A na tom putu već 17 godina nalazi se i Severna Makedonija. Posle gotovo dve godine zastoja, proces pristupnih pregovora sa tom zemljom je otvoren u julu. Sledeći korak bi trebalo da bude otvaranje pregovaračkih poglavlja.

"Evropska unija mora dati jedan jasan okvir za sve zemlje Zapadnog Balkana. Jasan i vremenski okvir kada mi možemo uopšte očekivati ulazak u Evropsku uniju i onda, čini mi se, proces može dobiti na brzini i na kvalitetu. U ovom trenutku, nažalost svi se mi na Zapadnom Balkanu nalazimo u nekoj limbo situaciji", ističe Ivica Bocevski, bivši zamenik ministra sponjih polsova Severne Makedonije.

Osam godina je trenutak otvaranja pregovora čekala i  Albanija, koja ipak, smatraju analitičari ima manje poteškoća od Severne Makedonije.

Crna Gora, koja je dugo važila za "front runnera", odnosno vodeću zemlju i prvog kandidata, institucionalnom krizom se vratila nekoliko koraka unazad, te nema naznaka da će nova poglavlja biti otvorena.

Napretka na evropskom putu nema ni za Srbiju, a izvesno je da ga neće ni biti do kraja ove godine.

U zapadnobalkansku šestorku Brisel ubraja i Kosovo kao nezavisnu državu, koje upravo u narednim danima najavljuje podnošenje zahteva za članstvo u Evropskoj uniji.

Komentari (1)

Srbija