Politika

ŠESTI DAN BARIKADA Uhapšen Srbin iz Severne Mitrovice, bivši pripadnik kosovske policije

Komentari
ŠESTI DAN BARIKADA Uhapšen Srbin iz Severne Mitrovice, bivši pripadnik kosovske policije
ŠESTI DAN BARIKADA Uhapšen Srbin iz Severne Mitrovice, bivši pripadnik kosovske policije - Copyright Tanjug/AP/Bundas Engler, Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Na severu Kosova i Metohije i ova noć je protekla mirno, a Srbi su i dalje, šesti dan uzastopce, na barikadama u znak protesta zbog hapšenja Dejana Pantića i prisustva specijalnih jedinica kosovske policije. U opštini Zubin Potok u mestu Zupče sinoć je postavljena i treća barikada pored dosadašnje dve u blizini administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje. Smirivanju tenzija trebalo je da doprinese jučerašnji sastanak predsednika Srbije Aleksadra Vučića s izaslanicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom. Dodatne tenzije u već napetoj situaciji donela je izjava šefa Euleksa Larsa Gunara Vigemarka, koji je rekao da misija EU ima kontradiktorne informacije o uhapšenom Dejanu Pantiću i da još ne znaju gde se on nalazi.

Ključni događaji

  • Šesti dan barikada na severu KiM
  • Kosovo apliciralo za članstvo u EU
  • Hil: Mir i stabilnost su mogući uz formiranje ZSO, vojno rešenje nije opcija
  • Dogovor EU: Bezvizni režim za Kosovo najkasnije od 2024.
  • Osmani: Prisustvo srpske vojske na Kosovu okončano 1999. godine
  • Borelj: Upoznaću lidere EU o situaciji na Kosovu
  • Vlada Srbije večeras odlučuje o slanju zahteva Kforu
  • Kosovo apliciralo za članstvo u EU
  • Momirović: Ugroženo snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i gorivom na severu KiM
  •  Petrović: Prodavnice na severu dobro snabdevene, ima dovoljno lekova
  •  Priština u Pragu predaje aplikaciju za članstvo u EU
  • Eskobar: Odbijamo povratak srpske vojske, jer smo protiv militarizacije
  • Od 16 odbornika u novoformiranoj Skup[tini Sverne Mitrovice smao jedan srpske nacionalnosti, Simić: Opština nelegalna
  • Simić s barikade poziva na uzdržanost

Šta se tokom prethodnog dana dešavalo na KiM pročitajte u jučerašnjem blogu.

00.00 Uhapšen Srbin iz Severne Mitrovice, bivši pripadnik kosovske policije

Bivši pripadnik kosovske policije, Srbin S.T. iz Severne Mitrovice uhapšen je večeras oko 22 časa, a vest o tome pojavila se na društvenim mrežama. Mesto hapšenja još nije poznato, a kako prenosi Kosovo onlajn, S.T. živi u mešovitom naselju Bošnjačka mahala i jedan je od pripadnika Kosovske policije koji su napustili službu. Supruga uhapšenog S.T. potvrdila je vest o hapšenju i dodala da ga navodno terete za ratni zločin.

23.50 Sin uhapšenog Dejana Pantića za Euronews Srbija: Saznali da se moj otac nalazi u bazi kod Jarinja i da spava na stolici

Sin Dejana Pantića, Predrag rekao je za Euronews Srbija da sa ocem nije stupio u kontakt još od dana kada je uhapšen kao i da ne znaju ni da li ima lekove, s obzirom na to da je težak srčani bolesnik.

On je u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" kazao da su od advokata saznali da se sa njim video samo onlajn kao i da se nalazi u nekoj improvizovanoj bazi u blizini Jarinja i da spava – na stolici.

Euronews/Printscreen

Predrag Pantić u emsiji "Direktno sa Minjom Miletić"

"Ne znamo u kakvom je zdravstvenom stanju, ne znamo gde je i kakav tretman ima. Ne dobijamo nikakvu informaciju ni od koga. Jedina je davanje izjave pred sudijom i tužiocem, i znamo da je bilo onlajn svedočenje. Tada ga je advokat video na svega 10-15 sekundi. Tada je tata rekao da je u blizini Jarinja, da je izmoren, nije se žalio na maltretiranje, ali da nema nikakve uslove", rekao je. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

23.27 Fon Kramon: Proces pristupanja Kosova EU zavisiće od dijaloga sa Srbijom

zvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon kazala je da je zahtev Kosova za članstvo u EU važan korak i dodala da će proces pristupanja zavisiti od okončanja dijaloga sa Srbijom. Fon Kramon je u objavi na Tviteru navela da je važno da ceo Zapadni Balkan postane deo EU.

"Zahtev Kosova za članstvo u EU je važan korak. Ključno je uvesti ceo zapadni Balkan u EU. Tempo integracije Kosova u EU zavisiće od njegove posvećenosti usvajanju neophodnih reformi i uspešnog okončanja dijaloga sa Srbijom predvođenog EU", poručila je Fon Kramon.

22.50 Trajković tvrdi daje srpska polciija zadržala na prelazu

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković saopštila je da je policija Srbije dva sata drži na administrativnoj liniji sa Kosovom. Trajković je rekla Regionalnoj informativnoj agenciji JUGpress da su joj policajci kazali da imaju naređenje iz Beograda da je zadrže. Ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića pitam ko će biti odgovoran ako mi pozli, jer nemam insulin kod sebe, i da li je namera da mi pozli, rekla je Trajković. Istakla je da je i jutros zadržana na istom prelazu, kada joj srpska policija nije dozvoljavala da uđe na Kosovo, gde je išla na ranije zakazan sastanak sa ambasadorom SAD u Prištini.

21.05 Vučić: Doneta odluka da se KFOR-u uputi zahtev o povratku srpskih snaga na KiM 

Vlada Srbije  na večerašnjoj sednici donela odluku da večeras u elektronskoj formi, sutra ujutro na administrativnom  prelazu komandantu Kfora uručimo naš zahtev, a u skladu sa Rezolucijom 1244 da se odredjeni broj vojnog i policijskog osoblja vrati na KiM, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na RTS.

20.15 Eskobar: Mislim da Srbija neće poslati svoje trupe na Kosovo, militarizacija nije rešenje

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je večeras da je situacija na Kosovu i Metohiji veoma napeta. "Odnos Srbije i Kosova nije dobro definisan ni sa jedne strane. Sve države bi trebalo da priznaju jedne druge", kazao je Eskobar koji navodi da sada postoji zabrinutost o statusu manjina na Kosovu.

Govoreći o potencijalnom rešenju krize na Kosovu, Eskobar kaže da smatra da treba doći do formiranja Zajednice srpskih opština, te da je potrebno da se u rešavanje krize uključe i zemlje regiona. "Mislim da Srbija neće poslati svoje trupe na Kosovo, militarizacija nije rešenje", naveo je Eskobar za RTCG i kazao da su se Srbija i Kosovo obavezali da će pronaći rešenje bez nasilja.

20.10 Počela sednica vlade o KiM, prisustvuje i predsednik Vučić

Sednica Vlade Srbije na kojoj će biti usvojen zahtev Beograda da se, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, od Kfora zatraži povratak srpske vojske i policije na KiM, počela je večeras u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Predsednik Vučić prisustvuje sednici na poziv premijerke Ane Brnabić.

Euronews

18.50 Petronijević: Uhapšenom Pantiću uskraćena elementarna ljudska prava, to je otmica

Predsednik Centra za odbranu međunarodnog prava, advokat Goran Petronijević, komentarišući situaciju u vezi sa Dejanom Pantićem koji je 10. decembra uhapšen na severu KiM, rekao je da svakoj osobi koja je lišena slobode moraju da se obezbede sve elementarne stvari, jer je u suprotnom sve ostalo otmica, nasilje i kriminal. Petronijević je za Tanjug istakao da čak i u najzaostalijim pravnim sistemima u svetu, ne postoji pravni sistem koji ne sadrži u sebi elementari korpus zaštite ljudskih prava za osobe koje su lišene slobode. "Dejanu Pantiću po svim pravilima i po svim međunarodnim propisima za zaštitu prava ljudi lišenih slobode, pripada pravo na stručnu odbranu, pravo na kontakt sa porodicom i pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu. To su tzv. instant prava koja se ostvaruju u prvim minutima lišenja slobode, a svako ko to ne učini, ogrešio se o elementarna ljudska prava", poruči je Petronijević.

Advokat je objasnio da svaka osoba po lišenju slobode, ukoliko nema svog izabranog advokata, dobija advokata po službenoj dužnosti, mora da se obavesti njegova porodica, te mu se mora pružiti medicinska zaštita što je elementarno, a bez čega je sve ostalo, kako navodi, "otmica, nasilje i kriminal".

17.50 Predstavnici Kancelarije za KiM obišli poplavljeno područje u Kosovu Polju

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju obišli su danas teren na prostoru opštine Kosovo Polje, gde se noćas u mestu Kuzmin usled obilnih padavina izlila reka Drenica. Sekretar Privremenog organa opštine Kosovo Polje Zoran Ćirković ukazao je da je padavina manje nego pre mesec dana, kada su ovo mesto takođe ugrozile poplave i kada je voda oštetila 13 domaćinstava, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Kancelarija za KiM

 

Kako je navedeno, trenutno stanje na terenu je stabilno i nema padavina, a nakon povlačenja vode, komisija za utvrđivanje štete od poplava će izaći na teren kako bi se ustanovio obim štete i način na koji Kancelarija za KiM može da pomogne. 

17.10 Rama: Nije dobar kraj godine za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine

Premijer Albanije Edi Rama ocenio je danas da nije dobar kraj ove godine za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine zbog porasta tenzija na Kosovu i Metohiji.

"Neverovatno je da se stalno suočavamo sa pojavom barikada, zastojima u procesu normalizacije i vatrogasnim timovima SAD i EU koji trče da spasu mašineriju dijaloga od plamena teške političke retorike“, rekao je Rama na večeri za predstavnike diplomatskog kora u Tirani.

Povodom najavljenog zahteva Beograda za povratak srpskih snaga na KiM, albanski premijer je kazao da "Kosovo više nikada neće biti pod zakonodavstvom Beograda", prenosi Reporteri. Smatra da bi zahtev da Srbija pošalje trupe na KiM bio "podjednako nadrealan kao što bi bio i zahtev Kosova da pošalje trupe u Preševsku dolinu".

"Sve ovo je veoma daleko od onoga što nam treba. Ušli smo u treću deceniju otkako je Kosovo jednom zauvek oslobođeno od Beograda“, rekao je Rama.

16.40 Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozdravlja zahtev tzv Kosova za članstvo u EU
Hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je danas da Hrvatska pozdravlja zahtev takozvanog Kosova za članstvo u EU.

"Pozdravljamo zahtev Kosova za članstvo u Evropskoj uniji i želimo im puno uspeha na njihovom evropskom putu! Nastavićemo da pružamo podršku i prenosimo hrvatska iskustva. Čestitke Aljbinu Kurtiju, Vjosi Osmani i svim građanima Kosova", napisao je Plenković na Tviteru.

 

 

Privremene prištinske institucije su ranije danas češkom predsedništvu EU zvanično podnele zahtev za članstvo u EU, dok je ranije ove godine Priština podnela zahtev i za članstvo u Savetu Evrope.

16.19 Mirno na barikadi u Ibarskoj slatini

Šesti dan na barikadi u Ibarskoj Slatini protiče mirno, bez promena. Povremeno do mesta gde je postavljena teška mehanizacija, dolazi po jedno vozilo Kfora ili i nešto bliže barikadi, a vojnici se onda kod okupljenih građana raspituju o trenutnoj situaciji, piše Kosovo online.

15.35 Kurti: Sledeći korak zahtev za članstvo u NATO

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će nakon podnošenja zahteva za članstvo u Savetu Evrope i EU, Kosovo učiniti sledeći korak i podneti zahtev za članstvo u NATO.

Kurti je naveo da će "aplikacija za članstvo u NATO biti lakša, jer postoje samo četiri države koje ne priznaju Kosovo, za razliku od EU gde je pet država". Kosovski premijer je naveo nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju da su i "pet država EU koje nisu priznale Kosovo bile saglasne".

"Ne verujem da će manjina država članica koje ne priznaju nezavisnost Kosova biti protiv da budemo u evropskoj porodici", rekao je Kurti, prenosi Kosovo online. 

14.24 Hil: Mir i stabilnost su mogući uz formiranje ZSO, vojno rešenje nije opcija

Mir i stabilnost na Kosovu mogući su formiranjem Zajednice srpskih opština, rekao je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil u NIšu. Odgovarajući na pitanje Euronewsa o zahtevu Beograda KFOR-u za slanje srpskih snaga bezbednosti na Kosovo i Metohiju, Hil je rekao da vojno rešenje nije opcija.            

"Naravno da Vlada Srbije ima pravo da se obrati KFOR-u, ali ovo je pitanje koje ostaje političko i samim tim zahteva političko rešenje. Ne vidim mogućnost vojnog rešenja. Ono što treba da uradimo je da smirimo situaciju, da stvorimo mir i stabilnost na tom prostoru i da ljudi koji tamo žive mogu imati jasna očekivanja o tome kako će njihov život izgledati u budućnosti. A to može da se postigne kroz uspostavljanje Zajednice srpskih opština. I kao što je gospodin Eskobar juče jasno stavio do znanja, to je nešto što će se ostvariti da bi ljudi imali jasnu sliku kako će ubuduće živeti na prostoru na kojem su već vekovima i da će to stvoriti povratak nornmalnosti preko koje će se postići stabilnost te oblasti u kojoj oni žive", rekao je Hil.

Euronews

13.58 Osmani: Prisustvo srpske vojske na Kosovu okončano 1999. godine

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani rekla je danas povodom najava da che Vlada Srbije na osnovu Rezolucije 1244 UN od Kfora tražiti povratak srpske vojske i policije na Kosovo i Metohiju da je "prisustvo srpske vojske na Kosovu okončano 1999. godine".

Ona je u godišnjem govoru pred parlamentom, koji su bojkotovali poslanici grupe Demokratske partije Kosova (PDK) i Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, ocenila najavu iz Beograda kao "hegemonističku ideju", prenose prisstinski mediji. Prema njenim rečima, "Vučić treba da zna da je prisustvo srpske vojske na Kosovu zauvek okončano 1999. godine".

Osmani je situaciju na severu Kosova i Metohije nazvala izazovnom zbog, kako je rekla, "teritorijalnih pretenzija Srbije".

Euronews

13.30 Dogovor EU: Bezvizni režim za Kosovo najkasnije od 2024.

Građani Kosova će najkasnije od 2024. godine moći da putuju bez viza u Šengenski prostor, saopštio je Evropski parlament posle dogovora sa predstavnicima članica EU. Sa kosovskim pasošem će u Evropskoj uniji moći da se boravi turistički, do 90 dana u šest meseci. Time građani Kosova dobijaju mogućnost koju već godinama imaju građani Srbije i drugih država Zapadnog Balkana.

Dogovor u EU moraju još zvanično da potvrde i Evropski parlament i države-članice, ali to je, kako ocenjuje nemačka agencija DPS, samo „formalnost“. Priština čeka na bezvizna putovanja od početka 2018.

Komesar za proširenje i dobrosusedstvo Oliver Varhelji je objavom na Tviteru pozdravio postizanje sporazuma o liberalizaciji viza za Kosovo, između Predsedništva Saveta Evropske unije i Evropskog parlamenta.

13.25 Kosovo apliciralo za članstvo u EU

Kosovo je danas formalno apliciralo za punopravno članstvo u Evropsku uniju (EU). U češkoj prestonici Pragu, domaćinu predsedavanja EU, premijer Kosova Aljbin Kurti predao je aplikaciju Prištine češkom ministru za evropska pitanja Mikulašu Beku.

Kurti je ocenio da je reč o istorijskom danu za Kosovo, ali i velikom danu za evropsku demokratiju. prenosi Slobodna Evropa. Češki ministar Bek je potvrdio da će Kosovo u narednim koracima imati podršku njegove države.

Tanjug/AP Photo/Bundas Engler

 

12.25 Sednica Vlade Srbije u 20 časova, prisustvuje i predsednik Vučić

Sednica Vlade Srbije biće održana večeras u 20 časova u Palati Srbija, a prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopšteno je iz vlade. Na sednici će, kako je ranije potvrđeno Tanjugu u vladi, zvanično biti usvojen zahtev Beograda da se, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, od Kfora zatraži povratak srpske vojske i policije na Kosovo i Metohiju. Za 21 čas je najavljeno predsednikovo gostovanje na RTS. 

Vučić je u obraćanju novinarima s mađarskom predsednicom Katalin Novak rekao je da će Priština danas podnošenjem zahteva za članstvo u EU i zvanično prekršiti Vašingtonski sporazum, a da će se odgovor Beograda tim povodom biti poznat večeras posle sednice Vlade. On je najavio da će večeras odgovoriti na brojna pitanja između ostalih i o najavljenim povlačenjima priznanja Kosova..

12.21 Zaharova: Ambasador ima nalog oko Kosova

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ima nalog da preduzme konkretne korake za podršku normalizacije situacije oko Kosova i da Moskva čeka reakciju Beograda.

"Što se tiče ambasade u Beogradu, ruski ambasador u Srbiji, koji je u bliskom kontaktu sa srpskim rukovodstvom, dobio je instrukcije iz centra da preduzme konkretne korake podrške, koji se sastoje u normalizaciji ili predlaganju načina za normalizaciju situacije. Čekamo reakciju Beograd", rekla je ona, preneo je Sputnjik.

11.29 Petrović: Prodavnice na severu dobro snabdevene, ima dovoljno lekova

Predsednik Udruženja privrednika sa severa KiM Radoš Petrović izjavio je danas da je snabdevenost u prodavnicama dobra i da prehrambenih proizvoda i lekova ima dovoljno.
Petrović je za Kosovo onlajn rekao da dve najveće pekare imaju zalihe brašna za narednih mesec dana. 

On je dodao da, iako postoji izvesna zabrinutost, građani ne prave zalihe robe.

"Robe i prehrambenih proizvoda ima dovoljno, prodavnice su dobro snabdevene, pekare takođe kao i benzinske pumpe", naveo je Petrović.

Euronews/Vladislav Ćup

 

11.37 Borelj: Upoznaću lidere EU o situaciji na Kosovu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da će danas na samitu u Briselu lidere EU informisati o tenzijama na Kosovu i Metohiji.

“Znate da smo poslednjih dana imali mnogo tenzija na severu Kosova. Poslao sam našeg specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka u Prištinu i Beograd. Upoznaću lidere o situaciji i pokušaju da se situacija smiri i da se vratimo dijalogu. To je jedini način da se obezbedi evropska budućnost Kosova i Srbije", rekao je Borelj uocci danassnjeg sastanka.

On je istakao da je od apsolutne važnosti da nemiri prestanu, da se prekinu barikade, da se vrate smirenost i diskusija, kako je rekao, "oko predloga koji smo stavili na sto da bi se našlo trajno i koherentno rešenje za tenzija između Prištine i Beograda”.

10.55 Momirović: Ugroženo snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i gorivom na severu KiM

Nadležne inspekcije prijavljuju da se na severu KiM bližimo kritičnoj tački kada je reč o snabdevenosti osnovnih životnih namirnica i goriva, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

"Nažalost, nadležne inspekcije prijavljuju da se na severu KiM bližimo kritičnoj tački kada je reč o snabdevenosti osnovnih životnih namirnica i goriva. Zbog bezumnih poteza privremenih institucija u Prištini situacija sa snabdevanjem osnovnih životnih namirnica je i više nego zabrinjavajuća. Naši pokazatelji govore da bi se to moglo desiti već za nekoliko dana", rekao je Momirović Tanjugu.

Momirović je pozvao privremene institucije u Prištini da svoje delovanje usklade sa sporazumima koje su sami prihvatili i potpisali kako bi se stvorili uslovi za normalno snabdevanje građana Kosovske Mitrovice i drugih opština na severu KiM.

10.36 Vučević: Imamo "crvene linije" koje su svima jasne

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izhjavio je da pozicija i položaj srpskog naroda na Kosovu nije jednostavan, ali da to ne znači "da treba da kukamo i jadikujemo".

"Srbija ima svoje crvene linije i one su danas vrlo vidljive i svima jasne, da tu više niko nema zabludu. Užasno je pogrešna pretpostavka da Srbija ne zna šta radi, da nema planove, da nema strategiju u zavisnosti od razvoja događaja. Imamo. Mi se samo ponašamo pristojno i pokušavamo da sve vratimo u okvire dijaloga, razgovora koliko god da su oni mučni, koliko god da je neprijatno sedeti za stolom sa osobama poput Kurtija. Obaveza je predstavnika države da štite, kroz taj format političkog dijaloga, interese Srbije, da izbegnemo po svaku cenu sukobe. Molimo i naše Srbe na KiM da izbegnu na svaki način sukob sa Euleksom", naveo je Vučević gostujući na TV Happy.

Kako je dodao, vlast u Prištini nastavlja sa politikom koja stvara atmosferu da su Srbi nepoželjni na Kosovu.

09.55 Priština u Pragu predaje aplikaciju za članstvo u EU

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas u 13 sati u Pragu će predati aplikaciju KiM za članstvo u Evropsku uniju ministru za evropske poslove Češke Mikulašu Beku, izjavio je za Tanjug njegov portparol. Češka koja do januara predsedava EU, organizuje malu ceremoniju povodom predavanja aplikacije koja će biti prenošena na Fejsbuk stranici češkog Ministarstva  spoljnih poslova.

09.16 Milić: Dosad najrizičnija situacija na Kosovu i Metohiji 

Dimitrije Milić iz Organizacije "Novi treći put" ne očekuje da na KiM može doći do konstruktivnog rešenja sve dok pritisak ne dođe do tog nivoa da obe strane budu prinuđene da naprave određeni vid ustupaka. On je za Euronews Srbija rekao da u ovom trenutku situcija na Kosovu deluje "najozbiljnije do sada i najrizičnije do sada", te ga zbog toga ne čudi aktivnost visokih zvaničnika EU i SAD Miroslava Lajčaka i Gabrijelom Eskobarom. 

"Niko ne želi od zapadnih država da se uz rat u Ukrajini stvara još jedna nestabilnost na tlu Evrope", naveo je Milić.

On je naveo da poruke Eskobara treba gledati iz ugla SAD koje Kosovo smatraju nezavisnom državom.

"To treba gledati iz ugla američkog interesa, a njima je u interesu da ne postoje barikada jer se time pokazuje da vlast u Prištini nema kontrolu nad tim delom. Sa druge strane važno im je da budu uvaženi interesi najveće etničke zajednice na Kosovu - Srba", rekao je on.

Navodi da je očekivano i da SAD neće podržati najavu povrataka Vojske Srbije na Kosovo jer bi se time smanjila kontrola koju Priština ima nad severnim delom Kosova i smanjio suverenitet koji sada Kosovo ima.

"SAD nemaju interes, a ni EU, da ovo bude zona ponovnih eskalacija", rekao je Milić.

Euronews

08.20 Simić sa barikade: Specijalci kod građana izazivaju strah, ne doprinose miru i treba da se povuku

"Građane pozivam na istrajnost i suzdržanost, ali i da poštuju međunarodne predstavnike na terenu. Potrebno je da se sačuva mir, a njemu ne doprinose specijalci u severnom delu Mitrovice koji kod građana izazivaju strah", poručio je danas Potpredsednik Srpske liste, Igor Simić. 

„Želim pre svega da izrazim zahvalnost svim ljudima koji su odlučni da ostanu i opstanu na ovim prostorima i spremni su da brane svoje postojanje i pravo da žive normalan život u 21. veku“, poručio je Simić.

Kaže da je svakoga dana na barikadama sve veći broj ljudi, a tako je, dodaje, jer su svesni da je to reakcija Srba na ono što Priština želi.

„A to je proterivanje našeg naroda sa ovih prostora. Zato apelujem na građane da ostanu istrajni i suzdržani“, ističe potpredsednik Srpske liste.

07.35 Petković o izjavi šefa Euleksa: Skandalozno

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je primarni zadatak misije Euleksa staranje o vladavini prava, a šef te misije Lars Gunar Vigemark rekao je da ne zna ni gde je pritvoren Dejan Pantić, ni kako je tretiran, ni da li je video advokata, ni da li je video porodicu, ni da li je primio lekove. " Skandalozno", napisao je on na Tviteru.

 

 

07.20 Gario-Mejlam: Barikade na severu treba odmah ukloniti

Predsednica Parlamentarne skupštine NATO Žoel Gario-Mejlam izrazila je zabrinutost zbog poslednjih dešavanja na severu Kosova, rekavši da su pretnje i napadi naoružanih pojedinaca neprihvatljivi, prenosi Koha. Prema njenim rečima, barikade koje se nalaze na severu Kosova treba odmah da budu uklonjene. Ona je zatražila od svih da se uzdrže od nasilja i provokativnih radnji i da rade na deeskalaciji situacije.

"Put napred mora da bude definisan kroz kontinuirane i konstruktivne pregovore između Beograda i Prištine. Sve strane moraju da ostanu posvećene dijalogu uz posredovanje EU. Pozdravljam nedavnu odluku vlasti na Kosovu da odlože lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova kao konstruktivan korak s obzirom na trenutni kontekst", rekla je Gario- Mejlam.

Istakla je da je NATO jasno stavio do znanja da Kfor ostaje izuzetno oprezan i potpuno sposoban da izvrši svoj mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu.

07.10 Eskobar: Odbijamo povratak srpske vojske, jer smo protiv militarizacije

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar rekao je da barikade na severu Kosmeta treba da se uklone, ali mirnim putem od strane onih koji su ih i postavili. Protivi se dolasku srpske vojske na sever KiM jer je protiv, kako kaže, militarizacije problema. U intervjuu za RTS rekao je da SAD odbijaju povratak srpskih snaga na KiM jer su protiv, kako kaže, militarizacije problema, već se zalažu za dijalog.

Navodi i da barikade treba da se uklone, ali mirnim putem od strane onih koji su ih i postavili, kao i da treba saslušati razloge za njihovu zabrinutost, koja je, ističe, "legitimna, a u nekim slučajevima i opravdana". Ponovio je da se Vašington zalaže za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i da traže način da se ta stavka Briselskog sporazuma i sprovede.

Komentari (0)

Srbija